Președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a atras atenția asupra faptului că o amnistie dată de guvernul de la București ar afecta statul de drept și ar fi un pas înapoi.

Iohannis si JunckerFoto: Captura video

”În această privință am vrut să reamintesc regulile europene. Este vorba de respectarea absolut necesară a statului de drept și nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esențiale. Aspectele esențiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda o amnistie, așa cum preconizează unii din țara dvs. Dacă aceasta ar intra în vigoare, ar fi un pas înapoi”, a răspuns Jean Claude Juncker, întrebat dacă amnistia și grațierea fac parte din acele compromisuri de neacceptat în privința statului de drept.

Juncker a făcut această precizare într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni, alături de președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a spus și el că statul de drept nu este negociabil.

”Știți că pentru mine statul de drept nu este negociabil. Voi rămâne la această opinie. Discuția pe legile justiției și coduri este o discuție complicată care se poartă de doi ani și sper să existe înțelepciunea de a duce această discuție spre un final care nu este doar conform cu așteptările mele, ci cu așteptările românilor, așteptările exprimate de Comisia de la Veneția și de Greco”, a comentat și președintele Iohannis.

Președintele CE a avertizat joi seara, în discursul său de la Ateneu, că UE nu va accepta niciun compromis în privința statului de drept și a luptei anticorupție.

„Uniunea Europeană este făcută din compromis, dar atunci când este vorba de drepturile omului, atunci când este vorba de respectarea statului de drept, atunci când este vorba de lupta contra corupției, niciun compromis nu este posibil“, a afirmat joi seara înaltul oficial european.