UPDATE Ministrul Justiției o propune pentru a treia oară pe Adina Florea la șefia DNA: Președintele Iohannis să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente

de MH     HotNews.ro
Joi, 10 ianuarie 2019, 15:54 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: Digi24
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis adeverințele de necolaborare cu securitatea pentru Adina Florea, propusă la șefia DNA, și pentru ceilalți patru candidați propuși pentru funcții de conducere din Parchetul General și respinși de șeful statului. Toader îi cere lui Iohannis "să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente".

Toader a făcut acest anunț printr-un mesaj pe Facebook, intitulat ironic "Din categoria <<Să citim până/poate înțelegem!>>".

El spune că președintele a respins cele cinci propuneri de numire în diferitele funcții de conducere din Ministerul public pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinței de la CNSAS, din care să rezulte lipsa "calității" de colaborator.

Toader reamintește că în 27 decembrie a revenit către președinte, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând că nu poate fi vorba despre o nelegalitate.

"La rândul său, președintele a revenit, reiterând așa-zisa nelegalitate referitoare la Adina Florea, constând în aceea că <<...în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea>>", afirmă ministrul Justiției.

Potrivit acestuia, în 28 decembrie CNSAS a transmis către secția de procurori din CSM adeverințele din care rezultă îndeplinirea cerinței legale de către fiecare dintre cele 5 candidate, iar aceste adeverințe au fost transmise către Ministerul Justiției abia în 9 ianuarie.

"Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate, solicitând să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente", adaugă Toader.

Informația inițială a fost transmisă de Digi 24. "Retrimit la Cotroceni cele 5 solicitări. Îi voi trimite președintelui Klaus Iohannis și adeverințele CNSAS din care rezultă că niciuna dintre candidate nu a făcut poliție politică”, spunea Tudorel Toader pentru Digi 24.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a respins pentru a doua oară propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de numire a procurorului Adina Florea la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Motivul invocat de șeful statului este că documentația nu conține dovada că Adina Florea nu a colaborat cu Securitatea.

În 21 noiembrie, președintele Iohannis a respins pentru prima dată propunerea ministrului Justiției de a o numi pe Adina Florea la conducerea DNA. De asemenea, șeful statului a respins și celelalte propuneri ale lui Tudorel Toader pentru funcții de conducere din Parchetul instanței supreme și DIICOT. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a respins propunerile înaintate de către ministrul Justiției întrucât "nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004".

Cele două alineate invocate de șeful statului vizau și atunci colaborarea cu serviciile de informaţii şi existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

În 27 decembrie, Tudorel Toader i-a trimis din nou președintelui propunerea de numire a Adinei Florea la șefia DNA. De asemenea, el i-a retrimis celelalte patru propuneri pentru posturi de conducere din Parchetul General - Florena-Esther Sterschi, pentru funcția de procuror șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Elena Giorgiana Hosu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Iuliana Nedelcu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcția de procuror-șef al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7736 vizualizari

 • +21 (29 voturi)    
  Klaus n-are minte (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:04)

  ruskimushki [utilizator]

  sa le zica pe fata:
  "ba tu esti nebun, tu prost, tu dobitoc, tu imbecil, tu parnaias ordinar, samd"
  Ceasca asa facea si toti se faceau pres.
  Ca altfel, te calca sobolanii in picioare si efectiv te mananca - este ceea ce vedem acuma, cand hipnoza in masa ia proportii mai mult decat ingrijoratoare.
  • +5 (13 voturi)    
   Adeverinte nelegale (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:28)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

   Dom' profesor se face ca nu stie cum a fost obtinuta "respectiva adeverința"...
   Atâta timp cât încapatânarea sa prosteasca îi este armura contra complexelor sale de molusca fudula, imoralitatea nelegalitatii adeverintei nu-l preocupa. Integritatea sa oricum este o fictiune în care doar niste *dioti mai pot crede, într-o tara în care coruptia si minciuna reprezinta sportul national N°1.
   CNSAS este o noua reduta cucerita de PSD-ALDE. Legalitatea sforaitoare cu care se tot lauda tâlharii teleormaneni care calca totul în picioare, a devenit optionala si acoperita de documente secretizate de niste jigodii analfabete.
   Complice la distrugerea unei tari, acest paduche ce sare mereu acolo unde îi este mai bine, va trebui sa plateasca, dar nu va plati.
   Aceasta este noua "justitie" a României unde un violator primeste "premiu" de 3000€ si reducere de pedeapsa de 183 de zile în timp ce Sinistrul justitiei bolmozeste viitorul nostru pe care îl "evalueaza" cu nesatul prostului "ajuns".
  • +1 (9 voturi)    
   Tovarase Tudorel, in calitate de ce judecati ? (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:41)

   VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

   Tavarase! aveti calitatea de judecator ca sa judecati legalitatea prupunerii facute ? Ne aratati ca aveti lacune in profesia dumneavoastra si mai mult de atat, acum ne aratati ca va insusiti o calitate care nu o aveti, acea de judecator! Pare ca nu mai puteti ajunge la curtea constitutionala, trebuie sa dati in judecata presedentia ca sa aveti sort de izbanda. Cam asa face bumerangul, cand il arunci de multe ori, ti se intoarce direct in fata, atii ar zice cuvantul ala considerat vulgar!
   Si jocul pare ca incepe sa placa :)
   • +8 (14 voturi)    
    O nulitate (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:51)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

    Sa nu exageram - TT e o nulitate lucie care si-a construit cariera profesionala prin slugarnicie. A fost sluga securitatii pe vremea lui Ceasca, apoi a gruparii infractionale USL=Iasi, si asa a fost impins in CCR dupa ce a facut-o doctoreasa pe savata Gorghiu. "Opera" lui e inexistenta, nu are nimic publicat si evaluat la nivel international. Un politruc tipic si o mediocritate ca si corpul profesional de la Taraba Universitara care si l-a ales rector.
   • +2 (8 voturi)    
    TT nu judeca (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:58)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

    El vrea musai sa o faca sefa pe matrakukă, asa cum si-a bagat si progenitura incompetenta in Taraba Universitara unde e rector, desi ăla e o nulitate ABSOLUTA si va nenoroci generatii de viitori juristi. TT se p..a pe lege când e vorba de clientela cu care s-a inhaitat sau despre famelia lui.
 • -30 (40 voturi)    
  e greu de cap... (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:10)

  mariusssss [utilizator]

  ...trebuie sa i se explice de trei ori....
  • +18 (28 voturi)    
   nu (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:28)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui mariusssss

   voi postacii psdi sunteti grei de cap

   de asemenea MJ si CCR sunt grei de cap...

   ccr a incalcat FLAGRANT principiul separarii puterlor in stat in momentul in care a dat mj puteri depline asupra justitiei!
   • -11 (21 voturi)    
    Ha ha (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:46)

    CalinMircea [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    În schimb, voi, postacii securiști sunteți foarte ușori în cap. Ce legătură are justiția cu procurorii? Mai citiți și voi Constituția, că nu e chiar așa de greu, și vedeți cine înfăptuiește justiția.
    • +7 (13 voturi)    
     Va injurati intre voi ... (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:59)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

     .. borfasii? Asta cu postacii securisti sigur se adreseaza aparatorilor borfasilor. So, trebuia sa i te adresezi lui mariussssssssssssssssssssss.
    • +7 (13 voturi)    
     Uite unde va sunt securistii. (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:42)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

     La voi in ograda borfasilor:

     "Sase din cei 11 membri ai CNSAS il acuza, intr-o scrisoare transmisa, joi, pe presedintele institutiei, Constantin Buchet , ca a procedat nelegal atunci cand a transmis CSM ca Adina Florea, propusa si respinsa de presedinte pentru sefia DNA, nu a fost colaborator al Securitatii.

     "In data de 9 ianuarie 2019 am aflat de existenta adresei nr. P 1974/18 din 28 decembrie 2018, pe care ati transmis-o CSM si ati semnat-o in calitatea dumneavoastra oficiala de presedinte al CNSAS.

     Documentul face referire la situatia verificarilor in cazul doamnelor Florea Adina, Sterschi Florena Esther, Hosu Elena Georgiana, Nedelcu Iuliana si Constantin Antonia Eleonora.

     Din punctul nostru de vedere, documentul pe care l-ati remis CSM, in numele intregii institutii, ridica grave probleme de ordin legal, intrucat v-ati depasit atributiile prevazute de OUG 24/2008, substituindu-va Colegiului.

