Inspecția Judiciară face verificări prealabile pentru a stabili dacă fostul procuror-șef interimar al DNA Anca Jurma a săvârșit o abatere disciplinară. Verificările au fost declanșate după ce în presă a apărut o a doua înregistrare a unei discuții între Jurma și procurorul Florentina Mirică despre un dosar în care ar fi vizat actualul șef interimar al DNA Călin Nistor.

Procuroarea Anca Jurma, interimar la sefia DNAFoto: Facebook/ Anca Jurma

Purtătorul de cuvânt al Inspecției Judiciare, Alin Alexandru a declarat marți pentru HotNews că IJ s-a autosesizat și a declanșat verificări disciplinare pentru a stabili dacă sunt indicii că Jurma a săvârșit vreo abatere disciplinară.

"Inspectorii vor analiza și dacă sunt indicii pentru vreo abatere disciplinară se va trece la declanșarea procedurii disciplinare împotriva Ancăi Jurma. Dacă nu, dosarul va fi clasat", a precizat reprezentantul Inspecției Judiciare.

El a mai spus că verificările vizează cea de a doua înregistrare apărută în presă, în care procurorul Anca Jurma discuta cu procurorul Florentina Mirică despre un dosar în care ar fi vizat actualul șef interimar al DNA Călin Nistor.

Potrivit unei înregistrări prezentate de stiripesurse.ro, Anca Jurma i-ar cere Florentinei Mirică informații despre o plângere care l-ar viza pe Călin Nistor. Dosarul ar fi fost inițial instrumentat de Florentina Mirică, însă în luna octombrie a fost trimis Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Călin Nistor a reacționat spunând că nu știe să existe vreun dosar care să îl vizeze și că în toată cariera sa a respectat normele legale și Codul deontologic al magistraților.

El mai spune, într-un comunicat transmis de DNA, că nu i-a cerut niciodată fostului procuror șef al DNA Anca Jurma și nici altui procuror din subordine să-și încalce principiile deontologice și de legalitate care guvernează ancheta desfășurată într-un dosar penal. De asemenea, el mai susține că nu a avut niciodată vreo discuție cu vreun procuror care ar fi avut în lucru vreo cauză care să îl privească.

"La data la care s-ar fi purtat acea discuție din înregistrare, toate cauzele care-i vizau pe magistrați, inclusiv cu procurori DNA, erau trimise la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Este firesc ca toate cauzele care priveau magistrați sau orice alte persoane să fie soluționate cu celeritate, pentru că în situația în care aceștia au săvârșit vreo faptă penală să fie dispuse măsurile legale, iar în situația în care nu ar fi fost constatată vreo astfel de faptă sa fie dispusă o soluție de netrimitere în judecată", mai spunea Călin Nistor.

Anca Jurma, care a deținut conducerea interimară a DNA timp de șase luni, a transmis, tot printr-un comunicat de presă, că nu a făcut niciodată presiuni asupra vreunui procuror, însă a fost "preocupată ca dosarele să fie soluționate conform legii, pe baza probelor administrate și să nu fie ținute în nelucrare".

"Am fost totodată preocupată să înțeleg de ce sesizări, ”informe” sau nu, cu suspiciuni asupra unor procurori, nu au fost soluționate cu celeritate, conform normelor legale, lăsându-se astfel posibilitatea producerii a două riscuri: fie, dacă respectivul procuror ar fi vinovat, riscul ca acesta să fie lăsat să lucreze nestânjenit în continuare, fie, dacă el ar fi nevinovat, riscul ca asupra lui să planeze în mod nejustificat o umbră. Din acea discuție rezulta că, în viziunea interlocutoarei mele, sesizarea privind pe domnul procuror șef adjunct Nistor Călin intră în ultima categorie menționată mai sus, dar, cu toate acestea, colega nu a considerat oportun să o soluționeze timp de aproximativ un an”, afirma Jurma.

În luna decembrie, în spațiul public a apărut o primă înregistrare în care Anca Jurma discută cu procuroarea Florentina Mirică despre atmosfera generală din DNA, iar din dialoguri rezultă că există o stare generală de demobilizare. Procurorul Mirică susține la un moment dat, potrivit înregistrării publicate de G4Media.ro, că ”nu s-a mai pus problema să scoatem dosare. S-a pus problema să scădem stocul, nu să facem anchetă”, iar șefa interimară a DNA răspunde exasperată că le-a cerut procurorilor ”să facă dosare, ce Dumnezeu!”. Anca Jurma deplânge apoi lipsa de curaj a procurorilor: ”Ei! Băi, deci e o armată de bărbați în această instituție! Ca șoarecii! Ca șoarecii! Cum îi vezi: oileu!”.

Dialogul dintre Anca Jurma și Florentina Mirică ar fi avut loc în 29 octombrie. Luna următoare, pe 9 noiembrie, șeful interimar al Secției I din DNA, procurorul Dănuț Volintiru, a infirmat și clasat rechizitoriul procurorului Mirică referitor la modul în care au fost utilizate fondurile operative ale serviciului secret din Ministerul de Interne. După închiderea dosarului, Florentina Mirică a plecat din DNA și s-a transferat la Parchetul Capitalei.

Anca Jurma a reacționat după apariția acestor înregistrări spunând că este vorba doar de o discuţie cu o colegă, cu care încerca să caute soluții de revitalizare a activităţii DNA, şi nicidecum despre o discuție despre soluţionarea vreunui dosar. Jurma mai susținea că a folosit "metafore" pentru a-şi ilustra argumentele şi a făcut consideraţii de moment.