​Avertismentul a 30 de intelectuali de vârf: Europa, părăsită din exterior și pradă manevrelor din ce în ce mai puțin disimulate ale stăpânului de la Kremlin, se destramă sub ochii noștri

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 25 ianuarie 2019, 20:21 Actualitate | Esenţial


Vladimir Putin si Viktor Orban
Foto: kremlin.ru
30 de intelectuali de vârf din Europa, printre care Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, Salman Rushdie, Mario Vargas Llosa, Herta Müller sau Orhan Pamuk, au publicat un manifest în care avertizează că valorile liberale din Europa se confruntă cu o provocare “nemaiîntâlnită din 1930”, scrie The Guardian.

Cei 30 de scriitori, istorici și laureați ai premiul Nobel afirmă că Europe este o idee care “se destramă sub ochii noștri”.

“Trebuie, acum, să vrem Europa sau să pierim sub valurile populismului. (...) Trebuie, încă de azi, urgent, să dăm alarma împotriva piromanilor sufletelor care, de la Paris la Roma, trecând prin Dresda, Barcelona, Budapesta, Viena sau Varșovia, se joacă cu focul libertății noastre”, se arată în acest manifest”, publicat și de Liberation.

Autorii lansează un atac direct la adresa lui Vladimir Putin, dar și la politica lui Trump: „Atacată din interior de profeți răi îmbătați de resentimente, care cred că a venit momentul lor, părăsită din exterior, peste Canalul Mânecii sau peste Atlantic, de doi mari aliați pe care i-a avut, în secolul XX, de două ori salvată de la sinucidere, pradă manevrelor din ce în ce mai puțin disimulate ale stăpânului de la Kremlin, Europa, ca idee, voință și reprezentare este pe punctul de a se destrăma sub ochii noștri”.

Iar dacă nimic nu se schimbă în acest climat în care se vor desfășura alegerile europene, dacă nimic nu va sta în calea valului de populism, va urma „dizgrația celor care cred încă în moștenirea lui Erasmus, Dante, Goethe sau Comenius, disprețul față de inteligență și cultură, explozia xenofobiei și a antisemitismului. Un dezastru”, scriu cei 30 de intelectuali.

„Generația noastră a comis o eroare. Asemănătoare cu cea a garibaldienilor secolului al XIX-lea care repetau, ca o mantră, «Italia farà da sé», am crezut că unitatea continentului va veni de la sine, fără voință și fără efort.

Am trăit cu iluzia unei Europe necesare, înscrisă în natura lucrurilor, care se va face fără noi, chiar dacă noi nu vom face nimic, deoarece este în «sensul istoriei»”, se arată în continuarea manifestului.

Iar cu acest „providențialism” trebuie rupt, trebuie rupt cu această „Europă leneșă, lipsită de resorturi și de gândire”.

„Trebuie, în timp ce amenință peste tot revenirea suveranismului, să reluăm spiritul voluntarismului politic sau să consimțim la impunerea, peste tot, a resentimentului, a urii și a cortegiului lor de pasiuni triste”, arată autorii.

„Deoarece aceasta este miza: în spatele acestei stranii înfrângeri a Europei care se profilează, în spatele acestei noi crize a conștiințe europene nerăbdătoare să destructureze tot ceea ce a fost grandoarea, onoarea și prosperitatea societăților noastre, este pusă în discuție – fără precedent din anii 30 – democrația liberală și valorile sale”.

Semnatarii manifestului sunt:

Vassilis Alexakis, Svetlana Alexievitch, Anne Applebaum, Jens Christian Grøndahl, David Grossman, Agnès Heller, Elfriede Jelinek, Ismaïl Kadaré, György Konrád, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Lyudmila Ulitskaya, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leïla Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik și Adam Zagajewski


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40954 vizualizari

 • +8 (60 voturi)    
  . (Vineri, 25 ianuarie 2019, 20:26)

  Ingwar [utilizator]

  se pare ca banii din NordStream 2 ii orbeste pe nemti, austrieci, soldatii lui Putin din Donbas protesteaza in Paris alaturi de vestele galbene, .. acest continent poate fi distrus cu ajutorul coruptiei, ceea ce a si inteles demult China si Rusia
 • -20 (92 voturi)    
  Vrem Europa sau vrem neo-marxism? (Vineri, 25 ianuarie 2019, 20:31)

  Harald [utilizator]

