Klaus Iohannis: Voi face tot ce ține de mine pentru ca valorile statului de drept și ale justiției independente să nu fie afectate

de Red Știri     HotNews.ro
Marţi, 29 ianuarie 2019, 12:14 Actualitate | Esenţial


Iohannis
Foto: Presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că va face tot ce „ține” de el, ca președinte, pentru ca valorile statului de drept, ale democrației liberale și ale justiției independente și eficiente să nu fie afectate.

„Vă spuneam la întâlnirea noastră de anul trecut că pentru ca politica externă şi europeană a României să fie performantă, statul român trebuie să rămână unul în care democrația liberală și statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiție independentă şi eficientă. Aceste considerente rămân valabile acum, când deţinem Preşedinţia Consiliului Uniunii, mai mult ca niciodată. Vă asigur că voi face tot ceea ce ţine de mine, ca Preşedinte, pentru ca aceste valori să nu fie afectate”, a spus șeful statului, la începutul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti.

„În egală măsură, vă asigur că, indiferent de scena foarte dinamică a politicii interne românești, toți factorii de decizie vor acționa unitar astfel încât președinția Consiliului UE să se desfășoare în cele mai bune condiții”, a continuat președintele Iohannis.

Despre politica externă
 • Este nevoie de progrese la nivelul proceselor de pace în conflictele din Libia, Siria, Yemen sau în Orientul Mijlociu
 • România s-a pronunțat și se pronunță pentru soluționarea politică a acestora
 • Reiterez susținerea României pentru multilateralism, inclusiv pentru sprijinirea ONU
 • Acest angajament de durată în favoarea păcii, justiției, și dezvoltării durabile reprezintă esența mesajului României în campania sa pentru obținerea unui loc de membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU
Despre summitul de la Sibiu
 • Dorim să formulăm o viziune clară asupra liniilor de acțiune prioritară la nivelul UE
 • Ne propunem să adoptăm o declarație politică pentru a afirma solidaritatea și angajamentul statelor membre pentru construirea unei uniuni mai puternice pe plan intern și extern
 • E esențial ca agenda de priorități care va fi discutată la Sibiu să corespundă așteptărilor cetățenilor
Despre Brexit
 • Acordul negociat reprezintă cel mai bun instrument pentru limitarea consecințelor negative ale retragerii Marii Britanii din UE
 • În urma primei respingeri a acestui acord, ca președinție a Consiliului EU vom întreprinde acțiunile necesare în orice scenariu posibil în coordonare cu instituțiile europene și celelalte state membre
 • Prioritatea pe care am urmărit-o în negocierile cu Londra
Despre migrație
 • Vom depune toate eforturile pentru avansarea negocierilor pe acest dosar
 • Siguranța cetățenilor e un element crucial și vom continua să lucrăm consecvent pentru consolidarea frontierelor externe ale UE
 • Reiterez faptul că aderarea la Spațiul Schengen reprezintă în continuare pentru noi o prioritate
 • Suntem convinși că acest demers poate contribui semnificativ la consolidarea securității pentru întregul spațiu de liberă circulație
„Realizarea proiectului european a fost posibilă deoarece popoarele europene împărtășesc un set de valori comune. Acestea trebuie să rămână la baza acțiunii politice dacă dorim să menținem proiectul european aproape de cetățeni. Promovarea valorilor incluse în tratate precum coeziunea, libertatea, demnitatea umană, egalitatea, justiție și solidaritatea contribuie la realizarea unui sprijin real, de la firul ierbii, pentru proiectul european”, a mai spus Klaus Iohannis.

