Statul Tonga din Pacificul de Sud are un acces aproape inexistent la internet săptămâna aceasta după ce un cablu submarin care conecta arhipelagul de restul lumii a fost rupt în două locuri duminică, sectorul comunicațiilor din mica țară fiind aruncat în haos, notează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pana de internet, despre care proprietarul cablului a spus că a fost cauzată de ancora unei nave, a făcut imposibile și apelurile telefonice transatlantice. În plus, sunt probleme cu transferurile de bani, cu rezervările la companiile aeriene, cu înscrierile la universități, iar lipsa accesului la Facebook împiedică familiile și prietenii să țină legătura.

În capitala Nuku'alofa, a fost montată luni, în grabă, o antenă de satelit ce oferă conexiuni limitate și greoaie, sute de oameni așezându-se la coadă la un birou guvernamental telecom unde semnalul este cel mai ”bun”.

”Este ca o întoarcere la începuturile internetului. Îți aștepți rândul pentru a avea acces 20 de minute... e caniculă acum aici în Tonga, dar au pus un cort afară, sunt și scaune, pentru ca oamenii să poată aștepta acolo”, a declarat Sia Adams, purtătoare de cuvânt a poliției din Tonga.

Programul a fost prelungit până la miezul nopții pentru a deservi mulțimea de funcționari, oameni de afaceri și oameni obișnuiți, ca să poată primi electronic bani, să cumpere bilete de avion sau doar să folosească funcțiile de ”chat”, a spus un angajat al Tonga Communications Corporation.

Situația din Tonga arată cât de vulnerabile sunt cablurile cu fibră optică submarine ce au devenit coloana vertebrală a comunicațiilor globale. Astfel de cabluri rupte au lăsat Somalia fără internet timp de săptămâni în 2017 și părți din Egipt și India în 2008.

”Am un hotel și n-am nicio idee cine a făcut rezervări pe Booking.com sau Expedia”, a spus proprietarul unei unități turistice. Companiile aeriene nu pot ști dacă au vândut prea multe locuri pentru un avion până când pasagerii se prezintă la aeroport, a adăugat el.

Cablul ce deservește Tonga a fost rupt în două locuri, la circa 10 kilometri de țărm, duminică seară. ”Nu am determinat cu certitudine cauza, dar cel mai probabil a fost vorba de un vas care a tras cu ancora cablul, sau ceva de genul acesta”, a spus Paula Piveni Piukala, directoare la Tonga Cable Ltd.

O navă de reparații se pregătește să plece din Samoa și ar putea rezolva problema într-o săptămână sau două, a adăugat ea.