Adrian Vasilescu: Băncile străine au adus 4 miliarde de euro în România, în timpul crizei. Nu cred că ar mai face asta în situația actuală

de DG     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 16:34 Actualitate | Esenţial


Adrian Vasilescu
Foto: Hotnews
Acţionarii băncilor străine au adus în ţară 4 miliarde de euro în timpul crizei pentru a întări filialele din România, însă, în situaţia actuală, s-ar putea să nu mai facă acest lucru, iar, dacă băncile "o iau la vale", inevitabil întreaga economie a ţării "o va lua la vale", a declarat, sâmbătă, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.

"Regula noastră este că orice Guvern ar fi, BNR trebuie să colaboreze cu el. Şi, când poate să apară un act normativ, cum este Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de la sfârşitul anului trecut, care a pus băncile într-o reală dificultate, Banca Naţională are în primul rând datoria, înainte de a avea dreptul, are datoria, atunci când apare un riscă, să-l semnaleze. Şi din 1990 nu a fost an în care să nu apară riscuri majore pentru sistemul bancar şi ca Banca Naţională să tacă. Întotdeauna vocile de la Banca Naţională şi în primul rând vocea guvernatorului au rostit răspicat ce riscuri apar la orizont, ce pericole sunt şi cum pot fi rezolvate lucrurile", a arătat el, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Întrebat de raportul semnat de viceguvernatorul Florin Georgescu, Vasilescu a spus că ar numi acest document ca fiind un "semnal". "Un semnal dat Guvernului şi Ministerului de Finanţe în legătură cu această ordonanţă. Era punctul de vedere al BNR. L-am auzit pe ministrul Finanţelor spunând: "A fost un material făcut de o echipă din bancă şi semnat de Florin Georgescu". Asta este o glumă! În viaţa lui, Florin Georgescu nu a semnat vreun material în care nu s-a implicat. Cum adică să semneze Florin Georgescu un material făcut de nişte băieţi şi fete din bancă?", s-a întrebat consilierul BNR.

Vasilescu s-a referit în continuare la ultimul punct din acest raport, în care oficialii BNR avertizează Guvernul să ia în considerare şi posibilitatea în care ar trebui să aibă bani pentru a salva băncile. "S-a referit la faptul că, în toiul crizei, în foarte multe ţări, băncile au fost în pericol să cadă. Unele au şi căzut. Au fost salvate de stat, din buzunarele contribuabililor, statul nu este decât puşculiţa, iar banii vin de la contribuabili. Cine sunt contribuabilii? Locuitorii acestei ţări, companiile din această ţară, bănci, instituţii şi aşa mai departe. Ordonanţa ar putea declanşa o anumită criză în sistemul bancar. Nu aş vrea să mă pronunţ radical, într-un moment când echipe largi din Banca Naţională fac calcule", a mai spus el.

Într-un timp nu foarte lung, mai spune Vasilescu, aceste calcule vor fi terminate şi vom avea o perspectivă ştiinţifică privind cât de mare ar putea fi riscul adus de această ordonanţă şi ce pagube ar putea aduce sistemului bancar.

"Nu plânge nimeni pe umerii băncilor, dar în faţa unor realităţi certe, nu poţi să schimbi realitatea şi să spui poveşti în legătură cu băncile. Că băncile sunt lacome, în multe privinţe acesta este un adevăr", a mai arătat Vasilescu.

El a fost întrebat cum ar caracteriza băncile din România: lacome, prudente, fricoase, slabe sau puternice? "Toate la un loc, mai puţin epitetul de slabe. Sunt puternice băncile, nu sunt slabe", a răspuns responsabilul BNR. Vasilescu a explicat cât de important a fost pentru unele ţări să salveze băncile în timpul crizei, explicând că, dacă sistemul bancar o ia la vale, obligatoriu şi inevitabil întreaga economie o ia la vale.

"Băncile din România au avut multe situaţii în timpul crizei când au fost foarte tare lovite. Băncile trebuie să aibă un anumit indicator de solvabilitate. Când acest indicator scade, se dă alarma. Înseamnă că băncile respective sunt în pericol. Ei bine, în timpul crizei, de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut. Foarte multe ţări, America, Marea Britanie, Germania şi foarte multe ţări dezvoltate, când au fost în pericol să vadă că indicatorii de solvabilitate din anumite bănci scad, au apelat la buzunarele cetăţenilor, la contribuabili, au adus bani la buget şi cu aceşti bani au salvat băncile. Pentru că există un fapt de la sine înţeles: dacă băncile o iau la vale într-o ţară, obligatoriu şi inevitabil întreaga economie o ia la vale după bănci. Deci ţări mari au scos bani din buzunarul cetăţenilor şi cu aceşti bani au salvat băncile, ca să salveze economiile şi să salveze ţările respective", a subliniat el.

În schimb, în România, nici măcar un singur leu nu s-a luat din buzunarul cuiva ca să fie salvată o bancă, iar acest lucru s-a întâmplat pentru că băncile-mamă au adus bani în filialele din ţară, la solicitarea BNR.

"De câte ori băncile au fost în pericol, BNR a avut un singur mod de a lucra. A chemat acţionariatul băncii respective de unde este el, de la Viena, de la Atena, de la Amsterdam, i-a chemat aici şi le-a spus: Iată, nivelul de solvabilitate scade, să aduceţi capital. Şi fără nicio excepţie au adus capital, 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce şi guvernele, şi autorităţile, şi opinia publică ţipau că băncile scot bani din ţară şi îi duc afară. 4 miliarde de euro au adus acţionarii de afară să sprijine băncile de aici", a susţinut Vasilescu.

Întrebat dacă crede că acţionarii ar mai veni cu bani în situaţia actuală, el a răspuns: "Nu cred şi de aici încep riscurile". De asemenea, Vasilescu a fost întrebat dacă a înţeles care este miza acestei taxe pe lăcomie. "Nu, nu am înţeles. Guvernatorul a spus şi el la conferinţa de presă de acum două zile că nu a înţeles şi deocamdată nici nu are importanţă dacă înţelegem sau nu miza. Important este ce spune legea. Legea e lege", a mai spus el.

Vasilescu a evitat să facă o legătură între lipsa bugetului pentru acest an şi ordonanţa Guvernului. "Ar fi o speculaţie. Nu am nicio certitudine şi nicio posibilitate de a face calcule, deci nu pot avansa o idee în acest sens", a răspuns oficialul băncii centrale.

