Reprezentanții Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor spun că niciun ou din lotul de 4.280.000 de ouă contaminate cu Fipronil și descoperit la o fermă din Teleorman nu a ajuns la consumatori, precizând că întreaga cantitate va fi distrusă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Rareş Hăbeanu, a declarat, joi, pentru Agerpres, că 55.000 din cele 4.280.000 de ouă contaminate de la ferma din Drăgăneşti-Vlaşca au fost deja distruse. Restul sunt sechestrate în vederea distrugerii.

Substanţa care a fost depistată în ouăle din Teleorman este clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca având un grad de pericol moderat, neavând efect cancerigen dovedit.

Potrivit specialiştilor sanitar-veterinari, pericolul asupra sănătăţii apare doar în momentul ingerării unei cantităţi mari.

"În ouăle din Teleorman s-a găsit o valoare mică de Fipronil, 0,02%", a precizat sursa citată.

Fipronilul este un insecticid cu spectru larg, interzis în Uniunea Europeană la animale destinate consumului uman, din cauza riscului foarte crescut pentru om de a suferi diverse forme de toxiinfecție alimentară.

CITEȘTE ȘI: Peste patru milioane de ouă contaminate cu o substanță interzisă, găsite într-o fermă din Teleorman