​​PSD reacționează în scandalul crimei de la Mediaș susținând că autorul acesteia nu a fost eliberat în baza legii recursului compensatoriu, susținând că acuzațiile potrivit cărora ministrul Justiției este responsabil de eliberarea infractorilor care recidivează „e dictată de interese politice și afectează interesele naționale”.

Crima de la MediasFoto: Captura video

„Ipocrizia celor care susţin că Ministrul Justiției este responsabil de eliberarea condiţionată a unor infractori care recidivează este dictată de interese politice și afectează interesele naţionale! Tudorel Toader a semnalat doar pericolul sancţionării României de către CEDO și nu are nicio legătură cu această lege. Autorul oribilei crime de la Mediaș nu a fost eliberat condiționat din penitenciar în baza legii privind recursul compensatoriu!”, se arată într-o postare pe Facebook a PSD.

Cât a contat recursul compensatoriu în decizia de eliberare condiționată

Rusu Marius, cel care a aplicat 11 lovituri de cuțit victimei, a fost eliberat condiționat din închisoare printr-o decizie a Judecătoriei Deva, pe 16 mai 2018. El executa o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru tentativă de omor, a cărei executare a început la data de 26.08.2008.

Potrivit motivării instanței, în calcularea perioadei de executare a pedepsei, 408 zile sunt beneficiu potrivit legii recursului compensatoriu, iar 96 de zile au fost câștigate prin muncă prestată.

„Din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 4748 zile, condamnatul a executat efectiv 3946 zile ceea ce reprezintă 3/4 parte (din care 408 zile ca beneficiu conform Legii nr. 169/2017), iar prin adăugarea zilelor câștigate prin muncă prestată de 96 zile el a executat 3/4 parte din pedeapsa la care a fost condamnat. Considerând că din cuprinsul procesului verbal (al comisei de liberare condiționată de la penitenciarul Deva-n.r.) rezultă că susnumitul în timpul executării pedepsei a avut o comportare foarte bună, fiind disciplinat, dând prin aceasta dovezi temeinice de îndreptare”, se arată în motivare.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Parchetul nu a atacat decizia de liberare condiționată.