Procurorul șef interimar al DNA, Călin Nistor, a dispus efectuarea unui control la Serviciul teritorial Oradea, după apariția unei înregistrări audio în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.

Calin NistorFoto: Hotnews

„Procurorul șef adjunct, care exercită atribuțiile procurorului șef al DNA, domnul Nistor Călin, a dispus efectuarea unui control la Serviciul teritorial Oradea, având ca obiect activitatea de urmărire penală desfășurată de procurorii din cadrul acestei unități de Parchet în cauzele despre care se face vorbire în înregistrările apărute în spațiul public”, se arată într-un comunicat al DNA.

Totodată, DNA a sesizat Inspecția Judiciară din cadrul CSM pentru a verifica posibile abateri disciplinare săvârșite de procurorii din cadrul Serviciul teritorial Oradea.

Într-un comunicat publicat în 5 ianuarie, la o zi după publicarea prezumtivei înregistrări audio, conducerea DNA s-a delimitat „de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților, susținând în mod constant că procurorii DNA trebuie să își desfășoare activitatea de urmărire penală cu imparțialitate și stricta respectare a legii și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului General a deschis un dosar penal in rem în legătură cu înregistrarea audio făcută publică de un avocat în care ar apărea procurori de la DNA Oradea care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.

"Pe rolul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmare a unui denunţ formulat de o organizaţie non-guvernamentală, s-a constituit un dosar penal având ca obiect conţinutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio apărută în spaţiul public şi care ar fi fost purtate între procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea. Precizăm că în această cauză, în cursul zilei de astăzi, 4 ianuarie 2019, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem", se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat pe site-ul Cabinetului de Avocatură Doseanu şi Asociaţii o înregistrare audio a unei şedinţe care ar fi avut loc la DNA Oradea în ianuarie 2018, despre care spune că nu ştie dacă este autentică. Acesta spune că înregistrarea a fost „primită anonim”.

Luni, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a afirmat că a luat act "cu maximă îngrijorare" de înregistrările de la DNA Oradea, care arată "un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiției". Judecătorii din CSM mai spun că au identificat potențiale practici de presiune asupra judecătorilor, prin ticluirea de dosare.