Un eșec al Brexit-ului ar fi o catastrofă și o încălcare de neiertat a încrederii în democrația noastră, spune premierul britanic Theresa May, cu două zile înainte ca membrii Camerei Comunelor să fie chemați pentru a se pronunța asupra acordului de ieșirea a Marii Britanii din UE, pe care l-a negociat cu liderii de la Bruxelles.

Theresa MayFoto: Flickr/ Tiocfaidh ár lá 1916

May pledează astfel pentru un vot favorabil al Parlamentului de la Londra, într-un editorial publicat în Sunday Express, intitulat ”E timpul să uităm jocurile și să facem ceea ce este corect”. Ea insistă asupra faptului că britanicii s-au pronunțat pentru ieșirea din UE, iar politicienii trebuie să aducă la îndeplinire voința acestora. Respingerea acordului ar putea duce la ieșirea din UE fără niciun acord sau ar putea face ca Brexit-ul să nu mai aibă loc.

Premierul este îngrijorat de perspectiva ca parlamentarii să preia controlul asupra Brexit-ului în cazul în care va pierde votul programat să aibă loc marți.

Liderii de la Bruxelles au repetat în nenumărate rânduri că nu vor negocia o nouă formulă a acordului și că nu se pune problema extinderii art. 50 din tratat. Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus și el, vineri, la București, cu ocazia preluării președinției rotative de către România, că o ieșire a Marii Britanii din UE fără acord ar fi o catastrofă pentru cetățenii britanici, dar și pentru continent, dorindu-se o retragere ordonată din UE.