Judecătorii Curții Constituționale se vor pronunța pe 6 martie asupra legii prin care se interzice organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European, potrivit unor surse citate de Agerpres.

Valer Dorneanu, presedintele CCRFoto: Agerpres

Președintele Klaus Iohannis a atacat joi la CCR legea electorală care a fost amendată de Parlament în sensul în care nu poate fi organizat referendum sau alt tip de alegeri în ziua în care au loc alegerile pentru Parlamentul European. Europarlamentarele ar urma să aibă loc pe 26 mai.

Iohannis a invocat încălcarea principiilor constituționale precizând că Parlamentul poate decide asupra legilor, dar în măsura în care nu aduce atingere prerogativelor constituționale ale altor instituții competente. Cu alte cuvinte, nu poate cenzura dreptul constituțional al șefului statului de a convoca referendum asupra unor teme de interes național, ori, după caz, al autorităților locale care au dreptul și ele să convoace referendum local.

”Desigur, autoritatea legiuitoare este liberă să opteze pentru orice soluție legislativă în materie referendară, însă fără a interfera cu competențele celorlalte autorități publice în acest domeniu, precum și fără a le modifica statutul constituțional ori atribuțiile prevăzute în Legea fundamentală. Or, norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeași dată cu data desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme și principii constituționale pentru motivele pe care le vom expune în continuare”, se arată în sesizarea șefului statului.

Demersul președintelui de a ataca modificările la Legea 33/2007 are loc în condițiile în care, recent, a spus că varianta unui referendum pe tema justiției este încă luată în calcul.