"Ceea ce nu stă în picioare sub niciun fel este criteriul ales, adică în funcţie de ROBOR peste 2%, de-asta eu spun că această taxă este una pe inflaţie", a adăugat el.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17284 vizualizari

 • -23 (71 voturi)    
  Un gest altruist (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 16:36)

  Victtor [utilizator]

  Au investit bani fara a urmari nici un profit. Putini ar face asemenea gesturi frumoase.
  • +23 (51 voturi)    
   nu prostovane... (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 18:24)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   dar asa firmele care ti-au platit tie salariul au putut sa ruleze banii... sau tu crezi ca patronii aduc de acasa toti banii?
   • -5 (21 voturi)    
    In 2009 Romania a dat băncilor 19 mld. Euro!! (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 23:08)

    simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    Dimpotrivă, Romania a investit în salvarea băncilor. In 2009 țara a luat 19 miliarde euro împrumut și a dat banii băncilor după care s-au tăiat pensiile și salariile în 2010 ca sa plătim datoria.

    Are mare tupeu Adrian Vasilescu când zice ca "Băncile străine au adus 4 miliarde de euro în România, în timpul crizei".
    • -3 (19 voturi)    
     DL Vasilescu ca şi BNR apară băncile (Duminică, 13 ianuarie 2019, 12:26)

     Ed___ [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     DL Vasilescu ca şi BNR apară mai mult băncile comerciale şi nu apară atât de mult România şi interesele cetăţenilor români.

     RUŞINE!!
    • +2 (4 voturi)    
     Habarnisti (Duminică, 13 ianuarie 2019, 19:28)

     Jar [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

     si obraznici.
     Cele 19 mld.au fost luate ca sa aiba cu ce sa se joace in piata d-l Vasilescu in cazul in care apareau jocuri pe curs leu/euro.
     2 mld. de euro au fost cheltuite de Boc,cu acodul FMI, pentru plata pensiilor si salariilor,inainte de marea taiere...
     Capu' gol,da, obraznicie cat cuprinde...
  • +15 (29 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:01)

   [anonim] i-a raspuns lui Victtor

   • -8 (20 voturi)    
    Dar nici mult. Nici pe departe mult. (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 21:00)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui

    Și au adus pentru ele, nu pentru hoții de românași.
  • +22 (38 voturi)    
   deloc (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:14)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Au investit banii ăia pt. protejarea bailor deja investitiți.
   Dar asta înseamnă că au avut încredere în economia românească. Asta încearcă sărmanul Vasilescu să-ți sugereze.
  • -6 (20 voturi)    
   Romanii au 70 de miliarde de euro in banci (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 20:02)

   Mondialul [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Nu cred ca mai e nevoie sa aduca nimic de acasa bancile "romanesti".
   Romanii produc anual in afara tarii bunastare de 160 de miliarde de euro - ce tara isi persmite acest lux?
   • +7 (11 voturi)    
    Deocamdata nu (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:57)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    Da' cat crezi ca mai tine caritasul asta propus de PSD de 2 ani? Anul trecut au tinut deficitul la 3% devalizand bugetele companiilor de stat, anul asta fara mistificarea cifrelor nu au cum ajunge la 3%, la anul isi vor baga labele in pilonul 2. Dar pin la urma acest joc piramidal va crapa, si atunci deponentii isi vor retrage miliardele din banci si le vor pune undeva mai la adapost de frica inflatiei, iar bancile nu vor mai avea prea multi bani de imprumutat guvernul.
   • +8 (8 voturi)    
    Stau euroii teancuri in seif? (Duminică, 13 ianuarie 2019, 10:38)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Mondialul

    Unul depune, altul ia credit.. banii ruleaza, nu stau in banci. Sinistrul Orlando de unde crezi ca-si finanteaza deficitul bugetar?..

    Dar ai cui or fi oare astia 70 de miliarde de euro? Rapoartele BNR ne spun ca doar 58% din populatie are cont bancar (vs 95% restul UE), doar 24% din populatia adulta foloseste un card de debit pt plati si numai 14% au economii plasate la o institutie de credit. 70 miliarde - 14%.. 0 miliarde - 86%!
  • +8 (12 voturi)    
   socialism stiintific (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:52)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Nu Roberte, nu au facut gesturi altruiste ci au urmarit profitul, ca orice firma privata. Ce voia sa zica mos Vasilescu e ca atunci au acceptat sa imprumute statul roman aflat in fundul gol (cu venituri de 32% din PIB si cheltuieli de 42%, adica un stat care cheltuia cu 30% peste ce aduna la buget). Si ca acum, daca vine o alta criza si ne prinde iar in fundul gol, bancile imperialiste nu vor mai aduce bani de acasa pentru a finanta statul. Si sa vezi atunci ce veselie va fi. Sa vezi cum va da PSD drumul la tiparnita de o sa ajunga inflatia la 20-30%.
   • -3 (9 voturi)    
    chiar asa ?? (Duminică, 13 ianuarie 2019, 15:22)

    tibitibitibi [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    Adrian Vasilescu, aburitor de serviciu aflat în solda ocultei BNR, plângea la UM Digi pe umărul bietelor bănci. Ştiaţi că băncile străine au adus în perioada crizei peste 4 mld. EUR pentru susţinerea subsidiarelor autohtone? - ne întreaba el retoric, asemeni unui blând bunicuţ.

    Ei bine, eu unul ştiam asta. Şi, de asemenea, mai ştiam un lucru pe care Vasilescu l-a ocolit cu ticăloşie, anume că asta e doar o parte infimă din cât ar fi trebuit să aducă respectivele instituţii în România. Să-i reamintim domnului Vasilescu faptul că demenţa de pe piaţa imobiliară din 2006-2008 a fost generată de băncile păstorite de stăpânii săi? Că isteria creditării în franci elveţieni a intrat în România tot în urma iniţiativei aceloraşi „băieţi deştepţi”? Că ordonanţa de urgenţă a lui Boc pentru eliminarea clauzelor abuzive(ABUZIVE, dl. Vasilescu!) nici măcar acum nu e implementată, existând în continuare pe rol mii de procese ale unor oameni distruşi de abuzivele contracte de credit la care BNR a închis ochii?

