Președintele Klaus Iohannis consideră că decizia adoptată ieri de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) de a suspenda temporar emisia postului Realitatea TV ”este fundamentată pe criterii de ordin politic” și poate crea ”precedente și deschide calea abuzului de putere asupra mass-media”, arată un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”O astfel de sancțiune extremă este foarte periculoasă întrucât poate crea precedente și deschide calea abuzului de putere asupra mass-media.

Într-un stat de drept, în care libertatea de exprimare este garantată de lege și Constituție, cenzura este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât decizia aparține unei instituții publice autonome, a cărei menire este protejarea interesului public. Deturnarea politică de la această misiune fundamentală constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor și abordărilor. Jurnaliștii nu trebuie pedepsiți de către cei care dețin puterea pentru că au curajul să spună adevărul”, arată comunicatul de presă al Administrației Prezindețiale.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că CNA nu trebuie folosit ca ”un instrument de reducere la tăcere a reprezentanților mass-media care critică puterea”.

”Asigurarea libertății de expresie a tuturor opiniilor face diferența între o democrație și o autocrație. O țară este cu adevărat democratică dacă are și capacitatea de a proteja independența presei, iar jurnaliștii trebuie să fie conștienți de misiunea lor fundamentală și să fie solidari în a-și apăra dreptul de a se exprima liber”, mai arată comunicatul.

Consiliul Național al Audivizualului a decis sancționarea Realitatea TV cu oprirea emisiei timp de zece minute, joi, 17 ianuarie, între orele 19.00 și 19.10. Sancțiunea are legatură cu modul în care postul a acoperit evenimentele de la mitingul diasporei din 10 august 2018. De asemenea, CNA a decis că în cazul Antena 3 nu se impune nicio sancțiune, în timp ce pentru România TV a fost dispusă o amendă 15.000 de lei amendă.