Procurorul general Augustin Lazăr spune, referitor la cele două dosare de la Alba Iulia în care era vizat președintele Klaus Iohannis și care au fost clasate, că ambele au fost repartizate de el conform specializărilor, neexistând situații de incompatibilitate, iar soluțiile date nu au fost infirmate ulterior, dovedindu-se temeinice și legale.

Augustin LazarFoto: Agerpres

Un raport al Inspecției Judiciare făcut la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia arată că două dosare în care era vizat Klaus Iohannis au fost clasate în anul 2014, iar una dintre soluții a fost certificată de Augustin Lazăr, la acel moment procuror general al unității de parchet.

Raportul Inspecției Judiciare, publicat de luju.ro, a vizat respectarea de către procurorii acestui parchet a normelor de procedură în efectuarea urmăririi penale și în soluționarea plângerilor formulate împotriva soluțiilor de neurmărire penală sau de netrimitere în judecată în cauzele privindu-l pe Iohannis, instrumentate în perioada 2001 - 2016. Raportul a fost întocmit în 8 ianuarie 2019 și ar urma să ajungă la CSM. Potrivit raportului, două dosare din 2014, în care era vizat Klaus Iohannis, au fost clasate. La acel moment, Augustin Lazăr era procuror general al Parchetului Curții de Apel Alba Iulia, așa cum arată CV-ul său, și tot el a fost cel care ar fi repartizat dosarele către procurorii din acea unitate.

Procurorul general a reacționat, miercuri, printr-un comunicat transmis de Ministerul Public, el respingând "ferm" "afirmațiile false" prin care se urmărește acreditarea în spațiul public a ideii existenței unei relații în afara cadrului instituțional cu președintele Iohannis.

Augustin Lazăr spune că raportul Inspecției Judiciare după verificările făcute la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia referitoare la dosarele președintelui Klaus Iohannis nu a identificat niciun aspect de natură a fi imputat procurorului general al Parchetului din Alba Iulia de atunci sau unui alt procuror al acestei unități de parchet.

"Prin Raportul Inspecției Judiciare s-a constatat că denunțurile penale nr. 595/P/2014 și nr. 625/P/2014 au fost repartizate procurorilor de caz de către domnul Augustin Lazăr, ce avea funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar în cazul dosarului nr. 595/P/2014, acesta a semnat adresa de comunicare a soluției către petentă, certificând legalitatea și temeinicia soluției. Ambele dosare au fost repartizate de către procurorul general conform specializării și ordinelor prealabile de repartizare a sarcinilor de serviciu celor doi procurori, precum și în exercitarea atribuțiilor corespunzătoare funcției de conducere, de coordonare și verificare a activității procurorilor din subordine. Astfel, conform dispozițiilor art. 77 lit. l din Regulamentul de ordine interioară al parchetelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 2632/C/2014, procurorul general al parchetului de pe lângă curtea de apel “repartizează procurorilor spre soluționare dosarele penale și celelalte lucrări înregistrate, potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (3) lit. b), care se aplică în mod corespunzător”, arată sursa citată.

Procurorul general mai spune că în niciunul dintre cazuri nu au existat situații de incompatibilitate a procurorilor, iar soluțiile date nu au fost infirmate ulterior, dovedindu-se temeinice și legale.

"De asemenea, în calitate de conducător al unității de parchet, domnul Augustin Lazăr a semnat adresa de comunicare a uneia dintre soluții. Cu referire la afirmațiile false potrivit cărora cele două cauze au fost închise “în timpul alegerilor prezidențiale, pe șestache, în secret, fără să știe nimeni”, concluziile Raportului Inspecției Judiciare 7996/IJ/1972/DIP/2018 din data de 8 ianuarie 2019 rețin că în toate cauzele penale în care au fost emise soluții pe fond referitoare la domnul Klaus – Werner Iohannis au fost respectate termenele rezonabile de soluționare, iar procurorii au procedat la verificarea competenței de instrumentare în condiții de celeritate. Având în vedere afirmațiile calomnioase și informațiile false referitoare la activitatea sa, lansate de unele instituții media pornind de la un raport al Inspecției Judiciare care nu identifică nici un aspect imputabil, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție își rezervă dreptul de uza de toate căile prevăzute de lege în vederea reparării prejudiciului de imagine care i-a fost cauzat", mai arată Augustin Lazăr în comunicatul transmis de Ministerul Public.