Premierul maltez Joseph Muscat a anunțat miercuri un acord pentru ca cei 49 de migranți blocați, unii dintre ei, de peste două săptămâni pe două nave ale unor ONG-uri germane să fie repartizați în cadrul a opt țări europene, printre care și România, scrie AFP.

Migranți din LibiaFoto: Agerpres

Acești migranți au fost salvați în apele internaționale în largul Libiei. ONG-ul Sea-Watch a salvat în 22 decembrie 32 de migranți iar în 29 decembrie ONG-ul Sea-Eye alți 17.

Cei 49 de migranți vor fi transferați "imediat ce este posibil" pe vedete ale marinei malteze, care îi vor conduce la La Valetta. Malta a cerut ca cele două nave ale ONG-urilor să se îndepărteze "imediat" după finalizarea operațiunii.

Cele două nave au fost autorizate în urmă cu o săptămână să se adăpostească de vremea proastă în apele malteze, dar acordul privind debarcarea migranților a durat, în condițiile în care Malta cerea includerea și a celor 249 de alți migranți pe care mica insulă mediteraneană i-a salvat și primit în ultimele zile.

"Un acord ad hoc a fost convenit. Dintre cei 249 (migranți) prezenți în Malta și cei 49 la bordul Sea-Watch și Sea-Eye, 220 de persoane vor fi redistribuite în alte țări membre sau vor reveni în țările de origine", a declarat Joseph Muscat, într-o conferință de presă.

Migranții vor fi repartizați între Germania, Franța, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda și Italia, a precizat Muscat.

În paralel, 44 de cetățeni din Bangladesh din grupul de migranți deja prezenți în Malta vor fi trimiși în țara natală, La Valetta apreciind că nu există motive pentru solicitarea de azil. În final, 78 de migranți din primul grup vor rămâne în Malta, țară cu 450.000 de locuitori.