Iohannis respinge din nou propunerea ministrului Justiției de numire a Adinei Florea la șefia DNA / Argumentele președintelui

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 9 ianuarie 2019, 11:36 Actualitate | Esenţial


Adina Florea
Foto: Ziua de Constanta
Președintele Klaus Iohannis respinge pentru a doua oară propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de numire a procurorului Adina Florea la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Motivul invocat de șeful statului este că documentația nu conține dovada că Adina Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare ministrului Justiției, Tudorel Toader, ca răspuns la solicitarea de reevaluare a propunerii de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Prezentăm textul scrisorii transmise de Iohannis ministrului Justiției:

"Urmare adresei dumneavoastră nr. 30/71403/2018/27.12.2018, prin care ați înaintat solicitarea de reevaluare a propunerii de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța,

Văzând incidența dispozițiilor art. 54 alin. (1) și (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018,

Ținând seama de faptul că atestarea îndeplinirii condițiilor legale pentru numirea procurorilor în funcții de conducere se realizează în formele și în modalitățile prevăzute de lege, inclusiv în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității,

Luând act de faptul că, în continuare, documentația transmisă nu conține dovada care să ateste îndeplinirea condiției prevăzute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informații înainte de anul 1990 și nici să nu fi colaborat cu acestea,

Având în vedere că prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constituțională nu recunoaște ministrului justiției - în virtutea rolului central al acestuia în cadrul procedurii de numire a procurorilor în funcțiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 - posibilitatea înaintării unei propuneri cu eludarea condițiilor obiective impuse de lege,

Constat că subzistă temeiurile de fapt și de drept avute în vedere la respingerea propunerii inițiale de numire în funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța".

În 21 noiembrie, președintele Iohannis a respins pentru prima dată propunerea ministrului Justiției de a o numi pe Adina Florea la conducerea DNA. De asemenea, șeful statului a respins și celelalte propuneri ale lui Tudorel Toader pentru funcții de conducere din Parchetul instanței supreme și DIICOT. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a respins propunerile înaintate de către ministrul Justiției întrucât "nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004".

Cele două alineate invocate de șeful statului vizau și atunci colaborarea cu serviciile de informaţii şi existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

În 27 decembrie, Tudorel Toader i-a trimis din nou președintelui propunerea de numire a Adinei Florea la șefia DNA.

Sulfina Barbu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat luni, pentru Mediafax, că ședința din data de 21 decembrie nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, astfel că procedura de verificare în cazul Adinei Florea, propusă pentru șefia DNA, nu a fost îndeplinită. Întrebată dacă în acest context retrimiterea propunerii privind Adina Florea la șefia DNA, pe 27 decembrie, de către ministrul Justiției către Klaus Iohannis, a fost făcută în deplină legalitate, Sulfina Barbu a răspuns: „Din punctul de vedere al verificărilor întocmite de CNSAS așa cum prevede legea 303/2004, nu este îndeplinită procedura de reverificare din partea CNSAS”.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10424 vizualizari

 • +46 (50 voturi)    
  pai nu prea are pe cine tudorelul (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 11:45)

  Captain Obvious [utilizator]

  haideti domnule presedninte, ca un sclav bun gasesti rar zilele astea. pe cine altcineva sa puna ?
  • -15 (31 voturi)    
   o pune tot pe doamna (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 12:06)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Captain Obvious

   dupa ce vine hartia de la cnsas.
   cat sa intazie si cnsas cu hartia? au chiulit in decembrie dar in ianuarie vin la munca, doar sunt bugetari paltiti din banii nostri, nu?
   • +3 (3 voturi)    
    Poate//tovarășă//! (Joi, 10 ianuarie 2019, 8:48)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    Insistența lui Tudorel și nesimțirea Adinei Florea sunt corect tratate de Johannis.Dacă nu luăm măsuri golăneala va cuprinde toate sferele vieții sociale.Din ultimele vorbe ale lui Tudorel observ că nu știe ce-i democrația,etica,echitatea,insistă că,ce crede el este legal neexistând o lege în acest sens.Adina Florea se comportă ca o //fufă// manipulată,așa că nu merită o funcție de conducere,este,se lasă condusă,nu știe să conducă.
 • +24 (28 voturi)    
  slugarel (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 11:47)

  liviu_ [utilizator]

  ar trebui sa-si dea demisia doar prin prizma faptului ca a propus a 2-a oara aceeasi persoana!
  este efectiv un atentat la democratie faptul ca psd face TOT POSIBILUL (ajutat de complicitatea ccr) pentru a taia TOATE drepturile si puterea presedintelui!
  conform psd , presedintele trebuie sa fie doar o persoana care pe care sa poata da ei vina cand nu realizeaza ceva si ATAT!
  mai mult... prin decizia ccr de a-i taia din drepturile presedintelui ccr ne-a transformat din republica semi-prezidentiala in republica parlamentara ceea ce este PROFUL nedemocratic si neconstitutional!
 • +29 (31 voturi)    
  asta e nesimitire din partea lui Tudorel! (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 11:57)