  Nu le putem avea pe amândouă, neo-marxismul distruge Europa.
  • +17 (43 voturi)    
   Da-i cu propaganda inainte... (Vineri, 25 ianuarie 2019, 20:49)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   ...tovarase.Nu vin rublele alea fara munca...Nu exista neomarxism,e inventia voastra pentru distrugerea unitatii europene.Maica Rusia nu are nicio sansa in fata unui colos economic si politic cum ar putea fi Europa,dar isi poate umfla muschii in fata unor tarisoare mici dar "suverane" !
   • -6 (8 voturi)    
    Propaganda pe dos (Duminică, 27 ianuarie 2019, 0:12)

    krampus [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    "Nu exista neomarxism" Si Diavolul pretinde ca nu exista şi ca este numai o născocire a omului. Cica pentru a rezista in fata colosului Rusia, Europa trebuie sa devina ea insasi un colos, o a doua Rusie. Tarisoarele "mici dar suverane" insa au facut Europa si au colonizat intreaga lume cu civilizatia ei, nu colosii de genul Rusia. Rusia a imprastiat doar razboi, diviziune si subdezvoltare - uita-te la tarile din jurul Rusiei.
  • +18 (48 voturi)    
   Mai degraba dezinformarea si fake promises (Vineri, 25 ianuarie 2019, 21:18)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Neo marxismul e alt termen indus de propaganda mujica.
   • -10 (14 voturi)    
    aici gresesti, cu tot respectul (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 17:12)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    neo-marxismul nu e deloc un termen inventat de rusi sau propaganda lui Putin.
    Imagineaza-ti ca marxistii de tip nou si-au dat seama demult ca proletariatul nu mai e o clasa sociala demna de a fi salvata si o duc mai mult decat bine in capitalism.
    Ce a ramas de salvat? Femeile, emigrantii, LGBTQ, negrii, latino(dar numai in US), etc. E vorba numai de drepturi colective de grup vs drepturile individuale pe care le sustine dreapta(aia care mai exista)
    Asta e neo-marxismul pe scurt.
    • +2 (4 voturi)    
     Teoria conspiratiei (Duminică, 27 ianuarie 2019, 14:40)

     enache22 [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     In contemporary usage, the term Cultural Marxism identifies an anti-semitic conspiracy theory that misrepresents the Frankfurt School intellectuals as part of continual academic and intellectual efforts to undermine and destroy Western culture, then to be replaced with Marxist culture. In the late 1990s, Cultural Marxism claimed that the Frankfurt School were in a culture-war conspiracy against the Western world, to be realised by undermining traditionalist conservatism with the social liberalism of the Counterculture of the 1960s, such as the social equality of progressive politics, the racial equality of multiculturalism, and linguistic political correctness.

     In the U.S., the conspiracy ideology of Cultural Marxism is particular to paleoconservative politicians, such as Paul Weyrich, William S. Lind, and Patrick Buchanan, and to like-minded politicians of the alt-right and white nationalist organisations, such as the neo-reactionary Dark Enlightenment.

     In Hate Crimes, Vol. 5 (2009), Heidi Beirich said that the Right Wing use Cultural Marxism conspiracy theory to politically de-ligitimize their opponents in the Left Wing, by misrepresenting the Other (person who is not the Self) as someone who threatens the status quo culture — especially "feminists, homosexuals, secular humanists, multi-culturalists, sex educators, environmentalists, immigrants, and black nationalists" as politically destructive members of the body politik. In his political manifesto, 2083: A European Declaration of Independence, the Norwegian terrorist Anders Behring Breivik quoted William S. Lind's usages of the term Cultural Marxism, such as: "[the] Sexually transmitted disease (STD) epidemic in Western Europe [is] a result of cultural Marxism"; that "Cultural Marxism defines . . . Muslims, Feminist women, homosexuals and some additional minority groups as virtuous, and they view ethnic Christian European men as evil"
  • +18 (40 voturi)    
   Fac pariu, (Vineri, 25 ianuarie 2019, 21:24)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   ca asta ai fi zis si-n 1939(doar fara ''neo'' in fata) - mai stii ce ''misto'' a iesit?..toata lumea ''avea dreptate'', de ne-am saturat toti de atata dreptate- vreo 60 de milioane de morti ar putea depune marturie daca ar putea vorbi! Tot timpul, miscarile extremiste(fasciste si comuniste) au nevoie de un ''dusman'', mai mult sau mai putin inventat pt a-si da o bruma de legitimitate! Deci tu vrei niste cretini, populisti, ''Vadimi Tudori'', de doi bani(care pot isca oricand un conflict), doar ca exista ceea ce tu numesti '' neo marxism''?!..fac pariu, ca habar n-ai ce inseamna, dar, tu crezi are de a face cu ''corectitudinea politica''! Si ceea ce-ti doresti tu, coincide al naibii de mult cu ceea ce-si doreste Putin!
  • +16 (46 voturi)    
   Marx (Vineri, 25 ianuarie 2019, 21:26)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   I sune dom'le, ce este neo-marxismul ? Vad ca toata lumea repeta papagaliceste un concept pe care nici nu stiu daca-l pot defini.
   Asa ca, explicati-ne, dom'le, care-i treaba cu neo si cu marxismul?
   Ati citit macar pe Marx ca sa puteti sa sustineti teza contrarie?
   Pentru ca daca nu l-ati citit, înseamna doar ca simulati o întelegere care, în fapt, nu exista. Aceasta se numeste impostura intelectuala.
   • +14 (22 voturi)    
    Hai, domle, că ești culmea! (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 7:59)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui contributor.bis

    N-ai văzut Matrix? Acolo Neo explică clar marxismul din perspectiva Neo-marxistă... pușcă-i și zdrobește-i... Putin și cu GRU înnoiește marxismu'!
   • -6 (8 voturi)    
    Neomarxismul pentru ignoranti (Duminică, 27 ianuarie 2019, 10:19)

