​Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că "nimeni nu trebuie să intre în fibrilații" după respingerea Acordului Brexit de către Parlamentul britanic, el spunând că, în primul rând, Guvernul britanic trebuie să își clarifice poziția. Iohannis a mai spus că nu au fost epuizate toate procedurile, care pot duce în final la aprobarea acestui acord, și că nimeni nu trebuie să își facă probleme în ceea ce îi privește pe românii din Marea Britanie, pentru că liderii europeni sunt pregătiți și pentru alte variante.

BrexitFoto: PublicDomainPictures.net

Șeful statului a afirmat, la Palatul Cotroceni, că întrebarea care se pune după votul din Parlamentul britanic este ce urmează, el precizând că la acest moment trebuie analizate două aspecte importante pentru Uniunea Europeană, dar și pentru români.

În opinia lui Iohannis, în primul rând Guvernul britanic trebuie să își clarifice poziția, pentru a ști ce se va întâmpla.

"Nu s-au epuizat toate procedurile care pot duce în final la aprobarea acestui și asta ar fi soluția cea mai bună. Uniunea Europeană, formată din cei 27, este pregătită și pentru alte variante. Multă lume s-a întrebat dacă e posibilă o renegociere a acestui acord și pot să vă spun cu foarte mare claritate că noi, cei 27 din UE, suntem uniți, nu există abordări divergente, dar acest acord aprobat de UE 27 nu va fi renegociat", a spus președintele.

El a mai afirmat că "nu este cazul sa intrăm în fibrilații și în panică și să ne aruncăm în continuare să facem diferite scenarii".

"Pe de altă parte, acest Acord care a fost îndelung negociat și aprobat de UE27 nu va fi renegociat. Având în vedere aceste chestiuni, așteptăm poziția Guvernului Marii Britanii, însă nu este cazul de a intra în fibrilații, nu trebuie nimeni să intre în panică și nu este cazul să ne aruncăm în comentarii pe diferite scenarii posibile. Deocamdată, UE27 a aprobat acest Acord, Marea Britanie trebuie să-și clarifice poziția în continuare, după care vom lua măsurile ce se impun. Repet, UE27, deci Uniunea Europeană, este pregătită pentru toate variantele posibile, iar noi suntem pregătiți să jucăm rolul nostru de Președinție a Consiliului Uniunii Europene. Aceste lucruri sunt foarte clare și e important de știut", a declarat Iohannis.

De asemenea, Iohannis le-a transmis românilor care trăiesc și muncesc în Marea Britanie să stea liniștiți.

"Foarte mulți români au rude și prieteni care muncesc sau trăiesc în Marea Britanie și își pun întrebarea ce se întâmplă cu românii noștri din Marea Britanie. În cazul în care, în final, se aprobă acest Acord, românii din Marea Britanie vor avea asigurate toate drepturile și garanțiile pentru șederea lor acolo. Este varianta cea mai bună. Însă, noi suntem pregătiți pentru negocieri care vor fi duse cu succes și în alte scenarii. Așadar, la acest moment, nimeni nu trebuie să își facă probleme pentru românii din Marea Britanie. Suntem aici, suntem pregătiți, vom avea soluți", a adăugat președintele.

CITEȘTE ȘI: Saga Brexit: O scurtă trecere în revistă a tuturor scenariilor posibile