    Dar totuşi, ar trebui să trecem la cifre. Spune dl. Vasilescu despre cei 4 mld. EUR astfel încât prostovanii care stau bovin să se uite la UM Digi să se „înfioreze” de plăcere. Dar ceea ce nu spune dl. Vasilescu este că, prin eliberarea rezervelor minime obligatorii către bănci, contribuţia BNR la nota de plată a fost de aproximativ 13 mld. EUR. De asemenea, prin intermediul împrumutului de 20 mld EUR luat de la FMI, BNR a „produs” lichiditate în piaţă. Cum se transpune această lichiditate puţini ştiu deoarece e vorba tot de o suveică: banii au intrat în conturile BNR, acesta le-a pus la dispoziţia băncilor la o dobândă standard, iar băncile, cu aceşti bani, au cumpărat titluri de stat încasând moca diferenţialul de dobândă. Asta n-a mai spus-o dl. Vasilescu.

    Ce-a mai spus însă dl. Vasilescu, chiar c-ar trebui să vă pună pe gânduri. Cică e atât de dezastruoasă această ordonanţă încât s-ar putea ca la un moment dat, în criză, băncile să pice, iar statul ar trebui să-şi asigu
    • +1 (3 voturi)    
     RMOurile sunt tot banii băncilor (Luni, 14 ianuarie 2019, 0:19)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui tibitibitibi

     1. Banii din RMO, eliberați de BNR și puși la dispoziția băncilor comerciale erau ai băncilor comerciale.
     2. Împrumutul de la FMI, BM și BERD nu a fost tras decât în mică măsură, neinfluențând practic piața. A fost o plasă de salvare, și a funcționat.
     3. Comportamentul băncilor comerciale, de a folosi resurse (uneori proprii, alteori atrași) pt. achiziția de titluri de stat este unul logic în contextul pieței.
     Și eu am titluri de stat, atunci când n-am alternative superioare. Nu văd problema.
    • 0 (0 voturi)    
     esti total pe langa (Duminică, 10 februarie 2019, 21:41)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui tibitibitibi

     1. RMO nu a fost nici pe departe 13 mld eur... ci mult mai putin. Iar RMO sunt banii banilor depusi la BNR ca garantie si se retrag oricum cand se termina creditul aferent. Iar faptul ca in timpul nebuniei dinainte de 2008 BNR a dus RMO la 45% a fost un lucru destept, pentru ca a avut de unde scade RMO in 2009, astfel incat bancile sa aiba cu ce imprumuta statul.
     2. Imprumutul de 13 mld eur nu s-a dus in piatapentru simplul motiv ca nu era nevoie de euro pe piata. S-au dus in rezerva BNR de unde s-a si platit imprumutul. Drept dovada, la finalul imprumutului, rezerva BNR era mult peste cea de la inceputul crizei.
 • -25 (59 voturi)    
  ne imaginam grangurii din Wiena, Paris, Francfort (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 16:39)

  demaGOGU [utilizator]

  ...tremurandu-le genunchii la apelul lui mos senilescu ptr a salva bancile romanesti cu capital strain (sic!)

  patetismul si ridicolul nu au limite la benere.
  • +27 (47 voturi)    
   ce comunist patetic esti... (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 18:25)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ce comunist patetic esti...
 • -15 (47 voturi)    
  iar mintiti ? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 16:47)

  cartofiprajiti [utilizator]

  eu stiu ca Basescu s-a imprumutat cu 20 de miliarde ...si bancile straine le-au luat inapoi...jalnic bnr, jalnic ...
  • +16 (30 voturi)    
   deloc (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:17)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   Împrumutul de la FMI, BM, BERD nu a fost tras decât în proporție mică, el neservind decât ca plasă de salvare în caz de nevoie. Dobânzi s-au plătit pt. cât s-a folosit, evident.
   Cele 4 miliarde invocate de Vasilescu sunt bani plătiți efectiv de băncile respective.
   • -10 (20 voturi)    
    Stii precis ca s-a platit doar pt cit s-a retras? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 20:31)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    ?
    • +11 (15 voturi)    
     ?! (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 21:57)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     No comment.
  • +6 (8 voturi)    
   Poate stii si pentru ce "s-a imprumutat cu 20 de (Duminică, 13 ianuarie 2019, 10:56)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   miliarde Basescu"?
   Poate stii si pentru ce s-a inprumutat PSDragnea&co anul trecut cu 14 miliarde euro? Vorba lui Dancila: "Romania a avut a doua cea mai mare crestere economica trimestriala din UE in trimestrul trei din 2018. In primele noua luni s-a inregistrat in Romania un PIB suplimentar de 64 miliarde de lei, fata de 62,8 miliarde de lei in aceeasi perioada a anului 2017"
 • -16 (52 voturi)    
  oh ,bancile (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 17:02)

  aplaudatu [utilizator]

  Sunt absolut convins ca au adus 4 melearde din preaplinul inimii si umanism si nu au luat dublu inapoi.
  Sa facem repede un gophundme sa ajutam bancile,zic.
  • +17 (27 voturi)    
   de unde știi ? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:25)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui aplaudatu

   ...cât au luat înapoi în raport cu pierderile de la ultima criză și anii fără profit de după criză ?
   • -8 (20 voturi)    
    . (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 20:21)

    aplaudatu [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    Oh,a fost un moment cand a existat profit???
    Eu credeam ca s-a stat numai pe pierdere , in Romania nu se face profit ca nu e stat de drept , ne pleaca investitorii , investitiile straine scad de 10 ani continuu ( de fapt prin "scad" inteleg "cresc" dar sa nu lasam niste cifre sa ne strice bunatate de spalare
    de scoarta cerebrala)
    Eu daca eram banca nu stateam sa fac profit doar 200% de exempu ,dar asta doar imi arata gradul de civilizatie..de unde nu e nici banca nu cere.
    • +4 (8 voturi)    
     investițiile străine scad (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:09)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui aplaudatu

     Avem intrări de capital 3,5 miliarde în 2017, mai puțin ca în 2004, de 3 ori mai puțin ca în vârful din 2008 și chiar mai puțin ca în 2009, anul în care criza a dat cu Românica de pământ.
     Mai rău de asta, ieșirile de capital au ajuns constante în ultimii 2 ani statistici, 2016 și 2017 (2 miliarde sold negativ).

