Președintele Klaus Iohannis a spus, marți, la Aachen, că va da un răspuns noii solicitări a premierului privind numirea celor doi miniștri de la Transporturi și Dezvoltare Regională într-un ”termen rezonabil”.

Preşedintele Klaus IohannisFoto: Hotnews

”Aceste documente sunt în analiza departamentului de specialitate la Administrația Prezidențială și imediat ce voi reveni în țară voi discuta și vom vedea ce ne-a trimis acolo doamna prim-ministru. Într-un timp rezonabil voi formula un răspuns la aceste propuneri”, a spus Iohannis, întrebat de jurnaliști.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis luni o nouă scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să-i numească la Transporturi și Dezvoltare pe Mircea Drăghici, respectiv Lia Olguța Vasilescu.

Premierul a atașat între documentele transmise la Cotroceni și cazierele judiciare ale celor doi. Premierul îi scrie președintelui că, în virtutea votului de încredere obținut în Parlament, beneficiază „de dreptul exclusiv de apreciere și de alegere a persoanelor propuse a face parte din echipa guvernamentală”.

Dăncilă mai susține că a avut toată deschiderea în relația cu șeful statului, însă s-a confruntat cu „refuzul expres” de a-i numi pe noii miniștri de la Transporturi și Dezvoltare, „inițial fără un motiv clar exprimat sau pe baza unor aprecieri generale, nefundamentate și apoi pe motivul neîndeplinirii condițiilor de legalitate în legătură cu aceste propuneri”.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis joi o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care o informează că „în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului” a Liei Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici „nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”.

În această scrisoare, președintele arată că „documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului”.

Concret, președintele invocă lipsa cazierului judiciar, având în vedere că „nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale”. Potrivit scrisorii citate, certificatul de cazier judiciar este „singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane”.