Peste 100 de militari din forțele de securitate afgane au fost uciși luni de talibani ca urmare a unei explozii în interiorul unei baze militare din centrul provinciei Maidan Wardak, potrivit unor oficiali citați de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Avem informații potrivit cărora 126 de oameni au fost uciși în explozia din baza militară, opt comandouri speciale fiind printre morți”, a spus un oficial al ministerului apărării, sub anonimat.

Asaltul a început luni dimineață când atacatorii au reușit să treacă o mașină plină de explozibil de punctele de control și au detonat vehiculul în interiorul bazei militare a direcției Naționale de Securitate, potrivit sursei citate.

Doi bărbați înarmați au pătruns în campus imediat după explozie și au deschis focul asupra soldaților afgani înainte să fie doborâți în confruntare.

Oficialii ministerului apărării au precizat că talibanii ar fi folosit vehicule americane blindate capturate de la forțele afgane, pentru a putea străpunge fortificațiile militare.

Alte surse oficiale vorbesc despre 100 de victime. ”Am fost în strânsă legătură cu oficialii Direcției Naționale de Securitate din provincie și mi-au spus că peste 100 de membrii ai direcției au murit în urma exploziei”.

Sharif Hotak, membru al consiliului provinciei Maidan Wardak, a precizat că a văzut trupurile a 35 de soldați în spital.

”Au murit foarte mulți. O parte din trupuri a fost transportate la Kabul și mulți răniți au fost transferați la spitalele din Kabul. Autoritățile ascund cifra reală a victimelor pentru a preveni o scădere a moralului trupelor”, a mai povestit Hotak. ”Explozia a fost foarte puternică și întreaga clădire s-a prăbușit”.

Oficialii guvernamentali au refuzat să comenteze în legătură cu numărul exact al victimelor.