Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, a declarat, joi, că președintele Klaus Iohannis insistă să demonstreze tuturor românilor ”cât de ilogică și de stupidă este abordarea de la Cotroceni” și că solicitarea cazierelor judiciare este una aberantă, relatează Mediafax.

Codrin StefanescuFoto: Agerpres

”Iohannis insistă să demonstreze tuturor românilor cât de ilogică și de stupidă este abordarea de la Cotroceni în aceste momente, aș spune istorice pentru țară. Acum a cerut cazierul, copie de pe buletin și actul demonstrativ că cei doi colegi ai noștri, Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici sunt români, au domiciliul aici, ceea ce este aberant. Eu am auzit pentru prima dată în istoria românilor miniștri de la revoluție încoace să se ceară documente noi care nu are nicio legătură cu legea, cu ce spune constituția și cu practica uzuală în relația dintre Guvern și Președinție”, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu.

El a mai spus că Guvernul ”este obligat” în aceste condiții să completeze documentația pentru numirea Liei Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici.

”Prin urmare vom fi obligați să facem și acest lucru, dar în același timp suntem obligați să ne adresăm și Curții Constituționale, pentru că deja Iohannis încalcă legea atât de des, atât de mult și atât de evident, încât nu se poate să rămână toate aceste lucruri nesancționate. Este și acesta un motiv în plus de suspendare”, a mai spus liderul PSD.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care explică de ce a refuzat numirile, precizând că documentația care însoțește propunerile de numire a Olguței Vasilescu și Mircea Drăghici la Dezvoltare și Transporturi este incompletă.

Șeful statului susține că documentația e incompletă, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane.

”Reținând că nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, și având în vedere dispozițiile art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora <în cazierul judiciar se ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri procesual-penale>, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane, constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului, vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”, se arată în scrisoarea președintelui Iohannis adresată premierului Dăncilă.

Potrivit șefului statului, legea prevede un regim juridic diferit pentru membrii Parlamentului și pentru membrii Guvernului atât în ceea ce privește incompatibilitățile, cât și în ceea ce privește condițiile de exercitare a celor două funcții de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege.

Scrisoarea a fost trimisă ca urmare a adresei premierului Viorica Dăncilă nr. 5/105/10.01.2019, prin care a reiterat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a Liei-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a lui Mircea-Gheorghe Drăghici.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, că va refuza a treia oară propunerile de miniștri, ultima variantă înaintată de premierul Viorica Dăncilă fiind Lia Olguța Vasilescu pentru portofoliul Dezvoltării și Mircea Drăghici la ministerul Transporturilor.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marți seara, că sesizarea CCR este ”pasul” pe care trebuie să-l facă în urma refuzului președintelui Klaus Iohannis de a-i numi pe Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici la ministerele Dezvoltării și Transporturilor, dar că decizia trebuie luată în coaliție.