Iată mai jos discursul susținut de președintele Klaus Iohannis (sursa - Administrația Prezidențială):

 • Este o onoare pentru mine să găzduiesc, la început de an, această întâlnire tradițională cu excelențele voastre. Prețuiesc foarte mult buna cooperare pe care am avut-o până acum și sper în continuare la consolidarea relațiilor noastre pe parcursul anului 2019. După cum bine știți, o bună parte a eforturilor noastre este, în acest moment, îndreptată către exercitarea cu succes a Președinției țării noastre la Consiliul Uniunii Europene.
 • Vă spuneam la întâlnirea noastră de anul trecut că pentru ca politica externă şi europeană a României să fie performantă, statul român trebuie să rămână unul în care democrația liberală și statul de drept sunt deplin consolidate, cu o justiție independentă şi eficientă. Aceste considerente rămân valabile acum, când deţinem Preşedinţia Consiliului Uniunii, mai mult ca niciodată. Vă asigur că voi face tot ceea ce ţine de mine, ca Preşedinte, pentru ca aceste valori să nu fie afectate!
 • În egală măsură, vă asigur că indiferent de scena foarte dinamică a politicii interne româneşti, pe care o cunoaşteţi foarte bine, în ceea ce priveşte afacerile europene toţi factorii de decizie ai României vor acţiona unitar şi cât mai eficient, astfel încât Preşedinţia Consiliului Uniunii să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Dar exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene nu presupune că celelalte constante şi priorităţi strategice ale României vor intra pentru 6 luni pe un plan secundar.
 • Astfel, triada conceptuală strategică a politicii externe a României se va menţine neatinsă: dincolo de obiectivul creşterii rolului României în cadrul Uniunii Europene, care va fi - sper - maximizat de exercitarea Președinției, păstrăm obiectivul central al consolidării şi extinderii Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi pe cel al creşterii rolului şi susţinerii României în cadrul şi pentru Alianţa Nord-Atlantică.
 • Astfel, aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, în toate domeniile sale, va rămâne şi în continuare o prioritate pentru politica externă a României.
 • Profit de acest prilej pentru a saluta recunoaşterea efortului României de participare la sistemul NATO antirachetă, prin baza Deveselu, în Missile Defense Review a Statelor Unite, recent prezentată de către Preşedintele Trump.
 • În ceea ce priveşte NATO, acest an va marca un moment important – aniversarea a 70 de ani de la crearea celei mai puternice alianţe politico-militare din istorie, dar şi a 15 ani de la aderarea României la NATO. România va continua să susţină consolidarea Alianţei şi întărirea coerenţei sale, inclusiv a coerenţei Flancului estic. Summitul aniversar de la finalul acestui an va fi un bun prilej pentru noi progrese în acest sens, iar România va acționa în acest scop în 2019. Vom continua să alocăm 2% pentru cheltuielile de apărare, aşa cum ne-am asumat la nivel aliat.
 • În planul cooperării regionale, România va continua să sprijine formatele deja consacrate şi de succes. Aştept cu interes Summitul Inițiativei București 9 de la finalul lunii februarie, din Slovacia, în continuarea Summitului de succes pe care l-am co-prezidat, anul trecut, la Varșovia.
 • De asemenea, Summitul de anul trecut al Inițiativei celor Trei Mări, pe care l-am organizat la Bucureşti, a marcat prin rezultatele sale concrete maturizarea politică şi conceptuală a Iniţiativei şi a confirmat valoarea sa adăugată pentru dezvoltarea regiunii.
 • De aceea, sunt încrezător că Summitul din luna iunie, din Slovenia, va fi un pas esenţial pentru marcarea progresului în implementarea deciziilor extrem de importante pe care le-am luat la Summitul de aici, din 2018.
 • Vom continua şi în acest an să aprofundăm parteneriatele şi relaţiile de tip strategic ale României – cu Franţa, cu care am dat un nou elan Parteneriatului Strategic, împreună cu Preşedintele Macron, prin semnarea anul trecut a unei noi Declaraţii privind Parteneriatul Strategic şi lansarea excepţionalului Sezon cultural comun; cu Germania, cu care dialogul politic la cel mai înalt nivel şi cel sectorial au cunoscut anul trecut un dinamism remarcabil; cu Italia, unde am avut în 2018 o vizită de stat extrem de bună, confirmând soliditatea relației noastre, cu Polonia, cu care am continuat întărirea cooperării noastre securitare şi în alte domenii, cu Turcia, Japonia, pentru a da doar câteva exemple. Lor li se adaugă relațiile cu statele din Orientul Mijlociu şi din Asia.
