​Noul președinte al CSM, Lia Savonea, a reacționat miercuri susținând că PNL "a depășit limitele admisibile ale discursului public, prin opinii privind modalitatea de efectuare a cercetării disciplinare". Savonea atrage atenția privind "necesitatea unei abordări echilibrate și rezonabile a dezbaterii publice, cu respectarea separației și echilibrului puterilor în stat, precum și a independenței justiției". Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea că Inspecţia Judiciară ”dovedeşte că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice”, după ce a început cercetarea disciplinară a procurorilor care au instrumentat dosarul violențelor din 10 august.

Sediul CSMFoto: AGERPRES

Noul președinte al CSM acuză PNL că a lansat afirmații grave "cu privire la modalitatea în care ar trebui derulată cercetarea disciplinară și indicarea soluției ce ar trebui pronunțată, apreciind că acestea au un real potențial de afectare a independenței și imparțialității, precum și a credibilității și prestigiului justiției".

Printr-un comunicat transmis miercuri de CSM, Lia Savonea "își manifestă dezacordul față de exprimarea publică, cu depășirea limitelor admisibile ale discursului public a unor astfel de opinii privind modalitatea de efectuare a cercetării disciplinare, modul în care membrii Consiliului ar trebui să își desfășoare activitatea și indicarea unei soluții ce ar trebui pronunțată cu privire la acțiunea disciplinară exercitată".

"Președintele Consiliului, respectând dreptul la opinie al tuturor cetățenilor și fără a aduce atingere libertății de exprimare a oricărei persoane sau a presei, atrage atenția cu privire la necesitatea unei abordări echilibrate și rezonabile a dezbaterii publice, cu respectarea separației și echilibrului puterilor în stat, precum și a independenței justiției și reiterează imperativul unui mesaj public echilibrat și responsabil, care să consolideze încrederea cetățeanului în actul de justiție. Totodată, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii subliniază faptul că analiza vinovăției și sancționarea disciplinară a procurorilor este atributul exclusiv al Secției pentru procurori, precum și al Înaltei Curți de Casație și Justiție în situația exercitării căii de atac", mai susține CSM.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, că Inspecţia Judiciară ”dovedeşte că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice”, după ce a început cercetarea disciplinară a procurorilor care au instrumentat dosarul violențelor din 10 august.

”Inspecţia Judiciară dovedeşte tot mai clar că urmăreşte o agendă politică împotriva valorilor democratice. Este condamnabilă decizia anunţată de Inspecţia Judiciară de a solicita sancţionarea procurorilor care s-au preocupat de anchetarea represiunii împotriva protestatarilor paşnici din 10 august 2018. Această decizie se constituie într-un semnal de intimidare, cu conotaţie politică, împotriva întregului corp profesional al magistraţilor, în condiţiile în care este lipsită de o motivare serioasă”, a declarat Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă transmis marți de CSM.

El mai afirma că anchetarea evenimentelor din 10 august reprezintă o obligaţie legală a procurorilor, singurii care sunt abilitaţi de lege şi Constituţie să desfăşoare o astfel de cercetare pentru aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi de ”agresarea brutală a manifestanţilor paşnici”.

”Afectarea integrităţii fizice a cetăţenilor şi încălcarea drepturilor fundamentale a acestora din partea unor organe ale statului nu poate rămâne nepedepsită. În această situaţie, singurul mod de a înţelege decizia Inspecţiei Judiciare este acela că avem de a face cu o tentativă de muşamalizare a acţiunii Jandarmeriei din 10 august 2018 cu scopul de a ascunde vinovăţia decidenţilor politici responsabili de ordonarea agresiunilor. De altfel, este suprinzător modul în care Inspecţia Judiciară înţelege să acţioneze astfel, în condiţiile în care subiectul agresiunilor împotriva protestatarilor paşnici a fost inclus în Rezoluţia Parlamentului European din 13 noiembrie 2018, care a cerut „autorităţile române să asigure o investigare transparentă, imparţială şi efectivă a acţiunilor forţelor de ordine”, spunea liderul PNL.

Șeful Secției Parchetelor Militare din Parchetul General și alți doi procurori militari care au instrumentat dosarul violențelor de la mitingul din 10 august sunt cercetați de Inspecția Judiciară. Unul dintre ei este cel care a fost la mitingul diasporei și apoi a decis să se sesizeze din oficiu. Doi dintre procurori sunt acuzați că ar fi delegat alți magistrați să lucreze în acest dosar, încălcând astfel decizii interne ale procurorului general, iar procurorul care a mers în Piața Victoriei este acuzat că nu ar fi trebuit să meargă acolo fără să își anunțe superiorii.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului diasporei din 10 august, din Piaţa Victoriei. La Secția Parchetelor Militare au fost înregistrate aproape 800 de plângeri penale din partea unor persoane care au avut de suferit după ce jandarmii au intervenit în forță pentru dispersarea manifestanților.