UPDATE Funcționari din regiunea Cernăuți care dețin cetățenie dublă sunt concediați / Reacția MAE: Fiecare stat are dreptul suveran de a reglementa aspectele legate de cetățenie

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 17 ianuarie 2019, 13:53 Actualitate | Esenţial


Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți
Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Funcționarii de stat din regiunea Cernăuți sunt concediați din cauza deținerii dublei cetățenii, potrivit unui anunț făcut de șeful Serviciului de securitate al Ucrainei în regiunea Cernăuți, Ruslan Storojuk, citat de bucpress.eu.

Ruslan Storojuk a declarat că în anul 2018 în regiunea Cernăuți au fost concediați câțiva funcționari de stat din cauza deținerii dublei cetățenii. Printre aceștia au fost șeful Secției de prestare a serviciilor administrative din Herța și directorul Arhivei de stat a regiunii Cernăuți, scrie publicația nord-bucovineană.

De asemenea, Ruslan Storojuc a declarat că în curând vor fi date publicității datele privind cercetările în cazul dosarului penal intentat de Securitatea ucraineană privin Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” în baza articolului 110 al Codului Penal, intitulat „atentarea la integritatea și inviolabilitatea teritorială a Ucrainei”.

Reamintim că Serviciul de Securitate al Ucrainei a descins la sediul unei organizații românești din Cernăuți, care este acuzată de răspândirea de literatură și hărți care ar atenta la integritatea statului ucrainean. La 11 iunie 2018 au avut loc percheziții în cadrul unui dosar penal, intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. Ofițerii Serviciului de Securitate au constatat că hărțile au fost „imprimate pentru promovarea aniversării în Ucraina a 100 de ani de la crearea României Mari”.

Anchetatorii au constatat că membrii societății au distribuit literatură în care se face apel la restabilirea „adevărului istoric”, prin anularea unor documente internaționale (pactul Ribbentrop-Molotov) și readucerea nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord și Basarabiei de Sud în componența României.

Într-un comunicat de presă, Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a anunțat că percheziția se încadrează în categoria atacurilor directe şi indirecte „împotriva noastră şi a întregii comunităţi româneşti din Ucraina. Constatăm, din păcate, tendinţa, tot mai des manifestată, a contaminării structurilor statului ucrainean cu ideile şi comportamentul forţelor ultranaţionaliste radicale”. Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” respinge „categoric şi fără echivoc orice tentativă a autorităţilor ucrainene, inclusiv SBU, de a ne eticheta, inventând motive şi înscenând violări ale Constituţiei, ca separatişti, provocatori etc. Suntem cetăţeni loiali ai statului ucrainean, dar nu vom accepta discriminările pe criterii etnice”, se spune în comunicat.

În regiunea Cernăuți, circa 20% din populație este formată din români și moldoveni, potrivit recensământului ucrainean din 2001. Ucrainenii reprezintă 75% din populație (sursa).

Reacția ministerului român de Externe: Fiecare stat are dreptul suveran de a reglementa aspectele legate de cetățenie

Ministerul român de Externe afirmă, într-un mesaj transmis la solicitarea HotNews.ro, că „fiecare stat are dreptul suveran de a reglementa aspectele legate de cetățenie”, precizând însă că „va continua să monitorizeze atent evoluțiile legate de minoritatea română și să solicite elemente suplimentare de la partea ucraineană, în cadrul dialogului existent, astfel încât să asigure protejarea drepturilor etnicilor români”.

Iată mai jos răspunsul MAE:

„Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni s-au preocupat constant de situația etnicilor români din Ucraina, inclusiv în contextul adoptării de către autoritățile ucrainene, în septembrie 2017, a Legii Educației, care afectează dreptul la învățământ a persoanelor aparținând minorității române.

În toate demersurile întreprinse în raport cu partea ucraineană, MAE a subliniat necesitatea evitării presiunilor asupra etnicilor români și oricăror acțiuni de natură să ducă la încălcarea drepturilor acestora sau care să fie interpretate ca elemente discriminatorii. Aceste aspecte au constituit subiectul principal al discuțiilor din cadrul Comisiei Mixte interguvernamentale româno-ucrainene pentru protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, care a avut loc la București, în decembrie 2018.

Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, va continua să monitorizeze atent evoluțiile legate de minoritatea română și să solicite elemente suplimentare de la partea ucraineană, în cadrul dialogului existent, astfel încât să asigure protejarea drepturilor etnicilor români.

