Ministerul Educației: Autorii manualelor unice, dar cu greșeli multiple, au încasat chiar și 10.000 de euro

de MH     HotNews.ro
Joi, 17 ianuarie 2019, 16:33 Actualitate | Educatie


Manuale scolare
Foto: Agerpres
Autorii manualelor unice, pline de greșeli, au încasat onorarii cuprinse între 25.000 - 45.000 de lei, potrivit unui răspuns transmis de Ministerul Educației la o interpelare a senatorului USR Dan Lungu. Cum ministerul nu a precizat și tipul de contracte încheiat cu autorii, se poate presupune că acestora li s-au făcut contracte pe drepturi de autor, practică des întâlnită în astfel de situații, astfel că, eliminând cota forfetară de 40% și aplicând impozitul pe venit de 10%, onorariile nete au fost de 23.500 de lei, 32.900 de lei și 42.300 de lei, afirmă senatorul.

În urma unei interpelări a senatorului ieșean Dan Lungu către Ministerul Educației privind costurile editării și tipăririi manualelor unice, pline de greșeli elementare, ministrul Ecaterina Andronescu a comunicat onorariile autorilor sau grupurilor de autori care au realizat aceste manuale. Onorariile pornesc de la 25.000 de lei brut și ajung la 45.000 de lei brut.

"Pentru manualele școlare la disciplinele de învățământ primar cu una sau două ore pe săptămână s-au acordat 25.000 de lei (brut), în timp ce pentru disciplinele cu trei sau mai multe ore pe săptămână, din cadrul aceluiași ciclu de învățământ, suma aprobată a fost de 35.000 de lei (brut). În ceea ce privește învățământul gimnazial, remunerația pentru autorul/grupurile de autori care au manuale aprobate la disciplinele cu o oră pe săptămână este de 25.000 de lei (brut), la disciplinele cu două ore pe săptămână - 3.5000 de lei (brut), iar la disciplinele cu patru ore pe săptămână 45.000 de lei (brut)”, au precizat reprezentanții Ministerului Educației Naționale într-un răspuns semnat de ministrul Ecaterina Andronescu.

Potrivit senatorului USR, cum ministerul nu a precizat și tipul de contracte încheiat cu grupurile de autori, se poate presupune că acestora li s-au făcut contracte pe drepturi de autor, practică des întâlnită în astfel de situații, astfel că, eliminând cota forfetară de 40% și aplicând impozitul pe venit de 10%, onorariile nete au fost de 23.500 de lei, 32.900 de lei și 42.300 de lei, în contextul în care pe drepturile de autor, conform modificărilor fiscale din anul 2018, nu se plătesc nici contribuții la sănătate și nici la pensii.

În condițiile în care selecția s-a făcut doar intern, bazându-se pe o evaluare a Centrul Național de Evaluare și Examinare, iar selecția autorilor nu a fost nici transparentă și nici nu există garanția că au fost aleși cei mai buni specialiști care lucrau cu editurile de pe piața liberă, onorariile nu sunt justificate, afirmă Dan Lungu.

"Privită din exterior, fără a interpreta contextul politic, situația pare una «clasică». Un ministru pasager la Educație se decide să implementeze manualele unice, și astfel concentrează toată finanțarea care era distribuită în urma procedurilor transparente de achiziție publică în mâinile Editurii Didactice și Pedagogice printr-un procedeu dacă nu ilegal, atunci cu siguranță anti-concurențial. Manualele produse de editura respectivă sunt înțesate de greșeli fundamentale, nu de redactare, sunt criticate, ministrul pleacă, vine următorul care decide să scoată manualele unice. Dar banii au fost deja încasați și de autori, și de edituri. Bineînțeles, nimeni nu e tras la răspundere pentru acest eșec”, mai spune senatorul ieșean.

CITEȘTE ȘI: Primul pas concret pentru renunțarea la manualul unic. PROIECT: Ministerul Educației va cumpăra, prin licitație, manuale pentru fiecare disciplină de la trei ofertanți

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1171 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Joi, 17 ianuarie 2019, 18:24)

    complet_ret [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by