     Tu pe ce lume trăiești ?
   • -7 (21 voturi)    
    Ba au avut tot interesul să aducă. (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 21:04)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    Să nu uităm că profituri nerușinate ca la noi nici n-ar îndrăzni să viseze în țările de baștină.
    • +9 (19 voturi)    
     care e rentabilitatea capitalurilor proprii ? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:02)

     zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui prec

     De unde știi că băncile din RO au făcut profituri nerușinate în ultimii 10 ani, să zicem ? Adică prea mari în raport cu riscurile.
     Deasemenea... cât au încasat deponenții români, în medie, în ultimii 10 ani, în comparație cu cei străini ?
     • -8 (10 voturi)    
      Compară rata dobânzii la depunerile (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:37)

      prec [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

      la aceeași bancă pentru occidentali și pentru mioritici. Fă aceeași comparație la împrumuturi, la salariile angajaților, la numărul de comisioane, la mărimea lor. Tu cred că ești un votant pesedist sau un bugetar de pui așa întrebări tâmpite.
      • +1 (3 voturi)    
       ecartul de dobândă (Luni, 14 ianuarie 2019, 0:23)

       zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui prec

       Este întotdeauna logic, vizează raportul cerere ofertă.
       În Occident ai dobânzi pasive și active mici, riscurile la plasarea banilor sunt mici, banii sunt mulți.
       În RO, dobânzile pasive sunt mici că sunt mulți bani pe piață... și de ce sunt mulți bani pe piață ? pentru că nu sunt ușor de plasat ? Și de ce anume ? Pentru că sunt riscuri mari... caz în care, și când se plasează, dobânzile active sunt mari.
    • +8 (12 voturi)    
     Rusine maxima.. (Duminică, 13 ianuarie 2019, 10:49)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui prec

     Deci e nerusinare sa faci profit? Trebuie sa mergi in pierdere? Mergand pe acelasi fir, ar trebui sa-mi fie rusine ca eu castig mai mult decat vecinul? Ce-mi ramane din salariu dupa cheltuielile lunare e tot "profit", nu?

     Dar lasand la o parte ideile astea comuniste, explica-mi te rog de ce banca detinuta 100% de statul roman, CEC Bank, este fix in aceeasi oala cu celelalte banci comerciale. De ce nu da CEC Bank imprumuturi cu dobanda mai mica, de ce nu se duc toti romanii sa-si depuna economiile la CEC? De ce mascariciul ala de Teodorovici, care controleaza direct CEC Bank (ministerul de finante este actionarul majoritar), nu se lauda cu banca lui?
     Ipocrizii socialiste.. vreti sa traiti din banii altora, economiile altora, munca altora, dar nu vreti sa oferiti nimic la schimb. Socialismul "cu fata umana" al batranului kgbist Iliescu - lenesul traieste, fraierul munceste.
    • +6 (8 voturi)    
     Atat bancile cat si populatia au avut incredere in (Duminică, 13 ianuarie 2019, 11:18)

     ty [utilizator] i-a raspuns lui prec

     masurile luate de guvernul Boc. Alea cu taierea salariilor bugetarilor si cresterea TVA.
     - BCR a realizat un profit net de 668,1 milioane lei, în 2017, în scădere cu 35,7% faţă de 2016 când profitul net a fost de un miliard de lei
     - Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, in 2017 profit net de 1,3 miliarde euro, faţă de 1,2 miliarde euro în 2016. Andreas Treichl, CEO: ”Această evoluţie a fost susţinută puternic de creşterea economiilor Europa Centrală şi de Est care a depăşit-o pe cea din Europa de Vest şi ar trebui să continue să o facă şi în 2018”
     Apreciezi ca acum dupa ordonanta lacomiei guvernului mai are cineva incredere in guvenul PSDragnea, ALDE, UDMR?
     • -3 (9 voturi)    
      Comment sters de user (Duminică, 13 ianuarie 2019, 16:31)

      Reticentul [anonim] i-a raspuns lui ty

      • +1 (3 voturi)    
       care bancă salvată cu bani publici ? (Luni, 14 ianuarie 2019, 0:26)

       zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

       În RO nu a existat, cu excepția notabilă a BANCOREX, o bancă care a produs pagube bugetului de stat.

       BCRul cu siguranță nu are nevoie să fie salvat de nimeni.

       De fapt... despre ce vorbeai ?
 • +27 (43 voturi)    
  Ba nu (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 17:04)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Bancile sunt armele lui Soros impotriva Romaniei. Asta ne spune PSD. Si de fapt daca economia sare in aer este vina bancilor si a strainilor, mana in mana cu BNR care au ceva cu cel mai bun guvern din istorie, nu are nicio legatura cu proastele legi date de infractorul Valcov si proasta de Volgutza.
 • -12 (32 voturi)    
  Și cu rezervele minime obligatorii cum a fost? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 17:14)

  hic sunt leones [utilizator]

  De la 20% lei și 40% valută (în 2009, când ne aflam în criză) la 8% acum (la leu am ajuns la acest procent încă din 2015).
  Cât cash a pus BNR la dispoziția bîncilor, eliberând 12% pentru lei și 32% pentru valută dintr-un total de 200-250 mld lei?
  Dacă facem calculul doar în lei și doar la creditele acordate și nu la active, pentru cea mai mică valoare avem 24 mld (pe an, bani pe care băncile nu mai au obligația să-i țină la BNR ci îi pot folosi la creditare), însă creditele în euro au o pondere de cel puțin 20-30%, adică cele minim 6 mld € (iar simplific și calculez la curs de 4 lei/€) devin de fapt 11 mld € pe care le-au avut băncile la dispoziție mulțumită BNR, ceea ce arată clar că băncile străine n-au adus niciun cent găurit în perioada crizei, pentru că au primit lichidități în valoare de 11 mld/an doar din scăderea rmo.
  • +17 (23 voturi)    
   cele 2 situații nu se exclud (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:18)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   Cele 2 situații NU se exclud.
  • +15 (21 voturi)    
   Ma, (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 20:06)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

   BNR a redus rezervele obligatorii ,da' banii aia din rezerve erau tot ai bancilor,ma,nu ai BNR si nici ai ma..tii.
   • -4 (12 voturi)    
    Am zis eu că banii trebuiau să stea la BNR? (Duminică, 13 ianuarie 2019, 7:22)

    hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    Am zis doar că, prin politica de scădere a rmo, BNR a eliberat capitaluri către bănci - multe capitaluri - ceea ce le-a făcut să nu mai aibă așa mare nevoie de capitalizare.
    Dacă ne uităm pe site-ul BNR la creditele acordate (populației și firmelor private) în perioada crizei, nu prea vedem diferențe față de alți ani, deci dacă or fi fost 4 miliarde, ele s-au dus in zone care privesc doar statul (credite făcute de administrație) și acestea nu interesează populația.