Menționăm, totodată, că fiecare stat are dreptul suveran de a reglementa aspectele legate de cetățenie„.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11590 vizualizari

 • +23 (25 voturi)    
  Nationalismul de tip infantil al Ucrainienilor (Joi, 17 ianuarie 2019, 13:59)

  Habermas [utilizator]

  va distruge Ucraina, si vor avea exact ceea ce ar dori sa evite: spargerea Ucrainei. Nu poti sa spui ca esti pro-occidental si anti-rus dar sa te comporti exact ca rusii.
  • -2 (8 voturi)    
   este pentru rusi (Joi, 17 ianuarie 2019, 15:17)

   Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

   nu pentru romani.Dar nu se poate zice in gura mare. Rusi au cetateni spioni in administratia Ukrainei de care acum vor sa scape prin legea asta.La fel ca la invatamant in limba minoritatilor. Ukraina este in razboi pentru pastrarea independentei.trebuie intelesi.
 • +14 (18 voturi)    
  Ucraina (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:03)

  UpNext [utilizator]

  marea "prietena" obligatorie a Romaniei, D-aia ii "iubim" pe ucrainieni de ne topim dupa ei…Protesteaza cineva, undeva (ambasada Ukr.)??..:((((
 • +6 (6 voturi)    
  Daca Ucrainienii ar fi mai destepti (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:04)

  Habermas [utilizator]

  (de fapt mai maturi), Romania ar avea sanse foarte mici sa recupereze Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei. Dar faptele arata ca nu sunt.
 • +10 (10 voturi)    
  mda (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:06)

  c2 [utilizator]

  Romania a avut vreo reactie pana acum?
  • +8 (8 voturi)    
   PSD isi spala dosarele si distrug justitia (Joi, 17 ianuarie 2019, 15:16)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui c2

   Nu are PSD timp pentru apararea romanilor.
 • +17 (17 voturi)    
  Să sprijinim Ucraina?? (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:11)

  Observator roman [utilizator]

  Iată o situație care TREBUIE tratată punctual de România: dacă funcționarii concediați cu dublă cetățenie dețin și cetățenia română, statul român trebuie să blocheze în UE orice inițiativă de ajutor pentru Ucraina. Punct. Ucrainienii (care sunt, de fapt, tot niște mujici) înțeleg doar dacă sunt pocniți peste дуло (bot)!
  Odată, încă odată și încă odată. Nu vor pricepe dar vor evita pe viitor.

  ...cine să facă asta însă? Meleșcanu?? Poate că da, dacă-i suflă Putin...
 • +13 (15 voturi)    
  Inca un motiv sa nu ii plangem pe ucrainieni (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:12)

  radu_99 [utilizator]

  Acolo erau majoritari romani, dar au fost deportati si adusi ucrainieni. Era tara noastra, dar a fost furata. Si e clar ca epurarea inca continua. Sa nu ii mai plangem cand se cearta cu rusii, ca sunt din acelasi aluat...
 • +5 (15 voturi)    
  Mdeah... (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:17)

  Nea Hoisan [utilizator]

  Summit NATO, 2008, Bucuresti, Vladimir Putin: Ukraina este un stat format cu concursul uniunii sovietice, din teritorii furate dela vecinii sai, Ungaria, Romania respectiv Rusia.
 • +13 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:28)

  [anonim]

 • +1 (13 voturi)    
  De ce sustinem noi Ucraina? (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:29)

  D-or [utilizator]

  ?
  Ei ne trimit tinerii romani sa fie carne de tun in razboaiele lor fratricide, iar noi ne riscam pacea pentru ei.
  • +1 (9 voturi)    
   Rusia ne ameninta cu razboiul nuclear (Joi, 17 ianuarie 2019, 15:17)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   De-aia sustinem Ucraina. Crezi ca rusii se vor opri la Nistru?
   • +2 (8 voturi)    
    E un cerc vicios. Diplomatia ar trebui sa-l intrer (Joi, 17 ianuarie 2019, 16:01)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Si ucrainienii ne-ar inghiti, mai abitir ca rusii.

    Deocamdata, teritoriile noastre - si Bucovina si Odessa - sunt in Ucraina, nu in Rusia.
 • +10 (14 voturi)    
  Un nou 'succes' al MAE (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:33)

  Koczka [utilizator]

  Un răspuns adecvat ar fi scoaterea in afara legii a centrelor culturale ucrainene din Romania și subțierea numărului de diplomați ucraineni din Romania. In plus blocarea oricăror ajutoare ale UE către Ucraina.
  • -1 (7 voturi)    
   Nu, exact asta vrea Putin (Joi, 17 ianuarie 2019, 15:17)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   Da, e o problema, dar nu o rezolvam dand foc la toate relatiile cu Ucraina, ci dimpotriva.
   • +2 (2 voturi)    
    Trebuie sa denuntam Tratatul cu Ucraina (Vineri, 18 ianuarie 2019, 9:25)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Oricum o vom face, mai devreme sau mai tirziu.

