Ministerul Justiției a inițiat procedura de achiziție publică pentru dotarea tuturor instanțelor de judecată cu echipamente de videoconferință, anunță, pe Facebook, ministrul Tudorel Toader. În prezent, aproximativ 40% dintre instanțe nu au astfel de echipamente.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sistemele de videoconferință din instanțe sunt folosite atât pentru operațiuni administrative, cât și în activitățile cu specific judiciar - videoconferința transfrontalieră (audiere de martori) sau videoconferință între instituții ale sistemului judiciar din România (audierea deținuților direct din penitenciar, audiere martori cu identitate protejată).

"Utilizarea acestor echipamente la nivelul instanțelor de judecată va contribui la creșterea calității actului de justiție și reducerea costurilor sistemului judiciar, prin utilizarea mijloacelor moderne și eficiente de comunicare la distanță", susține Tudorel Toader.

În perioada 2016-2017, au fost transportați, pentru a fi prezentați instanței, în medie, aproximativ 157.000 de deținuți pe an. Începând cu decembrie 2017, toate penitenciarele din România sunt dotate cu sisteme de videoconferință.