 • În relaţia cu Republica Moldova, vom menţine atenţia noastră prioritară asupra Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a acestui stat şi vom încuraja ferm continuarea reformelor necesare apropierii de Uniune.
 • În egală măsură, sunt convins că este necesar, mai mult ca oricând în această perioadă, ca Uniunea Europeană şi statele membre să continue, pe baza angajamentului politic clar al Chişinăului, sprijinul şi angajamentul în favoarea integrării europene a Republicii Moldova.
 • Liniile mari de acțiune, menționate și în anii trecuți, rămân valabile, fie că vorbim despre Balcanii de Vest și Caucazul de Sud, despre Asia Centrală și Orientul Mijlociu sau despre Asia, America Latină şi Africa.
 • Este nevoie de progrese la nivelul proceselor de pace destinate soluționării conflictelor din Libia, Siria, Yemen sau în privința Procesului de Pace în Orientul Mijlociu. România s-a pronunțat și se pronunță pentru soluționarea politică a acestora, pe baza negocierilor și în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate și ale Adunării Generale a ONU.
 • În alt registru, reiterez susţinerea României pentru multilateralism, inclusiv pentru sprijinirea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Acest angajament de durată în favoarea păcii, justiției și dezvoltării durabile reprezintă esența mesajului României în campania sa pentru obținerea, la alegerile din acest an, a unui loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU.
 • Consider că România are o candidatură puternică și îmi exprim speranța că statele pe care le reprezentați vor acorda încrederea lor României cu prilejul alegerilor din luna iunie. În egală măsură, reiterez obiectivul României de a deveni membru OCDE.
 • Mulțumesc tuturor țărilor membre OCDE pentru sprijinul acordat până acum României, considerată unanim cel mai bine pregătit aspirant european și contez pe manifestarea activă a acestui sprijin și în 2019, cu rezultate, sper, decisive.
 • Mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene are loc într-un context dinamic, marcat, după cum cunoaşteţi, de provocări importante, ca retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, fenomenul migrației, provocările la adresa securităţii europene, procesul de negociere a Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, alegerile pentru Parlamentul European și procesul de reflecţie asupra viitorului Europei.
 • Exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene reprezintă pentru România și o oportunitate de a contribui la definirea viitorului proiectului european, în sensul promovării unei Europe mai coezive și mai puternice.
 • În acest context, Summitul de la Sibiu din 9 mai va fi un moment cheie. La Sibiu, dorim să formulăm o viziune clară asupra liniilor de acțiune prioritare ale Uniunii Europene, care să contribuie semnificativ la definirea Agendei Strategice 2020-2024.
 • Ne propunem, totodată, să adoptăm o Declarație Politică pentru a reafirma solidaritatea și angajamentul statelor membre pentru construirea unei Uniuni mai puternice, în plan intern și extern. Este esențial ca agenda de priorități care va fi discutată la Sibiu să corespundă agendei cetățenilor, așteptărilor lor legitime de a beneficia de rezultate concrete.
 • În privința Brexit-ului, Acordul agreat deja între Regatul Unit şi UE27 reprezintă cel mai bun instrument pentru limitarea consecințelor negative ale retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru asigurarea certitudinii juridice pentru mediul de afaceri şi pentru garantarea drepturilor cetățenilor.
 • În urma primei respingeri a acestui Acord în Parlamentul britanic, ca Președinție a Consiliului UE vom întreprinde acțiunile necesare - în orice scenariu posibil - în coordonare cu instituțiile europene și celelalte state membre.