    PS: ce-ar fi să vorbești tu doar despre mă-ta!
 • -18 (54 voturi)    
  Multumim (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 17:16)

  cucuveauamov [utilizator]

  pentru cele 4 miliarde. Suneti-ne inca un amanunt. Cu cate au plecat?
  • +13 (41 voturi)    
   pt300 euro de la Putin cat rahat poti sa mananci.. (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 18:26)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   pt300 euro de la Putin cat rahat poti sa mananci..
   • -7 (25 voturi)    
    Do you have an obsession? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 20:35)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    Gratuita, evident.

    Nu se mai poate discuta nimic fara trimitere la rasarit?
    • -6 (22 voturi)    
     asta e argumentul unora... (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 21:50)

     kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui D-or

     foarte activi pe HN.
  • +15 (31 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:02)

   [anonim] i-a raspuns lui cucuveauamov

   • -12 (18 voturi)    
    Noi am fost învinși în al doilea război. (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 21:07)

    prec [utilizator] i-a raspuns lui

    Asta este, mulțumim jegului gângav.
    • +5 (11 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 13 ianuarie 2019, 7:52)

     [anonim] i-a raspuns lui prec

   • -8 (28 voturi)    
    bai tata (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 21:22)

    nicoR [utilizator] i-a raspuns lui

    - da noi ce am cautat la Stalingrad, sa murim cu zecile de mii, ca sa-i ajutam pe nemtalai ?
    - rudele la aia de au murit acolo, rusi, ce sa manance, coaja de pe coliva ?
    - vad ca invarti miliardele astea cu facaletul ! auzi, da cand au introdus invatamant si dispensare la sate, fara bani, adica sa nu vanda tata vaca sa te dea la scoala, cat a costat, ca eram ca in Brazilia si acum ..
    - sa revenim mai la aproape:
    - vrea sa-mi spuna cineva de aici de ce este comision la card in euro de 0,6 euro pe LUNA ? comision la card in lei la fel. NU EXISTA comisioane la carduri in vest !!!
    - vrea sa-mi spuna cineva de aici de ce a trebuit sa platesc 8 euro comision la transfer (internet banking) intre banca A si B, ambele din RO, ambele conturi in euro, pentru 300 euroi ? in vest e la juma, daca nu mai putin ..
    - apropo lista de comisioane in RO are vreo 7 pagini .. e cineva din vest care a mai intalnit asa ceva ?
    - apoi ca bancile nu fac profit .. sa avem pardon, atunci de ce se protesteaza peste tot in vest, sub diverse forme ? ca au ciurdarii prea multi parai si vor mai mult sau ca sunt working poors ?
    - astia chiar ne cred prosti pe toti ..
    • +8 (10 voturi)    
     hai siktir, Basarabia e pamant romanesc (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:42)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

     Si dupa aia discutam de Stalingrad.
     • -6 (8 voturi)    
      mai chimicu (Duminică, 13 ianuarie 2019, 14:53)

      nicoR [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      esti iar de nimicu .. Stalingrad este in Basarabia ?
    • +11 (17 voturi)    
     si rusnacii imputiti ce au cautat in (Duminică, 13 ianuarie 2019, 7:30)

     yellowdog [utilizator] i-a raspuns lui nicoR

     Romania dupa 1945?
     • +7 (9 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Duminică, 13 ianuarie 2019, 11:38)

      [anonim] i-a raspuns lui yellowdog

      • -5 (7 voturi)    
       da chestia cu scoala (Duminică, 13 ianuarie 2019, 14:59)

       nicoR [utilizator] i-a raspuns lui

       tot nu mi-ai raspuns. avea tata-tau vaca ?
       - da-mi un singur exemplu in lume unde amerlocii au construit scoli, spitale, sa ridice sute de milioane din saracie, gen China. ai ? apoi mai vorbim de imperiu .. altfel ar fi venit hunii aia 2.0 peste tine ..
     • -5 (7 voturi)    
      mai perie limbajul (Duminică, 13 ianuarie 2019, 14:55)

      nicoR [utilizator] i-a raspuns lui yellowdog

      pai ce au cautat si amerlocii cu toate bazele din vestul Europei. au si acuma ceva baze in nemtalaia si vor sa mai faca inca ..
  • +20 (26 voturi)    
   profitul bancar în RO este informație publică (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:19)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Fă un efort de-a dreptul intelectual și află singur profitul băncilor din RO pe ultimii 10 ani.
 • -15 (41 voturi)    
  profit (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 17:19)

  gpavel [utilizator]

  profitul bancilor in romania e cel mai mare din ue!!
  -Băncile din România au, după primele 9 luni ale anului, un profit de aproape 5,9 miliarde de lei. Suma o depăşeşte pe cea din 2017, un an-record pentru domeniul bancar. Şi va face din 2018 un an greu de depăşit.(stire digi 24)
  • +17 (25 voturi)    
   profitul băncilor din RO nu se calculează așa (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:23)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   ... ci pe perioadă mai mare, 10 ani cel puțin, așa faci când plasezi mulți bani într-o afacere.
   Din profitul ăsta pe 10 ani evident scădem pierderile de la ultima criză.
   ... stai nițel, tocmai ai spus că nici un sistem bancar din EU nu a avut mai mult de 1,3 miliarde EUR profit ?
   Măi dă-o naibii.
  • -8 (12 voturi)    
   Profitul inseamnă hoție, (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:29)

   Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   de undeva tot trebuie să furi ca să iasă profit. Activitățile economice fură resurse din natură și timp, după care împart haiducește aceste furturi cu populația pentru a rezista pe piață. Băncile asigură logistica acestui furt global, fără ele nu este posibil profitul. Goana asta după profit, adică hoția, are ca efect creșterea nivelului de trai, așa că un profit mai mare înseamnă un trai mult mai bun. Munca nu duce la creșterea nivelului de trai, cel mult îl menține.
  • +6 (6 voturi)    
   Asa au facut comunisiti: au luat tot de la cei (Duminică, 13 ianuarie 2019, 11:31)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   ce aveau. De la tarani pamantul, de la patroni intreprinderile. Astia de azi conform competentelor lor iau banii de unde sunt. Si atunci, ca si acum saracii sunt turati impotriva celor ce nu vor mai avea. Chestie verificata.
 • -22 (42 voturi)    
  asteptam taxa pe abuz (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 17:19)

