Sindicaliştii şi părinţii acuză politizarea finanţării învăţământului preuniversitar. Ei cer desfiinţarea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar

de Andreea Ofiteru     HotNews.ro
Marţi, 29 ianuarie 2019, 11:46 Actualitate | Esenţial


Elevii de la Colegiul Goethe
Foto: fundatia-michael-schmidt.org
Sindicaliştii din Educaţie şi asociaţiile de părinţi cer desființarea Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (CNFIP), pentru că ei consideră că în prezent acest organism este unul puternic politizat, iar deciziile luate nu sunt în interesul sistemului de învățământ românesc. Într-un comunicat transmis HotNews.ro, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret"și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți Învățământ Preuniversitar arată că ultima decizie luată în cadrul CNFIP prevede, pentru anul 2019, majorarea cu doar 22% a costului standard per preșcolar/elev pentru cheltuielile cu salariile și cu doar 4,22% pentru cheltuielile materiale, iar acest lucru nu face altceva decât să perpetueze subfinanțarea cronică a educației.

"Degeaba ne întâlnim, facem calcule, discutăm, dacă deciziile finale nu țin cont de situația din școli. În decembrie 2018, după mai multe analize, CNFIP a decis că este nevoie de o majorare a costului standard per preșcolar/elev cu minimum 27% pentru cheltuielile cu salariile, respectiv minimum 26,76% pentru cheltuielile materiale. Această hotărâre a fost însă anulată, iar acum, în urma unui vot cel puțin ciudat, s-a decis ca majorările să fie de doar 22%, respectiv de 4,22%. Nu pot să înțeleg cum unii colegi, care cunosc foarte bine nevoile unităților de învățământ, au girat, prin votul lor, continuarea subfinanțării școlii românești. În aceste condiții, nu mai văd rostul CNFIP până când nu înțelegem că acest cost standand trebuie să stea la baza fundamentării bugetului, și nu invers", a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret".

La rândul lor, reprezentanţii părinţilor spun că prin această decizie va avea de suferit calitatea educaţiei.

"Cerem conducerii CNFIP să facă public modul în care s-a luat ultima decizie. Vrem să știm cine a votat pentru diminuarea majorării costului standard per preșcolar/elev. Vrem ca aceste persoane să își asume public votul. De asemenea, în condițiile în care se dorește ca acest organism să existe în continuare și să activeze cu profesionalism, cerem schimbarea algoritmului de alegere a membrilor CNFIP. Aceasta deoarece, potrivit ultimului regulament de organizare și funcționare a Consiliului, Ministerul Educației, prin reprezentanții desemnați, poate lua orice decizie, indiferent de propunerile venite de la partenerii sociali“, a precizat Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Cele două organizaţii spun că iau în calcul retragerea din CNFIP până în momentul în care acest organism va deveni unul cu adevărat profesionist.

CNFIP este format din 11 reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, dintre care 4 reprezentanți ai direcțiilor de specialitate, 4 reprezentanți ai inspectoratelor școlare și 3 reprezentanți ai unităților de învățământ preuniversitar, 5 reprezentanți ai partenerilor sociali și 3 reprezentanți ai structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

514 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by