DNA precizează, referitor la înregistrarea de la serviciul teritorial Oradea în care se vorbea despre "liniștirea" judecătorilor, fiind vehiculate numele a șapte judecători, că în cazul a doi dintre ei nu au existat dosare, alți doi erau pensionați, unul încarcerat, iar pentru alți doi s-a dispus ulterior clasarea dosarelor.

Stema DNAFoto: Wikipedia

DNA a transmis, vineri, noi precizări legate de convorbirea unor procurori de la DNA Oradea:

- în cazul a doi magistrați nu au existat dosare în lucru în perioada ianuarie 2018 - octombrie 2018;

- alți doi magistrați erau pensionați din 21.03.2013 și 24.11.2015, conform hotărârilor Plenului CSM de a înainta către președintele României propunerea de eliberare din funcție, prin pensionare; unul dintre ei, la momentul purtării presupuselor discuții înregistrate, se afla în cursul executării unei pedepsei de 4 ani închisoare;

- față de alți doi magistrați (din care unul nu a judecat niciodată cauze penale) s-a dispus ulterior o soluție de clasare;

De asemenea, DNA precizează că două dintre persoanele participante la discuție nu mai lucrează la DNA Oradea iar o alta nu a avut în lucru vreo cauză cu magistrați nici la momentul discuției și nici ulterior acesteia.

Cu o zi în urmă, DNA a anunțat că procurorul șef interimar Călin Nistor a dispus declanșarea unui control la Serviciul teritorial Oradea, după apariția înregistrării audio în care ar apărea procurori care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor. Totodată, DNA a sesizat Inspecția Judiciară din cadrul CSM pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârșite de procurorii din cadrul Serviciul teritorial Oradea.

Într-un comunicat publicat în 5 ianuarie, la o zi după apariția prezumtivei înregistrări audio, conducerea DNA s-a delimitat „de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților, susținând în mod constant că procurorii DNA trebuie să își desfășoare activitatea de urmărire penală cu imparțialitate și stricta respectare a legii și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General a deschis un dosar penal in rem în legătură cu înregistrarea audio făcută publică de un avocat în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat pe site-ul Cabinetului de Avocatură Doseanu şi Asociaţii o înregistrare audio a unei şedinţe care ar fi avut loc la DNA Oradea în ianuarie 2018, despre care spune că nu ştie dacă este autentică. Acesta spune că înregistrarea a fost „primită anonim”.

Luni, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a afirmat că a luat act "cu maximă îngrijorare" de înregistrările de la DNA Oradea, care arată "un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiției". Judecătorii din CSM mai spun că au identificat potențiale practici de presiune asupra judecătorilor, prin ticluirea de dosare.