Cel puțin 102.480 de ouă contaminate cu Fipronil, de la ferma avicolă din Drăgănești Vlașca, județul Teleorman, au ajuns în consum, spun reprezentanții ANSVSA, care adaugă că populația ar fi trebuit să fie informată din decembrie despre acest caz.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au declarat joi pentru Mediafax că nu exclud posibilitatea ca ouă contaminate să fi ajuns pe piață și înainte de efectuarea controlului tematic, iar cifra pe care ei o consideră certă în acest sens este de 102.480 de ouă contaminate ajunse pe mesele oamenilor.

"Pe 22 noiembrie au prelevat probe, pe 6 decembrie a venit buletinul de analize care a relevat faptul că există Fipronil în ouă. Această fermă nu avea niciun istoric. Și se controlează în cadrul programului toate fermele, dar ordinea lor este dată de o analiză de risc. Istoricul acestei ferme era curat până acum. De asta au și durat mai mult analizele. Au fost 102.480 de ouă contaminate care au ajuns pe piață. Nu avem de unde să știm dacă nu au ajuns pe piață și înainte ouă contaminate", a spus Rareș Hăbescu, purtătorul de cuvânt al ANSVSA.

Întrebat de Mediafax dacă știe de ce DSVSA Teleoroman nu a comunicat populației riscurile apărute, purtătorul de cuvânt al ANSVA a spus că nu cunoaște de ce reprezentanții instituției au procedat astfel, dar că populația ar fi trebuit să fie informată.

În prezent, la ferma din Drăgănești Vlașca se derulează o anchetă a celor de la ANSVSA și a celor de la DSVSA Teleorman, prin care se urmărește identificarea modului în care Fipronilul a ajuns să fie folosit la respectiva unitate de producție.

Reprezentanții DSVSA Teleorman nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere referitor la acest caz și pentru a explica de ce nu au informat populația despre contaminarea ouălelor cu Fipronil, precizează Mediafax.

În urma unui control tematic efectuat în luna noiembrie 2018, la ferma avicolă din Drăgănești Vlașca, s-a descoperit peste 4,2 milioane de ouă contaminate cu un insecticid interzis.

Ferma a fost pusă sub sechestru de DSVSA Teleorman.

Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse forme de toxiinfecție alimentară.

Surse neoficiale din cadrul fermei susțin că substanța s-ar fi utilizat pentru îndepărtarea păduchilor la găini, fără să se anticipeze consecințele.

Citește și: