Filozoful Mihai Șora vorbește despre dorința sa "în anul de grație douăzeci nouăsprezece" - să scăpăm de ei, de "clica" aflată astăzi la putere, care "a dat atâtea dovezi de netrebnicie, de jaf și prostie, de necunoaștere ori disprețuire a categoriilor morale". El mai spune că Europa ne prinde, astăzi, pe picior greșit, cu oamenii cei mai răi aflați la putere - "accidente ale României recente, nefericite întâmplări de care, odată și-odată, vom scăpa".

HotNews.roFoto: Hotnews

"În anul de grație douăzeci nouăsprezece, am trei dorințe: 1. să scăpăm de ei, 2. să scăpăm de ei, 3. să scăpăm de ei", își începe Mihai Șora postarea pe Facebook.

Potrivit acestuia, odinioară, pronumele "ei" însemna răul absolut, răul concret, răul care nu cunoaște jumătățile de măsură, care nu se intersectează niciodată cu binele: "Trimitea spontan la clica de securiști, nomenclaturiști, comuniști, parveniți și neciopliți care ne urmăreau, ne parazitau viețile, ne batjocoreau mintea și sufletul. Care ne zdrobeau speranța și destinul, ne nenoroceau copiii".

Șora spune că, pentru prima dată după Revoluție, pronumele "ei" a căpătat din nou un conținut limpede și nu există om întreg și cinstit care să sprijine "clica aflată azi la putere și să o facă senin, din convingere". "Căci, sprijinind această clică, după ce ea a dat atâtea dovezi de netrebnicie, de jaf și prostie, de necunoaștere ori disprețuire a categoriilor morale, omul acela nu poate fi altcumva decât legat ombilical de clica jefuitoare, corupt el însuși, cu găuri în fibra morală, cu largi crăpături în însăși umanitatea lui".

El vorbește, în continuare, despre modificarea legilor justiței, care a scos oamenii în stradă, despre bastoanele pe spinare și pumnii în gură pe care le-au primit manifestanții și îndeamnă la continuarea protestelor: "Să nu spuneți că nu servește la nimic! Tocmai dimpotrivă: le este frică, iar frica lor și determinarea noastră fac ca România să nu devină o țară fără niciun căpătâi, țara nimănui".

Mihai Șora vede și partea bună după cei doi ani de guvernare PSD - "s-a născut și a prins rădăcini o nouă generație, una care a înțeles că în democrație votul chiar contează, că patrimoniul moral, material și imaterial al României trebuie ocrotit, că școala are drept misiune desțelenirea minților, nu croșetarea unor baloane de săpun, nici zidirea unor castele de nisip".

Filozoful mai spune că Europa ne prinde, astăzi, pe picior greșit, cu oamenii cei mai răi aflați la putere și anunță că joi va fi în fața Ateneului, în mulțime, "pentru ca mai-marii Europei aflați la București să priceapă că „ei“, românii aceia care îi vor întâmpina, „oficialii“ noștri aflați la guvernare sunt doar accidente ale României recente, nefericite întâmplări de care, odată și-odată, vom scăpa". "Să înțeleagă, cu alte cuvinte, că acei români sunt diferiți de noi. Că „ei“ sunt „ei“, noi suntem noi. Pe scurt: că cei din stradă, nu cei de la tribuna oficială sunt oamenii cu adevărat vii ai acestei țări. Iar viii cu viii, hoții cu hoții. Europa suntem noi", adaugă Șora.