Academia Română anunță că va declanșa o anchetă legată de conferirea Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel academicianului Eugen Simion, în condițiile în care existența instituției emitente este pusă sub semnul întrebării. Academia își exprimă îngrijorarea față de extinderea fenomenului de falsificare a realității prin minciună și impostură.

Eugen SimionFoto: Agerpres

Decizia vine după ce Scena9 a semnalat cazul în articolul ”Nobelul fals care a păcălit Academia Română”. Potrivit jurnaliștilor, academicianul Eugen Simion a primit de curând „medalia Nobel pentru Filologie”, care ar fi fost acordată în anii trecuți unor VIP-uri culturale precum Umberto Eco și Noam Chomsky, distincție oferită de International Society of Philology. În urma anchetei jurnalistice a reieșit că este vorba despre o organizație fantomă, iar în spatele demersului se află un francez pasionat de Jules Verne și vampiri.

”Academia Română ia în considerare semnalarea presei și va declanșa o investigare a situației. În acest context, Academia Română își exprimă deosebita îngrijorare față de extinderea fenomenului de falsificare a realității, prin minciună și impostură, fenomen care ia amploare la nivel internațional și care compromite valori esențiale pentru funcționarea normală a societății: adevăr, onestitate, încredere. Proliferarea acestui fenomen pune instituții serioase în situația de a se transforma în investigatori și anchetatori, perturbând buna lor funcționare", arată Academia într-un comunicat de presă citat de Mediafax.

Reprezentanții forului academic mai spun că au primit în data de 17 decembrie 2018 o scrisoare de înștiințare prin care International Society of Philology anunța conferirea Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel academicianului Eugen Simion. ”Ca urmare a anchetei de presă realizată de patru jurnaliști români, aflăm cu îngrijorare că existența reală a premiului și a instituției emitente este pusă sub semnul întrebării", mai precizează sursa citată.