Procurorul din Slobozia care a amendat doi polițiștipe motiv că din cauza lor a întârziat la serviciu este cercetat disciplinar de Inspecția Judiciară. Procurorul fusese oprit în trafic de doi polițiști pentru că depășise viteza legală, iar inspecția tehnică a mașinii era expirată, dar cei doi agenți au fost amendați de el "ca să înțeleagă gravitatea reținerii unui magistrat".

Inspectia JudiciaraFoto: Facebook - Inspectia Judiciara

Inspecţia Judiciară a anunțat marți declanșarea acțiunii disciplinare în cazul procurorului Mihai Laurențiu Vasilescu de la Parchetul Judecătoriei Slobozia, pentru manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât in limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii și exercitarea funcţiei cu rea credinţă.

Inspecția Judiciară explică, legat de prima acuzație adusă procurorului, că, oprit de un echipaj al poliției rutiere pentru depășirea vitezei legale, acesta a refuzat să se legitimeze şi i-a acuzat pe poliţişti de abuz, jignindu-i şi ameninţându-i că se va sesiza din oficiu împotriva lor.

De asemenea, Vasilescu a refuzat să se legitimeze, a invocat calitatea de procuror şi a solicitat expres să fie lăsat să îşi continue drumul.

"În prezenţa poliţiştilor, procurorul i-a apelat telefonic atât pe superiorii săi pentru a-l ajuta în soluţionarea incidentului, cât şi pe un poliţist căruia i-a cerut să intervină pe lângă membrii echipajului pentru a nu îl sancţiona", mai spun reprezentanții IJ.

Ei amintesc și că procurorul a dispus, prin ordonanţă, amendarea poliţiştilor care l-au oprit în trafic "invocând, în mod nereal, că un dosar ar fi rămas în nelucrare din cauza intervenţiei acestora".

Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va lua o decizie în acest caz.