     Concret, in raspunsul tranmis CSM in nume personal, ati dat verdictul cu privire la lipsa calitatii doamnei Florea Adina de colaborator/lucrator al Securitatii in sensul legii. In acest sens, va semnalam prevederile art. 8 din legea de functionare a CNSAS, potrivit caruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calitatii de colaborator/lucrator al Securitatii, ca rezultat al verificarii de interes public", au transmis membrii CNSAS in scrisoarea adresata lui Constantin Buchet."
    • +3 (7 voturi)    
     ia zine bah... (Joi, 10 ianuarie 2019, 20:20)

     Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

     care parte din Constitutie sa o citim? Presupun ca tu ai citit si Biblia,
    • +1 (3 voturi)    
     articolul 134 din constitutie (Joi, 10 ianuarie 2019, 20:37)

     VaseaV [utilizator] i-a raspuns lui CalinMircea

     cum il explici ? care e procedura care se pare ca e publica ? citim, cand nu intelegem, apelam la savanti ! va rog sa ne luminati !
   • -6 (16 voturi)    
    Ce competenta ai tu sa spui cine si ce (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:01)

    xrogo [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    a incalcat?
    • +7 (13 voturi)    
     Da' tu ce competente ai ... (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:51)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     . cand ii tot aperi pe borfasi? Esti unul de-al lor?
    • -1 (1 vot)    
     Am si competenta (Vineri, 11 ianuarie 2019, 8:57)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

     sa te fac zebra.
     daca intelegi.
     golanule.
  • +3 (9 voturi)    
   Nu e caz penal (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:55)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui mariusssss

   Ei, că e mai greu de cap nu e caz penal, ca la hotii cu care esti tu inhaitat ca sa postezi idiotenii aici
 • +17 (27 voturi)    
  Dacă Todiraș o propune tot pe aceesi persoană (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:12)

  nick24 [utilizator]

  nu se poate spune că e A DOUA SAU A TREIA PROPUNERE, e tot prima și aceeași propunere!
  Deci poate sa o propună de 100 de ori, ea a fost refuzată o dată și bine, pt totdeauna.
  • +6 (12 voturi)    
   Exact! (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:05)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   Si nici macar nu iti trebuie prea multa minte ca sa-ti dai seama de asta. Dar se pare ca nici macar atata nu au!
 • +12 (20 voturi)    
  . (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:14)

  Toate nickname-urile erau luate [utilizator]

  Penibil.
 • +7 (15 voturi)    
  ha (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:24)

  maryus999 [utilizator]

  foarte tare ... poate s.a indragostit de ea ministrul :D
 • -9 (21 voturi)    
  Johannis - om de paie? (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:25)

  barba-neagra [utilizator]

  Nu chiar, dar nici departe nu e. Nu are nici vana, ca Base, nici consilieri puternici si bine informati, tot ca Base.
  Culmea e ca Basescu era "Zeus", dadea cu pumnul in masa, dar multa vreme a fost pe aceeasi frecventa cu consilieri pe care si azi ii mai urmarim cu nesat la tv.

  Johhny e intr-un somn profund din care se trezeste numai cand merge in vizite de mana cu Carmen (in timp ce tara arde), sau ia partia de jos in sus cu schiurile puse invers.

  Ar fi culmea sa ajungem sa votam un adormit ca sa nu iasa Tariceanu sapte-neveste/N-mocichete/Jos-Bruxeeles-ul/Jos-Justitia...
 • +6 (14 voturi)    
  Este singura tehnica la dispozitia unui prost: (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:27)

  Habermas [utilizator]

  sa insiste pana obtine ceva sau este dat afara cu politia.
 • +7 (13 voturi)    
  Linia rosie... (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:30)

  PANA...MEA [utilizator]