    Victor Micea [utilizator] i-a raspuns lui contributor.bis

    Neomarxismul este un termen larg care se referă la propaganda și aplicarea ‘Teoriei Critice’ si defineste relațiile dintre oameni în termeni de putere și concurență, în loc de reciprocitate și cooperare. Numita deasemenea si corectitudinea politică sau marxism cultural, mișcarea s-a distanțat de contractul de bază cel mai fragil din societatea umană, unitatea, din care își trag forța toate celelalte instituții sociale. Marxismul clasic vedea conflictul de clasă ca existând între bughezie și proletariat, între cei care aveau și cei care nu aveau. Marxismul cultural vede acest conflict ca existând între ‘oprimați’ și ‘opresori’; între cei ‘cu privilegii’ și cei ‘fără privilegii’. ‘Proletariatul’ a fost înlocuit cu ‘minoritățile’. Dacă marxismul clasic leninist rezolvă lumea prin controlul statal al infrastructurii (al mijloacelor de producţie economică), marxismul cultural rezolvă lumea prin controlul statal al suprastructurii (al mijloacelor de producţie culturală). Revoluţia culturală este deci analogon-ul suprastructural al revoluţiei economice infrastructurale. În timp ce comunismul, așa cum Marx l-a imaginat, oferea rezolvarea conflictului de clasă într-un sistem social utopic, Marxismul Cultural este o formă de război etern al grupurilor marginale „oprimate”. Rădăcinile marxismului cultural se găsesc în ceea ce numim generic Școala de la Frankfurt formata din intelectuali membri activi ai partidului comunist ce a operat un amestec intre ideile lui Freud cu cele ale lui Marx, rezultand Teoria critică”, o strategie de inginerie sociala de o simplitate uimitoare: să fie criticat fiecare stâlp al culturii occidentale – familia, morala, democrația, legea, libertatea de exprimare, libertatea de credinta și altele. Speranța era ca, sub presiune, acești stâlpi să se năruie si, o data cu ei, intreaga civilizatie europeana considerata principalul obstacol in calea revolutiei mondiale.
    • +2 (4 voturi)    
     Teoria conspiratiei (Duminică, 27 ianuarie 2019, 14:29)

     enache22 [utilizator] i-a raspuns lui Victor Micea

     Cultural Marxism generally refers to one of two things:

     First — extremely rarely — "cultural Marxism" (lower C, upper M) refers to an obscure critique of popular culture by the Frankfurt School, framing culture as being imposed by a capitalist culture industry and consumed passively by the masses.
     Second — in common usage in the wild — "Cultural Marxism" (both uppercase) is a common snarl word used to paint anyone with progressive tendencies as a secret Communist. The term alludes to a conspiracy theory in which sinister left-wingers have infiltrated media, academia, and science and are engaged in a decades-long plot to undermine Western culture. Some variants of the conspiracy allege that basically all of modern social liberalism is, in fact, a Communist front group.

     This conspiracy theory hinges on the idea that the Frankfurt School wasn't just an arcane strain of academic criticism. Instead, the Frankfurt School was behind an ongoing Marxist plot to destroy the capitalist West from within, spreading its tentacles throughout academia and indoctrinating students to hate patriotism & freedom. Thus, rock'n'roll, Sixties counterculture, the civil rights movement, the anti-war movement, homosexuality, modern feminism, and in general all the "decay" in the West since the 1950s are allegedly products of the Frankfurt school. It's also the work of the Jews.

     The conspiracist usage originated in Nazi Germany, where Kulturbolschewismus ("Cultural Bolshevism") was used to abuse political opponents. In particular, Jews purportedly were secretly orchestrating the spread of Communism (Jewish BolshevismWikipedia's W.svg) as well as promoting sexual & gender permissiveness ("sexual Bolshevism").

     If anyone rants about "Cultural Marxists taking over culture!", feel free to remind them that they're spouting literal Nazi propaganda updated for the modern era.
  • +25 (41 voturi)    
   Esti ridicol. (Vineri, 25 ianuarie 2019, 21:31)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Ultima oara cand am verificat, Putin sponsoriza peste 150 de miscari extremiste in Europa sa creeze haos.

   Daca Putin nu e in stare sa le ofere rusilor pace si prosperitate, macar le va distruge in Europa, sa poata sa spuna "uite, si la ei e la fel de rau ca-n Rusia".
  • -6 (94 voturi)    
   n-ai cu cine! (Vineri, 25 ianuarie 2019, 22:31)

   omul.rau [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Se pare ca acesti "intelectuali de varf" sunt prosti facuti gramada. Ei chiar nu inteleg istoria. Nu pot pune cap la cap aparitia "extremei drepte" ca o consecinta directa a comunismului.

