Emil (Cico) Dumitrescu a murit, joi seară, chiar de ziua lui, la vârsta de 84 de ani, au precizat, pentru Mediafax, surse medicale. Echipajele medicale l-au găsit deja mort la casa lui din orașul Voluntari. Dumitrescu era acuzat de crime împotriva umanității, în dosarul Revoluției.

Emil Dumitrescu, la RevolutieFoto: Captura YouTube

Procurorii Secţiei militare din Parchetul General au anunțat, la finalul lunii decembrie, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu, în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989.

Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Cercetările au vizat stabilirea situaţiei de fapt în ceea ce priveşte exercitarea directă a prerogativelor puterii de stat şi a luării deciziilor cu caracter politic şi militar de către grupul de decizie politico-militară al Consiliului Frontului Salvării Naţionale ( C.F.S.N.), format din Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stănculescu, general maior(r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, înaintat în grad militar şi numit ministru al apărării) şi Gelu Voican Voiculescu.

Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, au precizat, la acel moment, procurorii.

Urmarea imediată a acestor conduite a fost complexă, a presupus producerea unor rezultate multiple asupra unui număr mare de persoane şi ar fi generat o stare de pericol pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile de pe întregul teritoriu al României.

Emil Cico Dumitrescu s-a născut în 17 ianuarie 1935 în orașul Urziceni. La data de 4 februarie 1990 a fost înaintat la gradul de contra amiral, iar în 1993, a fost avansat la gradul de viceamiral cu două stele. Dumitrescu a fost și secretar de stat în Ministerul de Interne.