Magistrații instanței supreme au decis, luni, amânarea pentru 18 februarie a procesului în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare, deoarece Secțiile Unite ale Înaltei Curți se vor întruni în 31 ianuarie pentru a lua o decizie privind completurile de 5 judecători.

HotNews.roFoto: Hotnews

Magistrații ICCJ au decis, luni, să amâne dosarul angajărilor fictive, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță, pentru data de 18 februarie. Decizia amânării vine după ce săptămâna trecută au fost sesizate Secțiile Unite pentru a discuta schimbarea jurisprudenței instanței supreme.

Discuția Secțiilor Unite vine după ce membrii Secției pentru judecători a CSM au decis, în decembrie 2018, ca toate dosarele repartizate în aceeași lună la completurile de 5 judecători de la instanța supremă să continue să fie judecate și în anul următor. În acest context, aceste dosare, între care și cel al lui Liviu Dragnea, nu au mai fost incluse în tragerea la sorți de la începutul lui 2019. De aceea, Secțiile Unite vor discuta cine va judeca dosarele, având în vedere că principiul continuității se aplică doar în cauzele în care au fost administrate probe, iar în dosarul liderului PSD nu au fost administrate în 2018.

"Din punctul meu de vedere, ar fi o cerere inadmisibilă, dar instanța a hotărât astfel, urmează pe 31 (ianuarie, n.r.) să vedem ce se întâmplă. Ce decizie a luat instanța. Evident, din punctul meu de vedere, acest complet a fost ilegal învestit, tragerea la sorți a fost legală, repartizarea aleatorie a fost corectă. Așteptăm decizia”, a declarat, la ieșirea din instanță, Flavia Teodosiu, avocatul lui Liviu Dragnea, potrivit Mediafax.

În urma tragerii la sorți din decembrie, pe rolul Completului 2 de 5 judecători se află dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman. Completul este format din următorii judecători: Enceanu Simona Daniela, Rog Tatiana Lucia, Rus Alexandra Iuliana, Mera Luciana, Popa Rodica.

"Epopeea completurilor" de 5 judecători

"Epopeea completurilor" de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum o numea președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a continuat și în acest an.

Astfel, în 3 ianuarie au fost trase la sorți completurile de 5 pentru anul 2019, altele decât cele desemnate deja pentru dosarele din data de 13 decembrie. Atunci, au fost stabilite completurile care vor judeca mai multe procese cu miză, precum cel în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman. Problema completurilor de 5 judecători de la instanța supremă, care se constituie prin tragere la sorți, apare într-una dintre cele trei legi controversate ale justiției modificate de Parlament - cea privind organizarea judiciară. Legea a intrat în vigoare în luna iulie. Dacă înainte existau de drept președinți ai acestor completuri de judecători, noile prevederi arată că la începutul fiecărui an toți președinții se trag la sorți.

După intrarea în vigoare a legii, conducerea ICCJ a decis ca noua procedură privind tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători să se aplice începând cu ianuarie 2019.

La începutul lunii octombrie, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului în care sunt aplicate noile prevederi cu privire la formarea completurilor de 5 judecători. Răspunsul CCR - noua lege trebuie pusă în aplicare de îndată, iar Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să organizeze altă tragere la sorți.

Instanța supremă s-a conformat, dar constituirea completului a fost contestată în instanță de către Liviu Dragnea (în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman), pe motiv că tragerea la sorți a fost făcută înainte de motivarea deciziei CCR. Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză liderului PSD, hotărând că noile completuri sunt nelegal constituite. În aceste condiții, toate procesele din decembrie, de la completurile de 5, între care și dosarul lui Dragnea, au fost suspendate. Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ulterior o nouă procedură de constituire a completurilor de 5, iar în 13 decembrie a avut loc o nouă tragere la sorți.

În urma deciziei Curții Constituționale, mai mulți condamnați au depus contestații în anulare în cazul sentințelor pronunțate de completurile de 5 judecători. Astfel, în ultima perioadă au obținut decizii de suspendare a executării pedepselor condamnați celebri precum fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, fosta șefă a DIICOT Alina Bica, încarcerate în Costa Rica, foștii miniștri Dan Șova și Constantin Niță, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, fostul șef ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu. Toți au fost puși în libertate.