   Intrebare retorica: De ce azi partidele de "extrema dreapta" au atat de multe voturi in toata Europa comparativ cu acum 10 sau 20 de ani?
   • -8 (20 voturi)    
    pentru omul.rau (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 11:26)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui omul.rau

    Intrebarea ta nu este " corecta politic". Nu-ti vor raspunde la ea !
   • +9 (23 voturi)    
    omul.trist (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 12:09)

    anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui omul.rau

    "Apăi bă băiatule, cine-s eștia, buei? Milan Kundera, Herta Muller, Maria Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Salman Rushdie? Unde-s comentariile lor de pe hotnews, să-i pot citi și eu? Nu au?! În mod evident eștia este niște proști care n-au ajuns la nivelul meu."
  • +14 (38 voturi)    
   pitici pe creier (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 0:44)

   larex [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   fugi de imaginarul "neo-marxism" ca ogaru cu limba scoasa, dar te prinde de picior si te sfasie fascismul ala adevarat.
   • -8 (18 voturi)    
    vrei sa spui nazismul? (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 14:14)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui larex

    adica national-socialismul?
    Mi-e teama ca e exact invers. Vedeti peste tot fascisti (voi si rusii) dar picati fix in gura comunistilor de rit nou. Da aia, care au renuntat la proletariat ca si clasa protejata si lupta pentru drepturile imigrantilor, femeilor, LGBT-ilor etc.
    • +8 (12 voturi)    
     Nota 4 (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 15:23)

     demetru [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

     Comunistii au bagat gay-ii la puscarie, la fel si nazistii. Ghici cine e impotriva LGBT azi? Ai ghicit, extremistii de dreapta, dar vad ca si-au imbogatit repertoriul, acum sunt si impotriva femeilor, imigrantilor, mediului. Baieti de comitet care striga ca sunt vanati de MSM, deep state, Soros, in timp ce ei vaneaza pe toata lumea, de la presa, intelectuali, pana la oamenii de stiinta si mediul academic.
     • -2 (2 voturi)    
      cand am verificat ultima data (Duminică, 27 ianuarie 2019, 14:21)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demetru

      presupusii 'extremisti" de dreapta erau vanati de toata presa.
      Ca sa nu mai spunem ca pentru a fi categorisit extremist de dreapta sau fascist e suficient sa fii impotriva emigratiei necontrolate.
  • +13 (15 voturi)    
   Da (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 9:10)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Fmm de intelectual :)))
  • -7 (15 voturi)    
   Vrem Europa ! (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 11:22)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Harald

   Nu neo-marxism !
 • -28 (40 voturi)    
  Intelectualii voștri sunt tot felul de dizidenți! (Vineri, 25 ianuarie 2019, 20:45)

  simplex1 [utilizator]

  Vad pe lista voastră tot felul de dizidenți și nulități literare ca Herta Müller laureate ale premiului Nobel doar pentru ca au făcut pantofii americanilor. Nu reprezinta pe nimeni indivizii aceștia.

  Citat:
  "Semnatarii manifestului sunt:
  Vassilis Alexakis, Svetlana Alexievitch, Anne Applebaum, Jens Christian Grøndahl, David Grossman, Agnès Heller, Elfriede Jelinek, Ismaïl Kadaré, György Konrád, Milan Kundera, Bernard-Henri Lévy, António Lobo Antunes, Claudio Magris, Ian McEwan, Herta Müller, Lyudmila Ulitskaya, Orhan Pamuk, Rob Riemen, Salman Rushdie, Fernando Savater, Roberto Saviano, Eugenio Scalfari, Simon Schama, Peter Schneider, Abdulah Sidran, Leïla Slimani, Colm Tóibín, Mario Vargas Llosa, Adam Michnik și Adam Zagajewski"
  • +13 (17 voturi)    
   Premiul Nobel pentru literatură... (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 12:16)

   anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   ...este acordat de Academia Suedeză. Și nu, "suedez" nu înseamnă "din SUA". Cu plăcere.
 • +26 (32 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 25 ianuarie 2019, 20:45)

  qwerasdf [anonim]

 • -10 (34 voturi)    
  Declaratia de la Paris (Vineri, 25 ianuarie 2019, 21:08)

  wintershadow [utilizator]

  https://thetrueeurope.eu/o-europa-in-care-putem-crede/
  • +12 (26 voturi)    
   Declarația asta.... (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 8:09)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui wintershadow

   .... cam phute-a Phutin, toarșu polcovnic GRU....apropo, un ceai de poloniu, ceva, o votka radioaktivă nu servești?
   • 0 (0 voturi)    
    Poti da un exemplu? (Luni, 28 ianuarie 2019, 15:55)

    wintershadow [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    Sau o argumentatie, unde este legatura cu Putin?

    Sau daca nu, pentru ca nici nu ai cum, poti recunoaste ca esti doar un manipulat cu idei putine si fixe? Dar cred ca cer prea mult de la tine....
    • 0 (2 voturi)    
     E o semnătură mică-n colțul din stânga jos (Marţi, 29 ianuarie 2019, 16:01)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui wintershadow

     Moskovei colț cu Sankt Petersburg, adresa firmei de troli sovietici....
 • -25 (51 voturi)    
  inca o dovada ca nu e suficient sa ai talent... (Vineri, 25 ianuarie 2019, 21:32)

  gimini [utilizator]

  ...la scris ca sa nu intelegi nimic din ce se petrece in jurul tau.