  Delavale [utilizator]

  Guvernul ar trebui sa introducă si taxa pe abuz atunci când BNR nu menține stabil leul. Numai știrea despre aceasta taxa ar duce la o apreciere a leului. BNR știe numai de frica.
  • +17 (33 voturi)    
   asa ti-au spus tie la partid ? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 18:26)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   asa ti-au spus tie la partid ?
  • +16 (24 voturi)    
   taxa aia (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:20)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   ORICE taxă aplicată discreționar duce la depreciere de curs.
  • +9 (17 voturi)    
   Ma, (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 20:12)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Delavale

   BNR tine leul stabil vanzand valuta, ma.
   La programul de guvernare al lui Dragnea,poa' sa vanda Isarescu toata rezerva valura tarii,plus tezaurul de la rusi si tot se duce leul dracu',ma.

   Capitalismul nu-i pentru romani!
 • +20 (42 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 17:36)

  [anonim]

 • +16 (32 voturi)    
  Pai... (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 18:03)

  paulbutoi [utilizator]

  Si ce daca " economia o ia la vale " ?
  Pesedeii vor avea grija ca altii sa scoata castanele din foc .
  Nu ne amintim deloc de 2008 ?
  Tot pesedeii erau la butoane , tot distinsul " liberal " Anton Constantin Calin Popescu Tariceanu le tinea fatza …
  Nota de plata a venit in 2010 .
  Acum o sa vina in 2021 :
  - inflatie , in mod sigur
  - inghetari de pensii / salarii bugetari
  - concedieri de bugetari , probabil
  Iar pesedeii or sa tipe ca " ce oameni rai sunt astia si ce oameni buni am fost noi "...
  Si boboru' o sa puna botu' …
  Din nou ...
  C'asa-i in tenis ...
  • -6 (18 voturi)    
   Și ce-i rău în a tăia de la bugetari!??? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 21:11)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

   Ar trebui, într-o primă fază, înjumătățirea salariului bugetarilor. O a doua fază ar fi reducerea cu 300.000 de slujbași la stat și a treia fază ar fi să-i pună la muncă, nu să frece buha 8 ore pe zi.
   • -9 (15 voturi)    
    oare Klaus ar fi de acord cu asta? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 21:52)

    kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui prec

    ...
 • +17 (35 voturi)    
  Iar vreti sa furati Tezaurul Romaniei? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 18:44)

  transpenibilus [utilizator]

  Se pare ca slabirea BNR e o prioritate pentru Moskowa.
  Altfel nu s-ar fi insirat atatia postaci rusi la articolul asta: cucuveauabeata, gpavel, demaGolu, aplaudaku, hic sunt betiviirusi, etc.

  Iar vreti sa ne usurati de TEZAUR, tovarasi?
  • -6 (12 voturi)    
   Dacă ești prost de mic, (Duminică, 13 ianuarie 2019, 7:24)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

   când ești mare doar te joci.
   Spor!
 • +8 (22 voturi)    
  Diaspora (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:27)

  Qwertz [utilizator]

  Dar Diaspora, cati bani a adus in perioada de criza? Cat??!
  • +9 (17 voturi)    
   Daca (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 20:16)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

   nu avem 10lei/euro e si datorita "capsunarilor".
  • -11 (19 voturi)    
   Ce treabă au banii căpșunarilor? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 21:12)

   prec [utilizator] i-a raspuns lui Qwertz

   Banii ăia s-au dus în folosul familiilor lor.
   • +6 (6 voturi)    
    folosul familiilor lor (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:13)

    zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui prec

    este și folosul PIBului național, măi micro-economicule
   • +6 (8 voturi)    
    Nu gringo, au fost cheltuiti in Romanika (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:16)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Ca sa iti cresca consumul sa te bati cu pumnul in chept ca ai 6% crestere economica.
    • -4 (6 voturi)    
     Romanikule! (Duminică, 13 ianuarie 2019, 15:10)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     Un romanik din romanika.
     A nu se confunda cu noi, ceilalti.

     De ce, intr-o discutie despre banci sau despre orice altceva, trebuie sa umiliti tot ce este romanesc? E o conditie obligatorie?
   • -7 (7 voturi)    
    LoL (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:26)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui prec

    S-au dus in ECONOMIE! Cum pretinde si senilul de la BNR. Dar unii sunt prea orbi sa vada/inteleaga.
   • +10 (14 voturi)    
    Of,Doamne! (Duminică, 13 ianuarie 2019, 9:12)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui prec

    Familiile "capsunarilor" n-au mancat,ma, euro,ci i-au dat pe lei.Si cum in capitalism functioneaza legea cererii si a ofertei leul a stat batzos.
    In 2007,an de varf al "capsunarilor',nu mai prididea Isarescu sa cumpere euro si tot a coborat euro la 3.15 lei.
 • -7 (19 voturi)    
  AU 999,99% (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 19:45)

  richter [utilizator]

  Daca n-ar fi lacomia umana, n-ar fi nici bancile...cum sa sa vrei sa folosesti un bun pe care nu l-ai platit, sa folosesti bani pentru care nu ai lucrat? ..aaa, simplu, va dam noi, bancile, ati dau 1leu si ami dai 3,4..inapoi..ca si noi vrem bani fara munca..sa "muncim" la carvata si din pix (stilou,creion) -binenteles, ne-a costat scoala, trebuie sa amortizam cheltuielile. Dar totusi, cam care e dimensiunea fenomenului ? Zicea un specialist ca PIB-ul mondial e Z iar bani sunt Zx 1000; adica bani se vand si se revand pana nu se mai prea stie de ei. Simai e un model de criza financiara : cea in urma careia bancile care dau faliment nu mai sun salvate pe banii cintribuabililor (a populatiei, via guvern) dar politienii nu au curajul sa o aplice..nemtii au adus in discutie chestiunea.. NOI PUTEM FARA BANCI; ELE POT FARA NOI ??? E adevarat, ar fi o criza majora sa se schimbe paradigma,(modul de abordare) dar oricum se va schimba asa "natural" ca nu mai suporta schema si va fi mai trist...asa ca, acum pana nu e prea tarziu, cumparati case la tara cu teren, fantana si padure daca se poate; chestiune e pana la urma sa suparavetuim decent...v-as mai da niste sugestii da nu e momentul acum:))
  • -5 (7 voturi)    
   Banking (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:28)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui richter

