Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a spus vineri Vioricăi Dăncilă, aflată în vizită în Israel pentru a doua oară de la preluarea mandatului, că se așteaptă ca România să își mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim și să susțină interesele Israelului în Uniunea Europeană.

Viorica Dancila-NetanyahuFoto: Facebook Benjamin Netanyahu

Pe canalul YouTube al premierului israelian au fost postate imagini de la întrevederea acestuia cu Viorica Dăncilă.

"Este o oportunitate minunată să vă întâlnesc din nou. Relațiile dintre Israel și România sunt fantastice și sper să fie și mai puternice după această vizită. Sper că veți acționa în cadrul Uniunii Europene pentru abrogarea rezoluției nefavorabile Israelului și, bineînțeles, pentru mutarea ambasadei dumneavoastră și a altor ambasade la Ierusalim. Vă așteptăm la Ierusalim", i-a spus Benjamin Netanyahu Vioricăi Dăncilă.

Singura replică a premierului Viorica Dăncilă a fost: "Vă mulțumesc foarte mult".

Și pe pagina de Facebook a premierului israelian a fost postată o fotografie de la întâlnirea lui Netanyahu cu Dăncilă.

"O întâlnire excelentă astăzi cu prim-ministrul României, Viorica Dăncilă. Relaţiile dintre Israel şi România sunt excelente, iar acum le vom întări şi mai mult!", este mesajul care însoțește imaginea.

Viorica Dăncilă s-a întâlnit vineri, pentru a treia oară de la preluarea mandatului, cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, iar până astăzi întâlnirea nu a fost anunțată, nefigurând nici pe agenda premierului român. Vineri după-amiază, Guvernul a transmis un comunicat în care anunță că, aflată într-o vizită de lucru în Israel, Viorica Dăncilă a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. De asemenea, pe site-ul Executivului au fost poate două fotografii de la această întâlnire.

Potrivit Guvernului, Dăncilă și Netanyahu au discutat și despre organizarea, în prima parte a acestui an, a ședinței comune a celor două guverne.

"Cei doi înalți oficiali au salutat relațiile excelente dintre cele două țări, fapt reflectat și de frecvența contactelor bilaterale la nivel înalt. În acest sens, s-a discutat și despre organizarea, în prima parte a acestui an, a ședinței comune a celor două guverne. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reconfirmat interesul României pentru consolidarea și aprofundarea relațiilor cu Statul Israel în domeniul cooperării strategice, securitate cibernetică și energetică, medicină, cercetare și inovare", a transmis Executivul.

De asemenea, sursa citată spune că cei doi premieri "și-au exprimat satisfacția" pentru avansarea negocierilor privind încheierea Parteneriatului România-Israel în domeniul noilor tehnologii, "de manieră să stimuleze interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări, astfel încât să fie fructificate potențialele economice bilaterale" și a fost subliniată și importanța consolidării relațiilor în domenii precum sănătate, turism și educație.

Dăncilă și Netanyahu au discutat și despre posibilele modalități de cooperare dintre România și Israel, inclusiv din perspectiva deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a fost în vizită în Israel și în 25 aprilie 2018. De asemenea, Dăncilă și Netanyahu s-au întâlnit și la Varna, în noiembrie 2018.

Vizita pe care Viorica Dăncilă a făcut-o în Israel în aprilie 2018, alături de liderul PSD, Liviu Dragnea, a dus la declanșarea unui conflict cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului afirma că vizita celor doi a fost fără mandat şi se declara îngrijorat de secretomania cu care a fost organizată.

Cu câteva zile înainte de plecarea în Israel, Liviu Dragnea anunțase "decizia” Guvernului cu privire la transferarea reprezentanţei diplomatice române la Ierusalim.

Premierul Viorica Dăncilă declara la Ierusalim, la o întâlnire cu președintele Reuven Rivlin, că dorește să mute ambasada României la Ierusalim, dar nu are suficient sprijin pentru o astfel de inițiativă.

Plecarea Vioricăi Dăncilă și a lui Liviu Dragnea în Israel a fost ținută secret atunci până în ultimul moment. Vizita Vioricăi Dăncilă a fost confirmată de Guvern abia în seara dinaintea plecării, deși circulau informații în acest sens de mai multă vreme. De asemenea, participarea lui Liviu Dragnea a fost confirmată chiar în ziua plecării în Israel.