Magistrații Tribunalului București au decis, joi, retrimiterea către Direcția Națională Anticorupție a dosarului privind moartea polițistului Bogdan Gigină, soluția nefiind definitivă. În acest dosar, plimbat între instanța supremă, Judecătoria Sectorului 1 și Tribunalul București, este judecat pentru ucidere din culpă fostul ministru de Interne Gabriel Oprea.

Politistul Bogdan GiginaFoto: Politia Romana

Judecătorii Tribunalului București au hotărât, joi, restituirea către DNA a dosarului privind moartea polițistului Bogdan Gigină, potrivit Mediafax. Decizia poate fi atacată.

La momentul producerii accidentului, în 20 octombrie 2015, polițistul Bogdan Gigină făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul.

În 2 mai 2018, fostul ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este cercetat pentru moartea poliţistului Bogdan Gigină, sub acuzația de ucidere din culpă. Alături de el a fost trimis în judecată şi administratorul firmei care executa lucrările, precum şi societatea.

Potrivit DNA, accidentul rutier în care și-a pierdut viața polițistul Bogdan Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării, de către Gabriel Oprea (la acea dată ministru al afacerilor interne), Petre Mazilu (administrator și unic asociat al General MPM Impex SRL) și General MPM Impex SRL a dispozițiilor legale și a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activități (activitatea de însoțire a ministrului de către polițiști rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă).

Procurorii spun că, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră - însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.

În acest mod, ministrul Gabriel Oprea și-a conferit, în mod discreționar, "drepturi" neprevăzute de cadrul legal, a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit și, totodată, a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită. Pe cale de consecință, Gabriel Oprea a pus polițiștii rutieri care au executat această activitate de însoțire într-o situație permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potențial ridicat de producere de evenimente rutiere, arătau procurorii.