  Continentul a fost pus pe un drum gresit de elitele sale economico-politice, nu de... Putin (?!). Cu atat mai putin de Trump, care - cu toate bubele lui - nu e in fruntea Americii decat de 2 ani.

  Despre ce unitate vorbim, cand jumatate de continent are o moneda comuna si jumatate nu?...

  Despre ce unitate vorbim cand jandarmii de la Bucuresti sunt urecheati in Parlamentul European si cei de la Paris omoara 10 oameni, mutileaza alti 80 si nimanui nu-i pasa?...

  Despre ce unitate vorbim cand Grecia a fost pusa la zis si impuscata?...

  Despre ce unitate vorbim cand continentul nu e in stare sa se apere fara umbrela NATO?...

  Despre ce unitate vorbim cand est-europenii strang cureaua, saracii sufera de austeritate dar Luxemburgul si Irlanda sunt paradis fiscal?...

  Asa cum e construita acum Uniunea Europeana e o chestie de care profita exclusiv multinationalele si oligarhii transnationali si transpartinici, in timp ce oamenii simpli... ori cu UE, ori fara UE, tot isi iau... ...ue.
  • +2 (2 voturi)    
   Parol, moncher! (Luni, 28 ianuarie 2019, 9:05)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui gimini

   Vezi ca aia 10 morti de la Paris nu au fost omorati de jandarmerie ci sunt mai mult sau mai putin direct rezultatul actiunii jachetelor galbene (majoritatea sunt accidente provocate de blocarea traficului de catre acestia ...
   Jandarmii francezii nu s-au apucat sa scoata oamenii din masini sa-i culce la pamant si sa-i ia la omor sau sa doboare oameni care nu se manifesta violent, in timp ce pe aia violentii ii lasa sa tina atmosfera (vezi derbedeii care au dat foc la brazi pe care doar civilii i-au impiedicat sa nu faca mai rau, vezi cum s-au "intretinut" cu galeriile pana sa inceapa sa vina protestatarii. Si, bomboana pe coliva, fata aia batuta cu salbaticie de huligani, a fost scoasa din mainile lor tot de catre protestatari si, slava-domnului s-a ales doar cu niste vanatai, nu cu fractura de vertebra cum sperau sefii ei ...
   De altfel jachetele galbene solicita, in general, ceea ce guvernul lui dragnea deja realizeaza: sa garanteze drepturile salariale - de exemplu un angajat sa nu poata fi concediat sa i se garanteze salariu conform nevoilor - indiferent daca produce sau nu - fara sa perceapa taxe de la "popor".
 • -17 (39 voturi)    
  Am verificat (Vineri, 25 ianuarie 2019, 21:35)

  Mazeta [utilizator]

  Nu figurez printre semnatari.
  • +22 (24 voturi)    
   Normal, nu te regasesti printre intelectuali (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 7:25)

   kent8 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Tu dai cu subsemnatu' pe la Russia Today, Sputnik.
  • +18 (24 voturi)    
   Mazeto (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 9:12)

   deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Fgm tu esti intelectual?
  • +12 (12 voturi)    
   Mulțumim pt raport. (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 12:20)

   anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Înapoi la squatting în boscheți cu dta, gopnikule.
 • -16 (40 voturi)    
  Poate... (Vineri, 25 ianuarie 2019, 21:37)

  ac [utilizator]

  ... daca n-ati mai strecura Trump la fiecare doua vorbe (a cerut aia 2% si Merkel aduce jamahirosi in continuare, asta bine e?), ati mai lasa dracului socialismul si stingismul, si ati candida, ar fi mai util. In loc de asta, lasati toti Macronii si toti Cameronii sa o faca pe politicienii.
 • -3 (23 voturi)    
  Europa pedepsita (Vineri, 25 ianuarie 2019, 22:13)

  Kosmos [utilizator]

  Pt ca a impus solutia de stat dublu
 • -27 (41 voturi)    
  ma asteptam (Vineri, 25 ianuarie 2019, 22:17)

  nicoR [utilizator]

  de mult ca acesti oameni sa-si ridice glasul impotriva atator nedreptati care exista azi in lume, de la razboaie create de foste puteri coloniale care se mai agata de putere, pana la jandarmul mondial care vrea numai yes sir, cu apucaturi de al 4lea raich, de la rasismul in crestere in vest la apoplexia creata de virtual reality prin computer games, fu*kbook, digitalizarea globala, care creaza ( si va crea) un somaj ce nu s-a mai vazut (in randul celor fara educatie in prima faza), etc cand colo, citind textele, constat un ghiveci asortat cu de toate, fara idei, fara un fir rosu. baietii si-au facut treaba, asa ca isi pot incasa mai departe salariile si bonificatiile de tot felul, grase, iar blidul de mancare este plin. NO PROBLEM, ...
  - chestia cu Nobelul, sa fim seriosi, daca un broncobama a putut lua premiul pt pace, dupa care a creat numai focare de conflicte/razboaie, adica pe picior de egalitate cu Saharov, sa avem pardon, si-au pierdut staiful baietii. nobelulul se da la comanda politica ... cica si trompe ar trebui sa ieie si el un nobel ..
 • +4 (14 voturi)    
  nimic nou ! (Vineri, 25 ianuarie 2019, 22:21)

