Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție - nou înființată prin legile PSD-ALDE și susținută de ministrul Tudorel Toader - a extins urmărirea penală în cazul fostului șef al DNA Ploiești Lucian Onea și a lui Mircea Negulescu pentru mai multe infracțiuni, între care constituirea unui grup infracțional organizat, iar Negulescu este cercetat și pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual. De asemenea, a fost extinsă urmărirea penală pentru alți trei procurori și trei ofițeri de poliție judiciară. Potrivit anchetatorilor, ei ar fi constituit un grup infracțional organizat care ar fi acționat coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals.

Lucian Onea, fostul sef al DNA PloiestiFoto: captura tv

Ministerul Public a anunțat luni că procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus extinderea urmăririi penale, efectuarea în continuare a urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale în cazul lui Mircea Negulescu, pentru constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, complicitate la represiune nedreaptă, inducerea în eroare a organelor judiciare, compromiterea intereselor justiției, trafic de influență, fals intelectual, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată și Lucian Onea, fostul șef al DNA Ploiești, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual, uz de fals, divulgarea informațiilor secrete de stat, abuz în serviciu, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, s-a dispus extinderea urmăririi penale și efectuarea în continuare a urmăririi penale față în cazul altor trei procurori și trei ofițeri de poliție judiciară.

"Faptele cercetate vizează modul în care cei doi inculpați și cei șase suspecți au efectuat acte de urmărire penală în dosare aflate în instrumentarea lor, existând suspiciunea constituirii unui grup infracțional organizat care ar fi acționat coordonat, în scopul comiterii infracțiunilor de cercetare abuzivă, represiune nedreaptă, influențarea declarațiilor, inducerea în eroare a organelor judiciare, fals intelectual și uz de fals.

Precizăm că începerea urmăririi penale in personam și punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", spune Ministerul Public.

Informația a fost furnizată vineri pe surse, după cum a relatat Hotnews. Fostul șef DNA Ploiești, Lucian Onea, și fostul procuror Mircea Negulescu au fost audiați vineri la Secția de anchetă a magistraților din cadrul Parchetului General, după ce, joi, alți procurori din cadrul filialei au fost de asemenea audiați.

Lucian Onea și Mircea Negulescu sunt acuzaţi că au constrâns anumiţi martori să facă sesizări şi tabele false cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept "mită electorală".

Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre o sesizare făcută de către fostul deputat Vlad Cosma pe numele unui cetăţean din Chişinău, Serghei Petruş. Vlad Cosma ar fi fost ameninţat de către Lucian Onea că îi va întocmi dosar penal surorii acestuia, Andreei Cosma. Ulterior, Vlad Cosma a declarat public că Serghei Petruş nu există.