Premierul Viorica Dăncilă se află în Israel și s-a întâlnit joi, pentru a treia oară de la preluarea mandatului, cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. Întâlnirea nu a fost anunțată până acum, la fel întâmplându-se și la vizita precedentă pe care Dăncilă a făcut-o în Israel, anunțul fiind făcut atunci cu puțin timp înaintea plecării, deși circulau informații în acest sens de mai multă vreme.

Dancila-NetanyahuFoto: Guvern

Guvernul a anunțat vineri că, aflată într-o vizită de lucru în Israel, Viorica Dăncilă a avut astăzi o întrevedere cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Potrivit Guvernului, Dăncilă și Netanyahu au discutat și despre organizarea, în prima parte a acestui an, a ședinței comune a celor două guverne.

"Cei doi înalți oficiali au salutat relațiile excelente dintre cele două țări, fapt reflectat și de frecvența contactelor bilaterale la nivel înalt. În acest sens, s-a discutat și despre organizarea, în prima parte a acestui an, a ședinței comune a celor două guverne. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reconfirmat interesul României pentru consolidarea și aprofundarea relațiilor cu Statul Israel în domeniul cooperării strategice, securitate cibernetică și energetică, medicină, cercetare și inovare", a transmis Executivul.

De asemenea, sursa citată spune că cei doi premieri "și-au exprimat satisfacția" pentru avansarea negocierilor privind încheierea Parteneriatului România-Israel în domeniul noilor tehnologii, "de manieră să stimuleze interesul reciproc al comunităților de afaceri din cele două țări, astfel încât să fie fructificate potențialele economice bilaterale" și a fost subliniată și importanța consolidării relațiilor în domenii precum sănătate, turism și educație.

Dăncilă și Netanyahu au discutat și despre posibilele modalități de cooperare dintre România și Israel, inclusiv din perspectiva deținerii de către țara noastră a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a fost în vizită în Israel și în 25 aprilie 2018. De asemenea, Dăncilă și Netanyahu s-au întâlnit și la Varna, în noiembrie 2018.

Vizita pe care Viorica Dăncilă a făcut-o în Israel în aprilie 2018, alături de liderul PSD, Liviu Dragnea, a dus la declanșarea unui conflict cu președintele Klaus Iohannis. Șeful statului afirma că vizita celor doi a fost fără mandat şi se declara îngrijorat de secretomania cu care a fost organizată.

Cu câteva zile înainte de plecarea în Israel, Liviu Dragnea anunțase "decizia” Guvernului cu privire la transferarea reprezentanţei diplomatice române la Ierusalim.

Premierul Viorica Dăncilă declara la Ierusalim, la o întâlnire cu președintele Reuven Rivlin, că dorește să mute ambasada României la Ierusalim, dar nu are suficient sprijin pentru o astfel de inițiativă.

Plecarea Vioricăi Dăncilă și a lui Liviu Dragnea în Israel a fost ținută secret atunci până în ultimul moment. Vizita Vioricăi Dăncilă a fost confirmată de Guvern abia în seara dinaintea plecării, deși circulau informații în acest sens de mai multă vreme. De asemenea, participarea lui Liviu Dragnea a fost confirmată chiar în ziua plecării în Israel.