  Romanii in tara lor nu sunt nici macar "cetateni"! A fi Cetatean onest presupune Drepturi dar si Obligatii: cind te doare-n cur de tara "Ta" si aduci comunistii inapoi (de-abia alungati) cu mult singe si suferinta inseamna ca:
  Pur si simplu s-a incalcat linia rosie! A sta si a nu face nimic inseamna sa fi complice cu mafia comunista, umiliti ca natie, desfiintati ca oameni, partasi la distrugerea viitorului copiilor nostri! A nu face „nimic” acum, a privi nepasator cum ne sugruma libertatile acesti ticalosi, cleptomani, inseamna sa acceptam blestemele copiiilor nostrii!
 • +9 (15 voturi)    
  ca la piata.... (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:31)

  liviu_ [utilizator]

  da sa o puna ma pe asta...

  oricum DNA se desfiinteaza de facto....

  oricum codul penal nu mai sperie pe nimeni

  oricum juristii sunt sancionati din orice...

  sa dam odata si gratierea si amnistia aia si sa devenim cea mai corupta tara ... romanii nu o sa priceama ca e naspa sa ai o justitie de kkt decand atunci cand o sa te jefuiasca pe strada in plina zi.... nu mai e mult pana atunci oricum... psd are grija de asta!

  ceea ce nu pricep postacii si pesedeii este ca ei o sa poata fura in liniste.... dar si clanurile interlope si hotii de buzunare etc o sa faca la fel!
  tare sunt curios cand o sa-i sparga casa lui dormamu de la ccr cum o sa reactioneze acesta! este doar o chestiune de timp pana cand glorificarea infractionalitatii o sa se intoarca impotriva sustinatorulor psd si a celor din psd!
  • +5 (9 voturi)    
   postacii pesedei (Joi, 10 ianuarie 2019, 18:08)

   Geneme [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   nu inteleg de ce incerci sa explici niste lucruri normale unor oameni platiti sa te contrazica fara argumente... postacii astia de aici o sa ii vezi la urmatoarele alegeri sefi de propaganda comunista ca pana atunci sigur acolo ajungem
 • +5 (9 voturi)    
  Asta .. . (Joi, 10 ianuarie 2019, 16:57)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . e paranoia, tata! de aici incolo nu mai e nimic de discutat!
 • -7 (9 voturi)    
  Frectie la pusca de lemn (Joi, 10 ianuarie 2019, 17:45)

  ww [utilizator]

  Teatru ieftin pt popor. Statul de drept a fost facut praf demult. Ce mai conteaza cine conduce DNA?
  Lucru vizibil inca de pe vremea LCK, serviciul nu poate fi performant in lipsa cadrului legislativ si dotarilor logistice. Miza conducerii DNA nu cred ca mai e "continuarea" luptei anticoruptie (cum ne spun in bataie de joc Iohannis si politrucii de la Bruxelles) si accesul la dosare, pentru a afla denuntatorii si a fura informatii cu geamantanul.
 • +4 (8 voturi)    
  Penibil (Joi, 10 ianuarie 2019, 19:58)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Tudorelul e satiric. Nu vede nici un fel de problema in faptul ca adeerinta CNSAS a fost emisa in lipsa indeplinirii cerintelor formale. S-ar putea spune ca e chiar un abuz. Putea sa astepte cateva zile pana cand se indeplinea si acest aspect si putea sa faca o nominalizare conform cerintelor legale.

  Prin comparatie, completurile de judecata au fost declarate ilegale pe motiv ca tragerea la sorti s-a efectuat inainte de publicarea motvarii CCR, motivare care nu schimba cu nimic decizia. Aici nici macar despre lipsa unui aspect formal nu poate fi vorba, ci doar de tragere de timp si bete in roate.

  Ma intreb, de ce atata graba?

  Pe de alt parte, Iohannis putea foarte bine sa refuze propunerea tudoreliana motivand cu avizul negativ din partea CSM - din care face parte inclusiv ministrul, dat in baza unei analize a activitatii si a competentei candidatei.
 • +5 (9 voturi)    
  astia de la guvern sunt debili... (Joi, 10 ianuarie 2019, 20:19)

  Foxcrawl.com [utilizator]

  nu ca nu ar fi fost de anticipat ca o sa faca aceleasi propuneri, dar chiar dau dovada de infantillism? Astia au comportament de gradinita, mai ales Rudotel si pezedista lui pe care o vrea la DNA. In locul lui Iohannis as pune afis mare in fata la Guvern sa inteleaga si tolomacii din palat: "daca mai trimiteti aceeasi propunere, rog cititi prima motivare a respingerii. Ca sa nu ne repetam" :)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by