  Observatory [utilizator]

  Romania continue sa fie communista, de 72 de ani si v-a continua mult timp....
  Prea multi spalati la creier in Ro de multi ani, si cu regret f f f multi prostime....si eu am fost asa...am result sa vad si sa experimentez "mizerabilul" capitalism....
  este o pierdere de timp acid sa face politica sincera si adevarata.....
  .....dar Va urez numai bine
 • -37 (49 voturi)    
  "intelectuali" (Vineri, 25 ianuarie 2019, 22:26)

  aplaudatu [utilizator]

  Cand Europa de Est era secatuita si la 3 km de mine 38 de romani erau in sclavie ( nici nu mai zic de miile,poate zecile de mii de romani si romance batjocorite in Italia si Spania ) domnii intelectuali tineau prelegeri .
  Felicitari, ati infrant cu brio.
  SI am senzatia ca parca ar trebui putina precautie cu exhibarea titlului ...pana si Obama are unul.
  • -15 (17 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 12:07)

   [anonim] i-a raspuns lui aplaudatu

   • -8 (8 voturi)    
    ok (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 15:30)

    aplaudatu [utilizator] i-a raspuns lui

    Am primit un nou transport de zacusca cu ciuperci si capacele de miere din tara si's relaxat:
    Creme de la creme , cerisse au bout du pie , fruncea Banatului - toate exprima apoteoza creatiei , tot ce este mai bun din , spuma realizarilor.
    Acesti intelectuali sunt atat de desprinsi de realitate incat nici nu realizeaza ca critica insasi masele ce i-au creat si care-i reprezinta.
    Precum blogerul care s-a hranit din carentele unei societati in loc sa o formeze si care ajuns la middleagecrisis o critica spumegand diacritice ....
    Interesant ,acum imi dau seama cate asemanari sunt intre acesti "intelectuali" si blogeri : agresivi , complet redundanti , prezinta realitati subiective , mai nefolositori decat un papuc uzat ( caruia-i vad 3 intrebuintari deja) .
 • -30 (48 voturi)    
  "explozia xenofobiei și a antisemitismului" (Vineri, 25 ianuarie 2019, 23:08)

  zizin [utilizator]

  „dacă nimic nu se schimbă [...] va urma dizgrația celor care cred încă în moștenirea lui Erasmus, Dante, Goethe sau Comenius, disprețul față de inteligență și cultură, explozia xenofobiei și a antisemitismului. Un dezastru.”
  semnează:
  -Bernard-Henri Lévy
  -Anne Applebaum
  -David Grossman
  și alții...
  • +31 (37 voturi)    
   Hihihi (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 0:11)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui zizin

   Zizin reactivat? E ca si cu ar redeveni Papa musiu Ratziger :-)
   E groasa rau si restul sunt pe Venehuella ;-)

   Sfat: schimbati orice rula o aveti in orice moneda. E dupa colt cadera lui Putin..
  • +30 (38 voturi)    
   Si, in opinia ta, (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 0:16)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui zizin

   evreii nu ar trebui sa se planga de antisemitism, nu? Dariuse, tu esti?..Codrine?
  • -11 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 12:14)

   [anonim] i-a raspuns lui zizin

 • -23 (49 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 0:11)

  [anonim]

  • +30 (36 voturi)    
   Lol (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 0:23)

   jcjc [utilizator] i-a raspuns lui

   Diderot era comunist la 1700? Ce alți comuniști celebri mai știți? Platon? Avicenna? Spinoza?
   • -18 (34 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 5:08)

    [anonim] i-a raspuns lui jcjc

    • +7 (9 voturi)    
     Tocmai (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 17:43)

     jcjc [utilizator] i-a raspuns lui

     Tocmai pentru că am un minim de cultură generală și am citit mai mult decît Wikipedia, pot să-ți spun că vorbești în dodii.
   • -6 (18 voturi)    
    ..tati.. (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 9:49)

    Observatore [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    nu este destul ca stii sa citesti , TREBUIE sa si intzelegi .
   • -12 (14 voturi)    
    Alex735 (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 10:06)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui jcjc

    se refera la un mod de gandire, nu la implementare. dupa tine revolutiile nu si-au avut rostul, louis 16 trebuia sa fie bine mersi, vestele galbene sunt numai niste golani si vagabonzi, crizele astea mondiale din cauza lacomiei camatarilor miliardari care baga omenirea in disperare pt multi sunt provocate tot de comunisti, etc, etc. ma mir ca a mai avut loc si revolutia romana. poate te-ai bucurat de ea ...
 • +28 (34 voturi)    
  Adevarat (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 0:28)

  aramos [utilizator]

  Distrugerea vine din abandonarea valorilor liberale, din dispretul fata de libertate si din avansul populismului si xenofobiei.