   Intr-adevar NU avem nevoie de banci, dar avem nevoie de banking. Asta o spunea si Bill Gates.
 • +11 (21 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 20:06)

  complet_ret [anonim]

 • -7 (23 voturi)    
  In Romania aplicau DAE 30%, in restul Europei, 6%. (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 20:38)

  D-or [utilizator]

  Asta cu binecuvintarea BNR
  • +7 (9 voturi)    
   deloc DAE 30% (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:15)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   DAE 30% era prin 2003, când aveam o bășină de economie de frontieră, riscurile erau pe măsură, inflația era aproape 20%.
   Pe de altă parte, de ce trebuie să ți se spună chestiile astea ? Nu ai trăit în țară în ultimii 20 de ani ?
  • -6 (14 voturi)    
   Corect (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 22:36)

   Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   Si pana nu demult nici nu erau obligate sa iti spuna cat e DAE. Numai in Romania la bancomat am vazut urmatorul mesaj: Tranzactia dumneavoastra va fi taxata conform conditiilor din contract. De ce nu se spune exact suma? Peste tot in lumea asta iti spune ca iti ia x dolari/euro/peso/etc. , dar in Romania e pe vrajeala pe inselaciune. Culmea cum sunt persoane si evident presa gen hotnews care tine parte bancilor. Asta e din tagma nostalgiei dupa comunism sau sindromu Stockholm.
  • -8 (16 voturi)    
   de vina sunt rusii.... (Duminică, 13 ianuarie 2019, 0:45)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   ce stii tu!
  • +9 (11 voturi)    
   aaaaa (Duminică, 13 ianuarie 2019, 9:44)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   imprumut in euro... vs imprumut in lei./...

   realizezi ca e o diferenta , nu?!

   si in romanica daca te imprumuti in euro tot 6% ai...

   dar na hai sa criticam bancile ca-s rele si se iau de sfintii hoti din psd
   • -4 (10 voturi)    
    LoL (Duminică, 13 ianuarie 2019, 13:00)

    Qwertz [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Cine promova/promoveaza creditele in lei, ca doar suntem "platiti" in lei? Incepe cu hot si se termina cu news.
   • -7 (9 voturi)    
    Romania nu e romanica decit pentru denigratori (Duminică, 13 ianuarie 2019, 14:17)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Iar parerea lor e implicita, vor critica orice si vor produce tot raul care le este permis.
    Corectitudinea politica prea e aplicata unidirectional.

    Asa ca va trebui, fie sa initiem legi speciale contra denigrarii a tot ce este romanesc, fie -pentru echitate - sa abrogam si toate legile anti-disciminare.

    Si o sa vedeti voi inventivitate si ce corespondente se pot face a propos de "romanica"
 • -10 (20 voturi)    
  Ăsta de ce nu-i la Antipa? (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 21:02)

  prec [utilizator]

  Înt-o „lojă” cu formol. El și alți flăcăi de leatul lui.
  • +8 (8 voturi)    
   apropois de antipa... (Duminică, 13 ianuarie 2019, 9:43)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui prec

   da dracnea si tarsiceanu?!
   aia nu merita sa fie acolo, ca varsta e apropiata sau dupa ce criteriu ii trimiti la antipa ipocritule?!
 • -7 (13 voturi)    
  AUUUUU !!!! 999,99% (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 23:25)

  richter [utilizator]

  Domn' Vasile, da spune si cat au scos din tara ,nu numai cat au adus, ca nu sunt societati de caritate !!!
  PS. BONUS ..cica daca toti oamenii de pe planeta ar trai ca in EU (vest) ne-ar trebui 4 planete
  BONUS 2 ..cica 10% din populatia lumii detine 90% din resurse si invers..
  BONUS 3 ...destepta-te romane...
 • +6 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 23:25)

  [anonim]

 • +7 (17 voturi)    
  Orcii pesedisti (Duminică, 13 ianuarie 2019, 0:15)

  sprite [utilizator]

  Bancile sunt rele, fac profit, UE e rea, noi suntem colonie, PSD e bun, ne apara de strainii rai.
  Unde era taica Dragnea sa apere Romanica ieri? S-a ascuns pe la Moscova?
 • -8 (20 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 13 ianuarie 2019, 0:23)

  [anonim]

 • -10 (18 voturi)    
  Bah fmmvasilescu (Duminică, 13 ianuarie 2019, 6:18)

  asistat [utilizator]

  Simti ca se deschide portita daca pleaca jegosu ala la inchisoare si nu poti sa ti tii gura?!?
 • +6 (10 voturi)    
  ce se crizeaza postacii pesedei..... (Duminică, 13 ianuarie 2019, 9:42)

  liviu_ [utilizator]

  sa atace bancile etc etc

  ma oameni buni... bancile nu-s nici rele nici bune...

  in romanica e problema comisioanelor cam nereglementata...
  da in rest nu poti trai fara banci...

  also.... deficitu ala inseamna imprumut...
  cam unde credeti ca se face imprumutu ala?!
  statu injura bancile, dar cand are probleme se imprumuta la ele!

  in fine... im place cum toti postacii se iau de un profesionist doar pt ca nu le convine situatia!
  ghici ce? situatia asta a fost facuta de tampeniile psd.... nu de banci...
  nici eu nu sunt chiar un fun al bancilor... si fug de un imprumut ca dracu de tamaie... dar hai sa incercam sa gandim si nu sa ne bagam in "psd bun, anti-psd rau" da?!
  • -4 (10 voturi)    
   Cit o sa mai suportam insulta cu "romanica" (Duminică, 13 ianuarie 2019, 14:29)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Dupa ce scrii "romanica", restul nu mai conteaza.