 • Astfel, vom depune eforturi pentru facilitarea adoptării măsurilor propuse de Comisia Europeană pentru a ne asigura că Uniunea este pregătită corespunzător pentru retragerea Marii Britanii, în orice scenariu.
 • Prioritatea pe care am urmărit-o în negocierile cu Londra a fost protejarea drepturilor cetățenilor europeni din Regatul Unit şi o vom urmări şi mai departe, astfel încât să diminuăm pe cât posibil efectele negative care ar putea afecta viețile cetățenilor europeni, inclusiv, desigur, ale cetățenilor români.
 • În ceea ce privește migrația, ca Președinție, vom depune toate eforturile pentru avansarea negocierilor pe acest dosar. Siguranța cetățenilor este un element crucial și, ca Președinție rotativă, vom continua să lucrăm consecvent pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii și pentru o punere în aplicare rapidă a instrumentelor de securitate.
 • În acest cadru, reiterez faptul că aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă, în continuare, pentru noi, o prioritate. Suntem convinși că acest demers poate contribui semnificativ la consolidarea securității pentru întreg spațiul de liberă circulație din Uniunea Europeană.
 • De asemenea, vom urmări intensificarea cooperării dintre autoritățile naționale competente și a schimbului de bune practici în combaterea radicalizării, în ce privește protecția spațiilor publice, pentru contracararea terorismului.
 • România a susținut în mod constant consolidarea rolului Uniunii Europene în domeniul securității și apărării, componentă importantă a proiectului european, inclusiv prin angajamente concrete cu forțe și capabilități în susținerea inițiativelor lansate în acest domeniu.
 • S-au înregistrat progrese semnificative în acest domeniu într-o perioadă relativ scurtă, dacă ne referim la evoluțiile din partea militară a Politicii de Securitate şi Apărare Comună, prin lansarea Cooperării Structurate Permanente, sau adoptarea recentă a Compactului civil.
 • Președinția română a Consiliului Uniunii va acționa constructiv în sprijinirea demersurilor care vizează avansarea agendei europene în acest domeniu și, în același timp, va depune eforturi pentru avansarea în continuare a parteneriatului Uniunea Europeană-NATO. Acesta trebuie să asigure complementaritatea în acţiune, pentru a se evita duplicările inutile ale eforturilor şi resurselor.
 • În acest context, parteneriatul transatlantic va rămâne o prioritate majoră a României, atât pe parcursul Preşedinţiei, cât şi ulterior, aşa cum a fost şi până acum. Acesta este un parteneriat vital, mai ales dacă vrem ca dinamica schimbărilor la nivel global să nu genereze riscuri sporite pentru securitatea şi prosperitatea ambelor maluri ale Atlanticului.
 • O altă prioritate importantă a Președinției României este politica de extindere, pe baza evaluării individuale a meritelor proprii și a îndeplinirii criteriilor de aderare. România va continua eforturile pentru un proces credibil de accelerare a extinderii Uniunii în Balcanii de Vest.
 • De asemenea, pentru ca politica Uniunii în vecinătate să fie coerentă, implementarea adecvată a Parteneriatului Estic necesită o atenție specială pentru extinderea avantajelor generate de acordurile de liber schimb în vigoare.
 • Consolidarea proiectului european trebuie să se întemeieze pe o abordare unitară, incluzivă și deschisă pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, cu evitarea diviziunilor. Realizarea proiectului european a fost posibilă deoarece popoarele europene împărtășesc un set de valori comune.
 • Acestea trebuie să rămână la baza acțiunii politice, dacă dorim să menținem proiectul european aproape de cetățeni. Întărirea coeziunii, ca valoare comună a Uniunii, este un element cheie al eforturilor noastre de a recâștiga încrederea cetățenilor.
 • În același timp, promovarea valorilor incluse în Tratate, precum coeziunea, libertatea, demnitatea umană, egalitatea, democrația, justiția și solidaritatea, contribuie la asigurarea unui sprijin real, de la „firul ierbii”, pentru proiectul european.
 • Închei prin a ura statelor şi organizațiilor dumneavoastră să se bucure în acest an de pace, prosperitate şi predictibilitate, iar dumneavoastră personal şi tuturor celor apropiați multă sănătate şi putere de muncă în beneficiul întregii comunități internaționale!”