    Acesta ar fi un bun moment, cind avem presedintia UE.
 • -2 (12 voturi)    
  Democratie pura (Joi, 17 ianuarie 2019, 14:46)

  ZVrk [utilizator]

  Terminati cu atacurile la adresa sfintei Ucraini!
  Este dreptul suveran sa faca ce vor in tara lor, Ucraina este un stat profund democrat si civilizat, spre deosebire de barbara Rusie. Nu cred ca mai este stat mai democrat in Europa, eventual Kosovo, o alta emanatie a exportatorului de democratie pe arme!
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 18 ianuarie 2019, 10:19)

   [anonim] i-a raspuns lui ZVrk

 • +5 (5 voturi)    
  Sa nu ne agitam (Joi, 17 ianuarie 2019, 16:22)

  RaduMischie [utilizator]

  Sa nu ne agitam pe aici, noi nu-i iubim pe ucrainieni. Mai degraba am simpatizat cu ei in ultima perioada pentru ca au fost victime ale rusilor, chestia cu revolutia portocalie si cu maidanul au creat simpatie, caci i-am inteles ca vor sa scape de rusi si ca vor in UE, etc.
  Dar cam pana aici. Mi-aduc aminte de canalul Bistroe. Mi-aduc aminte de povestile de acum doi-trei ani, de cand cu razboiul civil, cand soldatii de origine romana din armata ucrainiana erau trimisi in prima linie, etc, etc.
  Asta a fost un gest idiot. Nordul Bucovinei este atat de rusificat incat si daca ni l-ar da, nu cred ca l-am vrea noi. Ca ei sa se gandeasca ca cineva face propaganda pentru separarea acestui teritoriu si unirea cu Romania si are si sanse sa reuseasca ceva, inseamna sa fie chiar idioti.
 • +8 (8 voturi)    
  BUNII NOSTRI VECINI... UCRAINENII... (Joi, 17 ianuarie 2019, 17:31)

  Entiu [utilizator]

  BUNII NOSTRI VECINI... UCRAINENII

  1. In 1918 au dorit anexarea Basarabiei si doar prezenta militara a românilor a forțat retragerea acestei cereri;

  2. In 1945 au dorit anexarea Basarabiei si doar presiunea lui Stalin a forțat eliminarea acestei pretenții;

  3. In 1992 au participat cu trupe la războiul de pe Nistru, alături de trupele ruse împotriva celor românești, pentru a desprinde regiunea transnistreana, pe care si-o doreau atât de mult pentru ei;
  Peste tot in jurul lor vin cu fel de fel de pretentii...fără dialog!

  In 1992 au participat cu trupe la războiul de pe Nistru, alături de trupele ruse împotriva celor moldovenesti, pentru a desprinde regiunea transnistreana, pe care si-o doreau atât de mult pentru ei

  4. Din 1992 până în prezent au fost parte activa din formatul de negociere pentru regiunea transnistreana;

  5. In mod permanent au susținut poziția Rusiei si au făcut tot ceea ce este posibil ca negocierile sa fie formale si sa eșueze;

  6. Cea mai mare parte a mafiei ce a condus Republica Moldova după 1991 este reprezentata de ucraineni si nu de ruși; aceștia aveau rolul clar dat de la Kiev ca Republica Moldova sa eșueze pe toate planurile; cei care au condus regiunea transnistreana, care promovează separatismul la Bălti, Cahul si Gagauzia sunt ucraineni si nu ruși; ucrainenii au dus o politica de distrugere a identității românești din teritoriile ocupate, mai dura chiar decât Stalin în restul imperiului;

  7. In mod arbitrar, Ucraina deține următoarele teritorii românești: patru cincimi din Maramureșul istoric (ținuturile Apsei de Sus si de Jos, Barjavei, Izvoarele Tisei), nordul Bucovinei istorice, Bugeacul (Ismail, Cetatea Alba), Insula Șerpilor, cu toate dăruite lor de foștii sovietici.

  8. Timp ce câțiva ani RO si-a cerut dreptatea la Haga, iar acum ucrainienii sunt foarte suparăți pe Romania pentru pierderea platformei continentale;

  BUNII NOSTRI VECINI... UCRAINENII
  • +2 (2 voturi)    
   Corect, cu o singură observație (Vineri, 18 ianuarie 2019, 0:22)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Entiu

   Este vorba despre Stânca Șerpilor, ea nefiind o insulă (lucru demonstrat de echipa condusă de Bogdan Aurescu).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by