   E de prost-gust, il discrediteaza in primul rind pe cel care foloseste acesasta insulta 'smechera'.
  • -5 (7 voturi)    
   auzi mata (Duminică, 13 ianuarie 2019, 16:59)

   nicoR [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   esti fun sau tun, al bancilor ..
 • -7 (17 voturi)    
  SCHIMBATA CONDUCEREA BNR (Duminică, 13 ianuarie 2019, 9:45)

  ben10 [utilizator]

  LA PENSIE bosorogilor va ajunge.A ti tinut destul partea bancilor mafioate care au cele mai mari comisioane multe si abuzive castiguri colosale peste media din UE. Romanii au miliarde de euro depuse in banci ? De unde daca e saracie ? Aceste miliarde de euro trebuie puse in economie sa produca plus valoare sa aduca bunastare populatiei si la buget. ALO TEO pune aceste miliarde in miscare , daca maresti salariile mici acesti bani nu vor fi depusi in banci ci vor dezvolta economia prin dezvoltarea IMMurilor a celor din industrie si din turism . Sa apara clasa de mijloc care cumpara produse romanesti care cumpara de la alimente mobila pana la masini. Cei bogati scot banii din tara cumpara numai din afara isi fac concediile in afara , deci adu salariul MINIM la nivelul UE si sa vezi cum se misca economia.
 • +5 (7 voturi)    
  Dar stai (Duminică, 13 ianuarie 2019, 12:41)

  transpenibilus [utilizator]

  Mai bine schimbati conducerea Rusiei! La puscarie bolsevicilor criminali!!
 • -5 (13 voturi)    
  Un (Duminică, 13 ianuarie 2019, 13:49)

  savatuf [utilizator]

  singur comentariu am de facut si anume , ca BNR si-a pierdut credibilitatea cand prima instanta si prima decizie a protectiei consumatorului a stabilit ca bancile in RO fac camatarie , restul sunt simple pareri mai mult sau mai putin avizate. Eu tot intreb si nimeni nu imi explica de ce dobanda la depozite nu este la acelasi nivel cu ROBOR? adica sa acopere inflatia. De ce bancile nu se imprumuta de la populatie si se imprumuta de la banci partenere. Sau de ce diferenta dintre dobanda la
  depozite si credite nu este ca in UE?.
  • 0 (4 voturi)    
   ?? (Luni, 14 ianuarie 2019, 0:59)

   zavalitaa [utilizator] i-a raspuns lui savatuf

   De ce nu avem ecart de dobândă ca în UE, ești normal ?! Asta e o întrebare de om educat și cu ceva bun simț nativ ? Auzi, da' trotuare, TROTUARE BĂ, avem ca afară ? Și tu ai pretenția ca banii, cel mai important lucru de pe lumea asta, să fie la fel ?

   Nu, nici o instanță din RO nu a stabilit că băncile comerciale din RO fac cămătărie, nici pe departe.

   Credibilitatea BNR nu stă într-o singură decizie, întâmplare, suflare de vânt, indigestie de-a cuiva.

   De ce nu sunt dobânzile pasive cât ROBORul ? Uite, un buticar știe de ce, el le are cu cererea și oferta. Tu... ești sub nivelul lui.
   • +1 (1 vot)    
    Esti (Luni, 14 ianuarie 2019, 19:57)

    savatuf [utilizator] i-a raspuns lui zavalitaa

    un exemplar tipic de om frustrat fara educatie care nu stie decat sa jigneasca gratuit de parca ar fi posesor de banca . Mai fac un minim efort sa te intreb ce banca este aia care nu iti acopera nici macar inflatia din dobanda la depozite in conditiile in care banii tai aduc beneficiu bancii iar tie pierdere. Mai clar pt tine.. daca inflatia este 3,2 iar dobanda la depozite este maxim 2 cam cum se chiamă treaba asta BĂ.
 • -4 (14 voturi)    
  Manipulare (Duminică, 13 ianuarie 2019, 14:37)

  consumator2 [utilizator]

  Nu am mai vazut de mult timp atatea minusuri date la orice comentariu negativ la adresa bancilor (bnr)! Astia ar trbui sa ia si o prima, au muncit la greu pt fiecare comentariu :))) Alooo!!! Slugile lui Manole? Manipularea se vede din avion!
  • -4 (12 voturi)    
   Unii chiar sunt penibilus .. (Duminică, 13 ianuarie 2019, 16:35)

   bubalacap [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   Chiar au muncit si ,,gratuit,, . Unii au o obsesie: daca nu ai alta parere decat a lor esti filorus, bolsevic, comunist, psd-ist.
   Asa ii vor raspunde si lui ,,savatuf,, care a pus niste intrebari.
  • +7 (11 voturi)    
   Minusurile (Duminică, 13 ianuarie 2019, 16:49)

   Jar [utilizator] i-a raspuns lui consumator2

   sunt pentru comentariile absolut idioate la dresa bancilor si BNR,nu pentru comentarii negative...
   Comentarii absolut idioate facute de oameni care n-au condus o firma,care nu stiu ce e aia balanta comerciala sau ce e ala un bilant contabil.
   Cand stii sa te uiti intr-o balanta ,poti sa vezi cheltuieli neeligibile daca sunt,poti sa-ti dai cu parerea daca se fuge cu profitul etc.
   Asa ca manipularea e in capetele voastre goale ...
   • 0 (2 voturi)    
    bancile au adus in Romania (Duminică, 13 ianuarie 2019, 18:38)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    patru miliarde sau societatile de binefacere ?
   • +1 (1 vot)    
    Te (Luni, 14 ianuarie 2019, 20:00)

    savatuf [utilizator] i-a raspuns lui Jar

    intreb si pe tine.. cum numesti operatiunea bancara care iti ofera dobanzi real negative la depozite raportat la inflatie?
 • +1 (1 vot)    
  Tot inainte, spre noi culmi ale progresului (Luni, 14 ianuarie 2019, 9:08)

  Fides [utilizator]

  Il consigliere nu spune cand au adus bancile acesti bani. In care ani? 4 miliarde din 2007 pana in 2018? Intre 2007-2017, romanii din disapora au trimis in tara 31,7 miliarde de euro. O fi mult? O fi putin? Media arata ca au trimis peste 3,1 miliarde anual. Astia au investit in tara si au tinut cursul valutar in jos.
  Vasilescu o ia pe ulei tot mai des vad, in penultima lui declaratie proclama faptul ca leul a pierdut teren in fata euro din cauza ca de sarbatori romanii au luat masa de Crăciun si au dat bani pe jucarii şi petarde.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by