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


4213 vizualizari

 • -3 (21 voturi)    
  Buna dimineata dl. Presedinte! (Marţi, 29 ianuarie 2019, 12:22)

  uncetateansimplu [utilizator]

  V-ati trezit?
  Dar sa nu va grabiti, ca maine este vineri si plecati la Sibiu si va deconectati si pe urma iar va luati cu lupta asta asidua impotruva coruptiei.
  Poate ne scapa noua ceva, dar nu cumva ati dormit 4 ani? A scuze, erati in excursii si nu ati vrut sa va deranjam.
  Melcul tot melc, nici teatru nu stie sa joace!
 • +12 (18 voturi)    
  cam tarziu din pacate.... (Marţi, 29 ianuarie 2019, 12:25)

  liviu_ [utilizator]

  presedintele nu mai are practic nici un drept...

  si oricum a3 discrediteaza pe oricine indrajneste sa nu curete pantofii psd...
 • -2 (12 voturi)    
  placut (Marţi, 29 ianuarie 2019, 12:37)

  gpavel [utilizator]

  un discurs care place,dar e lipsit de substanta,oare o justitie independenta nu poate face abuzuri,oare o justitie cu arhitectura gresita(balanta justitiei nu poate fi in echilibru cand procurorii sunt magistrati,si sunt la alt nivel dacat"parchetul"),oare o astfel de arhitectura "ajutata"de legii ale justitiei gresite(unele greseli vazute si de ccr)nu poate "produce"monstri,nu cred ca trebuie sa facem dreptate(mai ales ca justitia trebuie sa fie si corecta)cu "monstri"!
 • +1 (13 voturi)    
  Realitatea dura (Marţi, 29 ianuarie 2019, 12:46)

  Martinezu [utilizator]

  Daca il votam pe Ponta acum situatia ar fi fost alta.
  Am fi avut un Pinochio presedinte,.dar nu ar fi fost Dragnea in situatia de a conduce tara catre groapa.
  Iohanis ar fi fost bun presedinte pentru o alta tara mai civilizata. Nu il mai votez nici daca ramane in cursa cu Valcov, Dancila Dragnea sau Sile Camataru.
 • +2 (4 voturi)    
  sa nu fie afectate? (Marţi, 29 ianuarie 2019, 13:12)

  IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

  Nici n-o sa mai fie justitie, ce sa mai afectezi.

  Buna dimineata soare!
 • 0 (4 voturi)    
  Lol (Marţi, 29 ianuarie 2019, 13:22)

  Airwaves [utilizator]

  Aha, asa cum ati facut si pana acum, domnule Presedinte. Ati facut tot ce ati putut pentru a ignora natiunea de 3 ori, succesiv, in speta PSD. Ma rog, romanii au votat, dar mai uita cineva cum ati dat "sanse" pe banda rulanta guvernului psd? Pai cin' sa fie atat de prost incat sa inchida ochii la asta? Daca nu mi-ar functiona tot neuronii, as zice ca ati avut un blat cu "ciumatii".

  Dezastrul actual, cu madam veorica, nu tot dumneavoastra l-ati girat? Oricum, e clar ca rolul unui presedinte in Romania este deja simbolic. Puterea deplina se invarte la PM.
  • +3 (5 voturi)    
   Pana la (Marţi, 29 ianuarie 2019, 14:13)

   A310 [utilizator] i-a raspuns lui Airwaves

   sansele date PSD-ului , deoarece a justificat ca alianta PSD+ALDE are majoritate parlamentara .
   Dar Iohannis ai mintit in mod abject in ceea ce priveste programul sau " Romania Lucrului Bine Facaut " .
   Eu l-am tot cautat dar fara succes .
 • +3 (3 voturi)    
  n-o mai pune prim minstru pe Dancila? (Marţi, 29 ianuarie 2019, 14:36)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  daca va mai fi propusa? Ok, super!
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 29 ianuarie 2019, 15:00)

  [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Bla, Bla, bla-bla-bla ! (Marţi, 29 ianuarie 2019, 17:21)

  KTerinca [utilizator]

  Ii urez si acestui mormoloc al politicii romanesti: HAI SICTIR !
  Alaturi de DracNea, Pontauru', Tari si Ciolos (la asta nu mai e nevoie de nimic).


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by