Procesele judecate la completurile de cinci judecători de la instanța supremă sunt suspendate şi sunt sesizate Secțiile Unite, în contextul deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a stabilit ca toate dosarele repartizate în decembrie 2018 să rămână și în 2019 la completurile trase la sorți. Astăzi ar fi urmat să fie judecate mari procese de corupție amânate în luna decembrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președintele completului 1 de 5 judecători de la instanța supremă, Iulian Dragomir, a decis, luni, să fie suspendate toate procesele și să fie sesizate Secțiile Unite de la ICCJ, după ce CSM a decis, anul trecut, ca toate dosarele repartizate în decembrie 2018 să rămână la aceleași completuri și în 2019.

Completul 1 de 5 judecă dosarul Turceni-Rovinari, în care sunt judecați Victor Ponta și Dan Șova, dosarul lui Sebastian Ghiță și Iulian Bădescu și dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

"C5, văzând dispozițiile hotărârii CSM prin care s-a stabilit ca toate dosarele repartizate în 13 decembrie să rămână la Completurile trase la sorți în decembrie anul trecut, având în vedere jurisprudența, care arată că dosarele rămân doar la completurile care au început administrarea probelor, punem în discuție sesizarea Secțiilor Unite în vederea schimbării jurisprudenței. Stabilim sesizarea Secției penale pentru a spune un punct de vedere și pune în discuție suspendarea proceselor", a spus președintele completului de 5 judecători, Iulian Dragomir, citat de Mediafax.

Toate aceste procese au fost amânate pentru 4 februarie, în așteptarea unei decizii a Secțiilor Unite.

"Epopeea completurilor" de 5 judecători

"Epopeea completurilor" de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, așa cum o numea președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a continuat și în acest an. Astfel, în 3 ianuarie au fost trase la sorți completurile de 5 pentru anul 2019, altele decât cele desemnate deja pentru dosarele din data de 13 decembrie. Atunci, au fost stabilite completurile care vor judeca mai multe procese cu miză, precum cel în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajările fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Problema completurilor de 5 judecători de la instanța supremă, care se constituie prin tragere la sorți, apare într-una dintre cele trei legi controversate ale justiției modificate de Parlament - cea privind organizarea judiciară. Legea a intrat în vigoare în luna iulie. Dacă înainte existau de drept președinți ai acestor completuri de judecători, noile prevederi arată că la începutul fiecărui an toți președinții se trag la sorți. După intrarea în vigoare a legii, conducerea ICCJ a decis ca noua procedură privind tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători să se aplice începând cu ianuarie 2019. Un astfel de complet, mai exact completul 2, judecă procesul lui Liviu Dragnea (amânat pentru 21 ianuarie).

La începutul lunii octombrie, cu mai puțin de o săptămână înainte de începerea apelului în dosarul în care Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare, premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituțională privind un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție în privința modului în care sunt aplicate noile prevederi cu privire la formarea completurilor de 5 judecători. Răspunsul CCR - noua lege trebuie pusă în aplicare deîndată, iar Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie să organizeze altă tragere la sorți. Instanța supremă s-a conformat, dar constituirea completului a fost contestată în instanță de către Liviu Dragnea (în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman), pe motiv că tragerea la sorți a fost făcută înainte de motivarea deciziei CCR. Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză liderului PSD, hotărând că noile completuri sunt nelegal constituite. În aceste condiții, toate procesele din decembrie, de la completurile de 5, între care și dosarul lui Dragnea, au fost suspendate.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit ulterior o nouă procedură de constituire a completurilor de 5, iar în 13 decembrie a avut loc o nouă tragere la sorți.

În urma deciziei Curții Constituționale, mai mulți condamnați au depus contestații în anulare în cazul sentințelor pronunțate de completurile de 5 judecători.

Astfel, în ultima perioadă au obținut decizii de suspendare a executării pedepselor condamnați celebri precum fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, fosta șefă a DIICOT Alina Bica, încarcerate în Costa Rica, foștii miniștri Dan Șova și Constantin Niță, fostul președinte al Federației Române de Box Rudel Obreja, fostul șef ANAF Șerban Pop și omul de afaceri Horia Simu. Toți au fost puși în libertate.