  Pe langa capitalele alea trebuie pus si Bucuresti, unde elefantii comunisti calca totul in picioare.
 • -16 (36 voturi)    
  oamenii astia (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 2:01)

  andrei1245 [utilizator]

  nu inteleg ca ceea ce se intampla nu poate fi modelat dupa perceptia lor si idealurile lor.

  ca mai toti telectualii au o intelegere limitata si sunt prizonieri unei ideologii care le anesteziaza perceptia.

  ei inlocuiesc realitatea cu un ideal de cum ar trebui sa fie.
  sunt complet fracturati in logica si reactioneaza mai mult din frustrare si nu din intelegerea procesului.
  • +15 (23 voturi)    
   Noroc cu trolii de Sankt Petersburg (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 8:12)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui andrei1245

   Ne explică ei realitatea adevărată, nu cea a intelectualilor cu înțelegere limitată; idealul nu ar trebui să existe, întrucât contrazice realul statutat de toarșu Phutin.....
   • +11 (15 voturi)    
    Nici macar de acolo (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 13:07)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    nu sunt astia! Aia sunt mai spalati, mai pt NY Times, The Economist - astia-s mai low cost, de la Tiraspol :)))
 • -17 (33 voturi)    
  Intelectualii sunt de mai multe feluri (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 5:12)

  Setalcott [utilizator]

  Toti astia nu fac cat Olavo de Carvalho.
  • +15 (23 voturi)    
   Am cautat pe net, (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 8:45)

   Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   c-as fi avut vreun dubiu ca voi fi surprins, si asta am gasit:
   ''Olavo Luiz Pimentel de Carvalho (born 29 April 1947)is a Brazilian writer, philosopher, journalist, essayist and astrologer.'' - ''astrologer''!...hmmmm! interesant :))))))))))).., dar, de Vanesa si Melisa(vrajitoarele) ce parere ai? :))))))))))
   • +14 (16 voturi)    
    Carvalho, un vrajitor plin de vrajeli (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 10:22)

    karas [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    ....He believes in the conspiracy theory of Cultural Marxism, which advocates that left-wingers have infiltrated media, academia, and science and are engaged in a decades-long plot to undermine Western culture.
    • -6 (8 voturi)    
     O perfecta descriere a realitatii (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 16:59)

     Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui karas

     Cine nici dupa prestanta in cazul Covington boys nu recunoaste realitatea, ori e agent al conspiratiei, ori e pierdut iremediabil in lumea paralela creata de acestia.
     • +3 (3 voturi)    
      Ai descris perfect trumpismul (Duminică, 27 ianuarie 2019, 16:16)

      karas [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

      ...e pierdut iremediabil in lumea paralela.
   • -8 (20 voturi)    
    superficial... (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 10:28)

    MarcelP [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    Ciprian, mai cauta, nu produce judecati dupa cateva randuri. Citeste, cauta pe youtube, inclusiv cartea publicata la noi (dialog intre Olavo si Dughin) prezentata de Patapievici intr-un interviu disponibil pe Youtube. Acum stiu... e greu sa te concentrezi 50 de minute, dar incearca macar 10.
   • -10 (20 voturi)    
    Wiki (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 10:30)

    krampus [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    Pe Wikipedia numai asemenea tampenii gasesti. Wikipedia exista pentru a putea strecura asemenea cacaturi in mintea fraierilor.
    • +11 (15 voturi)    
     :)) (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 12:06)

     Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui krampus

     e doar un cretin(care la fel ca ala, balmajeste numai de conspiratii marxiste), de talia lui Alex Jones, care il face pe Vadim sa para aproape normal la cap! Sa cititi voi dialogul dintre el si Dughin, eu ma lipsesc, titlu spune tot!
     • -7 (11 voturi)    
      Domnilor de astazi (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 17:02)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

      Va tremura picioarele ca Alex Jones l-a pus la Casa Alba pe Trump, si Carvalho in Brazilia pe Bolsonaro
      • +2 (2 voturi)    
       Tremuram, dar de ras (Duminică, 27 ianuarie 2019, 16:18)

       karas [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       Trump, Bolsonaro si Dragnea sunt rezultatul populismului , minciunii si demagogiei. Trump e mai cu mot, el e si rezultatul vointei stapanului sau Putin.
   • -6 (10 voturi)    
    Am cautat si eu (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 17:16)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

    Am cautat si eu si m-am convins de credibilitatea detractorilor sai. Omul a studiat astrologia ca fenomen antropologic, si un dastept pe Wikipedia a scris ca e astrolog, sa creada narozii ca e coleg cu Melisa si Vanesa.
    Daca mai trebuia o dovada ca marxismul cultural e real, contrar a celor afirmate pe Wikipedia fara drept de apel, asta e.
    Nu incetez sa ma minunez la ce adancimi scormonesc unii dupa rahat
    • +3 (3 voturi)    
     Mai cauta (Duminică, 27 ianuarie 2019, 16:31)

     karas [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     According to his daughter, Olavo had a troubled early life with maltreatment of his children. All content was wrapped in a letter that was later shared on Facebook social network. According to the letter, Olavo had even pointed a gun to the head of one of his children. She made other polemic statements, including that Olavo kept a polygamous relationship living with three wives at the same time. The accusation were denied by Olavo, who initiated a lawsuit against her citing that she "distances herself from any contact to the reality by spread of outrageous lies and vile curses"

     Olavo has propagated several hoaxes and unusual positions of view, including the infamous recurrent hoax of Pepsi using cells from aborted fetuses to sweeten soft drinks, that has been debunked for many years. He also advocates for revision of History by denying Inquisition, claiming it's a myth spread by Protestants.

