Poliţia din Lausanne a destructurat o grupare de proxenetism formată din cetățeni români ce recrutau tinere pe care le obligau să se prostitueze în Elveția, dar și în alte state europene, informează marţi RTS Info. Femeile trebuiau să le predea proxeneţilor câştigurile lor în totalitate și erau ameninţate cu moartea şi bătute atunci când nu se conformau ordinelor proxeneţilor.

Prostituate vs. tehnologieFoto: Reuters

Inspectori ai brigăzii de moravuri din cadrul poliţiei judiciare din Lausanne au început la sfârşitul anului 2016 o serie de investigaţii în mediul prostituţiei provenind din România. Aceste demersuri au permis identificarea mai multor cetăţeni români suspectaţi de proxenetism şi de a fi exercitat presiuni asupra femeilor românce care se prostituau pe străzile din Lausanne, a indicat luni poliţia municipală.

Ancheta a permis identificarea a nouă indivizi suspecţi şi a 15 victime ale traficului de fiinţe umane în Elveţia şi România. Acestea din urmă au fost recrutate în România şi, în cea mai mare parte, plasate să facă prostituţie pe trotuarele din Lausanne, sub supravegherea constantă a grupării. Majoritatea persoanelor traficate erau forţate să se prostitueze şi în alte ţări europene, precum Italia, Germania sau Norvegia, scrie Agerpres, citând RTS Info.

O tânără de 18 ani care făcea parte din această reţea a fost agresată la sfârşitul lunii noiembrie 2016 la Sullens (cantonul elveţian Vaud) de către un client francez. Ea a fost găsită cu faţa desfigurată şi corpul străpuns cu 26 de lovituri de cuţit într-o pădure din Doubs (departament în estul Franţei).

Potrivit anchetei, autorul principal, un român de 34 de ani, este suspectat că a exploatat cel puțin cinci prostituate. Tinerele femei trebuiau să predea proxeneţilor câştigurile lor în totalitate. Ele erau ameninţate cu moartea şi bătute când nu se conformau ordinelor proxeneţilor.

Banii erau trimişi în România, în special prin intermediul agenţiilor de transfer, pentru achiziţionarea de maşini de lux sau uneori erau cheltuiţi în cazinouri.

În cursul procedurii, o echipă comună de anchetă a fost creată sub egida Eurojust între Ministerul public din cantonul Vaud şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România. Este pentru prima oară când a fost semnat un astfel de acord între cele două ţări, notează canalul media citat.

Datorită acestei colaborări elveţiano-române, 11 percheziţii au avut loc la 16 ianuarie în judeţele Argeş şi Maramureş (România), precum şi în oraşul elveţian Lausanne.

Trei poliţişti elveţieni au participat la operaţiunea care a condus la arestarea a patru români. Mandate europene de arestare au fost emise pentru alţi cinci suspecţi.

Bunurile reţelei de proxeneţi, care însumează ca valoare mai multe milioane de franci, inclusiv cinci case, au fost puse sub sechestru în vederea confiscării. Toţi suspecţii din această reţea vor fi aduşi în faţa justiţiei în România.