"Nu ne nenorociți copiii! Trebuie să existe viață și dincolo de acest sistem de învățământ bolnav și găunos", este apelul unei mame cu doi copii către ministrul Educației, Ecaterina Andronescu. Femeia îi scrie ministrului despre "prețul" plătit de copii, care se confruntă cu o programă școlară mult prea încărcată și cu profesori care nu le predau suficient de bine, astfel încât sunt nevoiți să facă meditații: "Vin acasă și trebuie să se apuce de șirul interminabil de teme fără noimă. Termină la 12 noaptea. Dimineață își iau în spate ghiozdanul care la clasa a 4-a cântărește 6 kilograme".

HotNews.roFoto: Hotnews

O femeie, mamă a doi copii, unul de clasa a IV-a și celălalt în clasa pregătitoare, îi scrie ministrului Ecaterina Andronescu, pe pagina de Facebook a Ministerului Educației, ea spunând că este un părinte care "regretă enorm că a avut lașitatea de a crește doi copii în România".

"Sunt un părinte ce își privește copilul istovit de acest sistem de învățământ ce nu are o continuitate și nici respect față de copii și părinți. Ca mine sunt convinsă că sunt alți zeci de mii de părinți. Declarațiile dumneavoastră din ultimele zile m-au convins că trăiți într-o țara diferită de țara mea. Îmi iubesc țara și nu pot înțelege de ce dumneavoastră...oamenii ce ați ajuns să ne conduceți ați uitat că sunteți români. De peste 20 de ani faceți diverse experimente pe cetățenii acestei țări. Pot accepta să faceți experimente pe noi adulții..merităm..pentru că nu știm sau poate nu avem cum să alegem oameni ce iubesc țara asta pentru a ne conduce. Dar stimată doamnă, stimați politicieni, eu și alți zeci de mii de părinții vă interzicem să ne distrugeți copiii. Trăim într-o țară în care sistemul medical nu asigură părinților siguranța că după ce aduc pe lume un copil cu mari eforturi financiare nu au siguranță că pleacă din spital cu nou-născutul sănătos, fără stafiloccoc sau mai știu eu ce bacterii. Și apoi ne luptăm în fiecare zi să asigurăm copiilor noștri o viață decentă într-o țară unde alocația este extrem de mică și totuși avem politicienii printre cei mai înstăriți din Europa. Apoi ajungem în perioadă școlară a copiilor noștri...unde sunt preluați în majoritatea cazurilor de învățători ce din păcate au uitat cât poate un copil de 6 ani", scrie femeia, Anca Carmen.

Ea vorbește despre programa încărcată, care îi obligă pe copii ca încă din clasa I să facă portofolii, să învețe peste capacitatea unui copil de 6 ani, "din dorința cadrelor didactice să se afirme, să câștige cât mai multe concursuri, examene semestriale" și își încheie mesajul către ministru cu un apel.

"....ați uitat domnilor profesori că acești micuți sunt în creștere, că au nevoie de odihnă, de joacă...daaaaa...că să vedeți..de joacă..pentru că un copil la vârsta de 6 ani se dezvoltă și prin joacă. Nu e firesc să aibă un copil de 6 ani un ghiozdan de peste 4 kg în spate. Și după ce le furăm copilăria...ce să vedeți doamnă ministru..vine clasa a V a și ne lovim de o crudă realitate. La școală nu se face carte ...dar în schimb au teme imposibil de terminat ca volum..profesorii uită să predea, să se aplece asupra exersării materiei, dar în schimb cer și cer ...materiale suplimentare..teme fără să le fi explicat copiilor și modul de rezolvare...și ce să vedeți. Părinții disperați nu au altă variantă decât să-și ducă copilul la meditație..română..matematică..limbă străină.. instrument! Și după ce programa e foarte încărcată de multe ore ..copiii stând la școală și până la 8 ore pe zi, când vin acasă mănâncă, apoi pleacă la meditație 2 ore. Vin acasă și trebuie să se apuce de șirul interminabil de teme fără noimă. Termină la 12 noaptea. Dimineață își iau în spate ghiozdanul care la clasa a 4-a cântărește 6 kg..da doamna ministru 6 kg... un copil de liceu ducând peste 10 kg în spate...Merg copiii aplecați până la școală, urmăriți de scolioză! Știți ce e în sufletul unui părinte când își vede copilul..din fericire pentru mine un copil cu rezultate excelente... Dar restul copiilor de la liceu cu rezultate excelente ... cum credeți că au ajuns așa? Cu ce preț??? ....vorbesc aici de sumele enorme cheltuite pe meditații deoarece la școală nu se predă cu profesionalism...vorbesc de un preț mult mai mare....sănătatea!!!! Copiii nu au copilărie. Au de cărat ghiozdane pline de cărți suplimentare din clasa întâi. Din clasa a 5 a meditații...se dau meditații că să intre printre primii la licee...dar știți al cui e meritul, doamnă ministru????. Al lor și al nostru..al părinților...din păcate nici nu mă pot bucura de succesul copilului meu și nimeni nu se poate bucura de succesul copiilor...plătim un preț mult prea mare... noi părinții suntem epuizați și îngrijorați pentru copii și viitorul lor! Ca și cum nu ar fi fost destul de greu, veniți acum și spuneți să-i lase repetenți de la cls întâi... că vacanța de iarnă e prea lungă.....DOAMNĂ MINISTRU...nu ați avut copii elevi??? Ați uitat că au nevoie se odihnă pentru a fi sănătoși...ați uitat că au nevoie de joacă..de socializare...Doamnă ministru...pentru copiii ăștia trebuie să existe viață și dincolo de acest sistem de învățământ bolnav și găunos...în care interesele oricui primează ..dar mai puțin ale elevilor! Fac apel la dumneavoastră...nu ne nenorociți copiii! Ei sunt speranța și viitorul acestei țări și mai ales ei sunt COPIII NOȘTRI!", adaugă femeia.

CITEȘTE ȘI: Începând cu anul școlar 2019-2020 elevii ar putea avea ore mai puține, vacanțe mai scurte, iar examenele de evaluare națională și bacalaureat mai devreme. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, care a precizat, într-un interviu, că vrea să pună în dezbatere publică proiectul privind regândirea structurii anului școlar.