Ouă contaminate cu Fipronil - insecticid interzis în cazul animalelor destinate consumului uman - au fost descoperite la o fermă avicolă din județul Olt aparținând de societatea din Teleorman unde această substanță a fost depistată în peste patru milioane de ouă, la sfârșitul anului trecut. Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt anunță că au fost puse sub sechestru peste 304.000 de ouă care urmează să fie distruse, însă peste 285.000 de bucăți au fost vândute deja în București și în patru județe.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în 15 ianuarie au fost prelevate probe din ouă pentru analize de la o fermă care aparține societății din Teleorman la care a fost depistat Fipronil în ouă. Primele buletine au confirmat prezența Fipronilului în probele analizate, astfel că au fost puse sub sechestru ouăle aflate la momentul controlului în unitate și a fost interzisă livrarea de ouă pentru comercializare, până la sosirea rezultatelor de laborator și au fost prelevate alte probe pentru analize. În data de 20 ianuarie, au sosit buletine de analiză care confirmau prezența Fipronilului și în alte probe de ouă, iar concentrațiile de substanță detectate în probele analizate au fost între 0,02 și 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).

La sediul fermei din Olt au fost sechestrate 304.230 de ouă care vor fi distruse.

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt mai spune că 285.570 de ouă (producția din perioada 15 – 18 ianuarie) au fost vândute în București și în județele Olt, Dolj, Argeș și Vâlcea.

Inspectorii au descoperit nereguli și cu privire la etichetarea ouălor și asigurarea trasabilității produselor, fiind vorba despre un lot de 569.490 de ouă, astfel că s-a decis retragerea de la vânzare a retragerii preventive a tuturor loturilor de ouă, începând cu 4 ianuarie până în 18 ianuarie 2019, distribuite către București și județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și Ilfov.

Conform sursei citate, au fost retrase de la comercializare 64.959 de ouă, din care 63.330 au fost transmise către neutralizare. De asemenea, inspectorii au emis o ordonanță de interzicerea a activității fermei și au dat o amendă de 12.000 de lei.

DSVSA Olt mai spune că ancheta este în desfășurare pentru identificarea sursei de contaminare.

La sfârșitul anului trecut, inspectorii Direcției de Sănătate Publică Teleorman au descoperit că peste patru milioane de ouă de la o fermă avicolă din localitatea Drăgănești Vlașca sunt contaminate cu o o substanță interzisă, fipronil, care are riscuri mari pentru sănătatea consumatorilor.

Ce este Fipronilul

Fipronilul este un ingredient obișnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor și căpușelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman. Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu ”grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale.

Nu are un efect cancerigen dovedit, dar, în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături. Se apreciază că riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentrațiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg). Experții consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă o persoană cu o greutate de 60 de kilograme consumă într-o zi opt ouă cu cea mai mare concentrație de fipronil detectată până acum, spun specialiștii.