     Se pare ca idolul tau are ceva probleme la mansarda.
  • +13 (13 voturi)    
   Intelectualii sunt de multe feluri (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 10:30)

   karas [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Unii respectati, altii penibili.

   Olavo de Carvalho has contested the ideas of Isaac Newton and Albert Einstein while misunderstanding their theories. He said Newton introduced a self-contradictoring thesis and spread the virus of "formidable stupidity". Olavo also said Einstein plagiarized his theory of general relativity. He also said there are no proofs of heliocentrism and that geocentrism was as valid as heliocentrism since you can you use different points of reference.
   • -6 (8 voturi)    
    Oameni de bine (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 19:40)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui karas

    Atata intelegi din ce ti-au spus altii despre el, ca atata poti. Omul de rand trebuie sa se ralieze in jurul monstrilor sacri ai societatii in care traieste si sa arda ereticii pe rug.
    • +3 (3 voturi)    
     Prietenul extremistilor (Duminică, 27 ianuarie 2019, 16:28)

     karas [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

     L-a sustinut pe Bolsonaro, autorul unor vorbe memorabile, pline de sensibilitate umana

     You won’t change anything in this country through voting – nothing, absolutely nothing. Unfortunately, you’ll only change things by having a civil war and doing the work the military regime didn’t do. Killing 30,000, starting with FHC [former president Fernando Henrique Cardoso]. Killing. If a few innocent people die, that’s alright.

     I’m pro-torture, and the people are too.

     I’d rather have my son die in a car accident than have him show up dating some guy.
 • +15 (23 voturi)    
  Ura fata de intelectuali (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 7:32)

  kent8 [utilizator]

  In '90 era incurajata de Iliescu, azi e continuata de urmasii fascisti ai lui Vadim.
 • -8 (26 voturi)    
  europa? (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 8:32)

  disraeli [utilizator]

  Quo Vadis Domine ? Romam eo iterum crucifigi.
  P.S. asta este si pentru cei care doreau un exemplu de ce inseamna neomarxismul.
  • +8 (10 voturi)    
   I-auzi. (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 12:27)

   anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui disraeli

   Ce surpriză să vă văd aici, dle Papahagi.
 • -9 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 9:16)

  [anonim]

 • -9 (21 voturi)    
  Il injurati pe Trump (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 10:25)

  MarcelP [utilizator]

  Inainte sa-l injurati pe Trump cu elan socialist, aflati ca el face in US exact ce spuneti voi ca ar trebui sa facem noi in Europa. Omul incearca sa readuca US pe calea cea buna de pe care a fost deturnata de democratii infestati de neomarxism. Deci da... orice ocazie e buna sa-l injuram pe cel care face ceva, stiu asta, dar totusi, sa-l pui pe Trump in aceeasi oala cu Putler, si asta la cateva zile dupa exemplul concret din Venezuela, mi se pare chiar nerusinat.
  PS: cine a fost PRIMUL presedinte care l-a recunoscut public ca legitim pe presedintele parlamentului din Venezuela? ;)
 • -10 (22 voturi)    
  Distrugerea Europei ? (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 11:21)

  adrian88000 [utilizator]

  " Corectitudinea politica"," multiculturalismul"-prost inteles, distrug Europa. Nu "piromanii" de la Paris.
  " Piromanii" sunt reactia,nu cauza !
 • +5 (19 voturi)    
  Hotnews (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 12:08)

  Ciprian1979c [utilizator]

  Mai verificati si voi IP-urile, ca e plin de fascisti/peremisti, votanti de ai lui Codrin, care suspina dupa Vadim si de troli rusi!
 • +7 (21 voturi)    
  Extrema dreapta nu si-a invatat lectia (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 13:21)

  telox [utilizator]

  vrea sa distruga Europa din nou. Numai ca va esua lamentabil, Europa e taramul libertatii, al diversitatii, al apararii demnitatii umane. Europenii nu vor permite ca aceasta fiara turbata sa distruga ceea ce generatii intregi au construit.
  • -4 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 17:36)

   [anonim] i-a raspuns lui telox

 • +7 (9 voturi)    
  Capitanul ar fi mandru (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 15:26)

  demetru [utilizator]

  Si-ar face o Legiune pe cinste din postacii ametiti cazuti in mrejele populismului xenofob care bantuie Europa.
 • -9 (9 voturi)    
  din acest razboi al (Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, 20:03)

  elysyum [utilizator]

  VATICANEZILOR EUROPENI cu PAX AMERICANA tot amerlocii vor iesi invingatori.....ca in ultimul secol....ce conteaza cateva zeci de milioane de creduli ce latra la luna..mereu vor castiga cei ce au (forta cunoasterea si bogatia) TRIADA PUTERII SUPREME ce o detine total numai SUA dintre marile puteri.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by