Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunță că i-a trimis președintelui Klaus Iohannis adeverințele de necolaborare cu securitatea pentru Adina Florea, propusă la șefia DNA, și pentru ceilalți patru candidați propuși pentru funcții de conducere din Parchetul General și respinși de șeful statului. Toader îi cere lui Iohannis "să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente".

HotNews.roFoto: Hotnews

Toader a făcut acest anunț printr-un mesaj pe Facebook, intitulat ironic "Din categoria <>".

El spune că președintele a respins cele cinci propuneri de numire în diferitele funcții de conducere din Ministerul public pe motive de nelegalitate, constând în lipsa adeverinței de la CNSAS, din care să rezulte lipsa "calității" de colaborator.

Toader reamintește că în 27 decembrie a revenit către președinte, solicitând reevaluarea propunerilor formulate, motivând că nu poate fi vorba despre o nelegalitate.

"La rândul său, președintele a revenit, reiterând așa-zisa nelegalitate referitoare la Adina Florea, constând în aceea că <<...în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute de art. 48 alin 10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea>>", afirmă ministrul Justiției.

Potrivit acestuia, în 28 decembrie CNSAS a transmis către secția de procurori din CSM adeverințele din care rezultă îndeplinirea cerinței legale de către fiecare dintre cele 5 candidate, iar aceste adeverințe au fost transmise către Ministerul Justiției abia în 9 ianuarie.

"Astăzi, 10 ianuarie 2019, în urmă cu câteva minute, am transmis către președinte respectivele adeverințe din care rezultă îndeplinirea cerințelor legale privind propunerile formulate, solicitând să își reconsidere refuzul bazat pe motive inexistente", adaugă Toader.

Informația inițială a fost transmisă de Digi 24. "Retrimit la Cotroceni cele 5 solicitări. Îi voi trimite președintelui Klaus Iohannis și adeverințele CNSAS din care rezultă că niciuna dintre candidate nu a făcut poliție politică”, spunea Tudorel Toader pentru Digi 24.

Miercuri, președintele Klaus Iohannis a respins pentru a doua oară propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de numire a procurorului Adina Florea la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Motivul invocat de șeful statului este că documentația nu conține dovada că Adina Florea nu a colaborat cu Securitatea.

În 21 noiembrie, președintele Iohannis a respins pentru prima dată propunerea ministrului Justiției de a o numi pe Adina Florea la conducerea DNA. De asemenea, șeful statului a respins și celelalte propuneri ale lui Tudorel Toader pentru funcții de conducere din Parchetul instanței supreme și DIICOT. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a respins propunerile înaintate de către ministrul Justiției întrucât "nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004".

Cele două alineate invocate de șeful statului vizau și atunci colaborarea cu serviciile de informaţii şi existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

În 27 decembrie, Tudorel Toader i-a trimis din nou președintelui propunerea de numire a Adinei Florea la șefia DNA. De asemenea, el i-a retrimis celelalte patru propuneri pentru posturi de conducere din Parchetul General - Florena-Esther Sterschi, pentru funcția de procuror șef al Secției de resurse umane și documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Elena Giorgiana Hosu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Iuliana Nedelcu, pentru funcția de procuror-șef adjunct al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcția de procuror-șef al Secției Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.