România își dorește ca "Uniunea Europeană să își consolideze capacitatea de a răspunde provocărilor de securitate, dar ca partener al NATO", a declarat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, la sediul Cartierului General al NATO. Viorica Dăncilă a vorbit și despre provocările de securitate, inclusiv în domeniul cibernetic și "utilizarea dezinformării și a știrilor false, pentru a crea tensiune și neîncredere".

Dancila - StoltenbergFoto: gov.ro

Ea a spus, în conferința de presă comună susținută alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că l-a asigurat pe acesta, în întâlnirea avută, că "România rămâne un aliat de încredere, care și-a îndeplinit și va continua să își îndeplinească toate responsabilitățile în cadrul NATO".

Viorica Dăncilă a mai spus că România susține ferm o alianță puternică și vrea ca Uniunea Europeană să își consolideze capacitatea de a răspunde amenințărilor de securitate, dar ca partener al NATO.

"Ne dorim ca Uniunea Europeană să își consolideze capacitatea de a răspunde amenințărilor de securitate, dar ca partener al NATO. Am subliniat importanța pe care România o acordă dezvoltării parteneriatului NATO - Uniunea Europeană, pe baza măsurilor concrete stabilite între cele două organizații. Acțiunea Uniunii Europene pe dimensiunea de securitate trebuie să fie complementară Alianței și să evite duplicările", a declarat premierul.

Viorica Dăncilă a mai spus că "ne confruntăm cu foarte multe provocări comune, precum atacurile hibride, inclusiv în domeniul cibernetic și utilizarea dezinformării și a știrilor false, pentru a crea tensiune și neîncredere".

Ea a susținut că aceste teme se numără și printre prioritățile României pe durata președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Și o frază care a stârnit controverse în o parte a presei române: „Consolidarea posturii de apărare și descurajare a Alianței în ansamblul său rămâne o prioritate care necesită eforturi susținute din partea tuturor aliaților„, a mai spus Dăncilă.