Va veni Papa Francisc în 2019 în România? Amintim că singura sursă care poate confirma o vizită a Papei este Vaticanul. “Există bune speranțe”, a declarat, la sfârşitul lunii decembrie 2018, arhiepiescopul Ioan Robu, citat de organul oficial de informare Vatican News. ”Este deja o bucurie faptul că Sfântul Părinte se pregătește pentru această vizită. Am văzut că este foarte hotărât și așteaptă să vină în România!”, a mai spus atunci arhiepiscopul Ioan Robu.

Arhiepiscopul Ioan Robu si Papa Francisc, noiembrie 2018Foto: Vatican Media / ACI Grou

Agenţia de presă ACI Stampa, specializată în ştiri din lumea catolică, a trecut în revistă călătoriile confirmate ale Papei, cum ar fi cea în Panama (22-27 ianuarie), cea în Emiratele Arabe Unite (3-5 februarie), cea în Maroc (30-31 martie) şi cea în Macedonia şi Bulgaria (5-7 mai). “La această listă ar trebui să se adauge România”, a anunţat pentru ACI Stampa arhiepiscopul Ioan Robu, de la Bucureşti.

Faptul că etapa în România nu a fost încă anunţată “nu înseamnă că nu se va face”, scrie ACI Stampa. “Ar putea fi, mai degrabă, o vizită de sine stătătoare, independentă de cea în Macedonia şi Bulgaria, cum a fost iniţial prevăzut, pentru că ideea e aceea a unei călătorii de mai multe zile în această ţară, pentru a întâlni comunitatea ortodoxă (majoritară), cea greco catolică şi cea catolică, atingând destinaţii precum Bucureşti, Iaşi şi Alba Iulia. E posibil ca vizita să includă beatificarea a şapte episcopi greco catolici, martiri ai comunismului, cărora le-a fost dedicat recent un documentar video”.

Ştirile de ultimă oră vehiculate în presa din România şi mai ales tonul senzaţional au fost criticate pe reţelele de socializare de voci din mediul Bisericii Catolice. Teologul Wilhelm Danca, preot romano-catolic şi profesor la Facultatea de Teologie Romano Catolică în cadrul Universităţii din Bucureşti, a scris un mesaj pe reţelele de socializare:

“Vine, nu vine Papa in România? Sunt bombardat cu întrebări despre vizita Papei Francisc in România. Unele canale de știri fac deja speculații pe marginea acestui eveniment citând surse prezidențiale. M-am informat. Fals! Fals! Președinția nu a făcut niciun comunicat. Știrile credibile în acest sens vin înainte de toate de la Centrul de Presa al Sfântului Scaun (vaticannews.va/ro) apoi de la Preşedintie .... şi abia după de la Q R Press şi alte tv-uri prea mult însetate de știri tari”.

Și Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhidiecezei romano-catolice București, a avut o reacție similară, pe contul lui de Facebook:

„Uite papa, nu e papa!

Îmi zbârnâie telefonul: vizita Papei Francisc în România.

Sf. Scaun și Președinția României nu au anunțat nimic oficial. Până nu se anunță oficial toate speculațiile sunt cancan.

PS. Dupe Firea, Veo & Co. mulți se erijează în anunțători / “doboșari””