Guvernul de la Chișinău a decis că la alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi deschise 125 de secții de votare peste hotare, cu 25 mai multe decât la alegerile prezidențiale din 2016. Mai mulți candidați ceruseră Guvernului să deschidă mai multe secții de vot în străinătate, pentru a evita cozile imense înregistrate la scrutinul precedent. Partidul Liberal, de exemplu, ceruse 200 de secții electorale pentru diaspora, scrie deschide.md.

alegeri R MoldovaFoto: Unimedia

Potrivit unei decizii aprobate astăzi de Guvern, 42 de secții de vot vor funcționa în cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova și oficiilor consulare, restul fiind amenajate suplimentar în diferite zone.

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia - 29, România - 12, SUA - 12, dar și în Federația Rusă - 11.

Totodată, în Franța vor fi deschise 7 secții de votare, Portugalia - 5, Spania - 5, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - 4, Ucraina - 3, Canada - 3, Republica Turcia - 3, Statul Israel - 2, Regatul Belgiei - 2, Republica Ceha - 2, Republica Belarus - 2, Republica Federală Germania - 2, Republica Elenă - 1, Irlanda - 2, Republica Populară Chineză - 1, Letonia - 1, Azerbaidjan - 1, Polona - 1, Regatul Suediei - 1, Estonia - 1, Lituania - 1, Ungaria - 1, Austria - 1, Bulgaria - 1, Confederatia Elvețiană - 1, Regatul Țărilor de Jos - 1, Qatar - 1, Japonia - 1, Croația - 1, Georgia - 1, Emiratele Arabe Unite - l, Regatul Norvegiei - 1.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, în stabilirea acestui număr de secții de votare pentru diaspora s-a ajuns ținând cont de informațiile deținute de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova din țările de reședință, de datele statistice oficiale, de rezultatele înregistrării prealabile a cetățenilor aflați în străinătate și de numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent.

De asemenea, pentru a evita situațiile create la alegerile prezidențiale din 2016, când la unele secții de votare au fost epuizate stocurile de buletine de vot, Parlamentul a majorat numărul total de buletine care pot fi distribuite unei secții de votare de la trei la cinci mii.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, circa 25.000 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflați în străinătate, precum și cei domiciliați în localitățile din stânga Nistrului s-au înregistrat prealabil alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

Recent, mai mulți reprezentanți ai diasporei au inițiat o petiție prin care cereau deschiderea mai multor secții de votare în străinătate întrucât la alegerile prezidențiale din 2016 s-au creat cozi imense, iar la mai multe secții nu au ajuns buletine de vot.