  MirceaIo [utilizator]

  Legea ar trebui schimbata, ai propus o data nu mai ai voie sa propui aceiasi persona!! E bataie de joc! Asa ca la Romanica!! Niste oameni de nimic!
  • +2 (2 voturi)    
   și cine (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 16:28)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui MirceaIo

   să voteze așa ceva în Parlament? psd-ul?
 • -24 (36 voturi)    
  Florea (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 12:04)

  cucuveauamov [utilizator]

  avea 20 de ani la revolutie. A fost capul securitatii? hmm. sa admitem ca sistemului ii e frica ca cineva se pregateste sa-i ancheteze si pe ei.
  • +16 (20 voturi)    
   chiar nu pricepi, nu?! (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 13:11)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   nu e vb. de asta....
   e vb. ca slugarel a propus din nou ACEEASI PERSOANA!
   daca slugarel gaseste loopholes , atunci gaseste si presedintele... simple as that!

   dar na... postacii pesedei tre sa faca totu vina alorlalti, nu a psd!
   • -12 (16 voturi)    
    ia sa vezi tu loop (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 13:43)

    cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    cand s-o duce slugarel cu hartia de la cnsas la mutulica
    • +7 (7 voturi)    
     ma scuzati toarsu Cucuvel (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 16:35)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

     Dar ce l-a impiedicat pe toarsu Tulburel sa aiba hartia aia la dosar pana acum? de ce n-a avut-o de la prima nominalizare? ca se da alfa si omega legilor din tara asta si le stie cum stiu eticheta de la bere.
     • -6 (8 voturi)    
      faptul ca cnsas a fost in vacanta (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 16:53)

      cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      oamenii trimisi de pnl in cnsas au lipsit de la sedinta si nu a fost cvorum. asta l-a impiedicat. data trecuta. data viitoare va avea hartia ca doamna care avea 20 de ani la revolutie nu a colaborat cu securitatea veche
      • +4 (6 voturi)    
       Breh, nu unbla cu shoara vopsita (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 21:53)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

       Omu Te A intrebat CLAR ! De la Prima Respingere Tri Bubitzii NU s a ingrijit de Floarea P$D ista de Constanta !

       Da, de ce ?
      • +4 (4 voturi)    
       Insiști cu//vacanța//. (Joi, 10 ianuarie 2019, 8:56)

       asavreau [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

       De când este Adina în circuitul propunerilor pentru șefia DNA?Adina nu gândește,este manevrată ca o păpușă.Dacă avea cap și minte și pregătire juridică solidă își pregătea toate documentele necesare.A stat ca proasta să-i rezolve alții dosarul și ea,...Ce să mai spui că a făcut?Nu avem destui proști prin funcții publice,care,când deschid gura duhnește prostia de te alungă:Mai vrei o proastă?
  • +8 (8 voturi)    
   Si n-au auzit de studenti (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 15:40)

   lumira [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   care turnau la Securitate?
 • +16 (22 voturi)    
  domn’ profesor ... (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 12:21)

  VaseaV [utilizator]

  cum de va mai prezentati in fata studentilor sa le predati ? pare ca profesional aveti lacune !
  • +4 (10 voturi)    
   aaaa (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 13:13)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

   la ce te referi....
   nu pot sa-si arat cat de mult aberezi daca nu explici in legatura cu ce aberezi!

   dat slugarel nu are lacune cand a acceptat un cod penal in proportie de 80% neconstitutional?!

   slugile psd tre sa fie slugi psd....

   oricum Iohannis i-a intors-o frumos , dar voi nu acceptati asta ca sunteti cu nasu in fundu lu dracnea!
   • +9 (11 voturi)    
    Asta mi-o notez pt ca e tare : (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 14:48)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    "... nu pot sa-ti arat cat de mult aberezi daca nu explici in legatura cu ce aberezi !"

    De fapt voi sunteti pe aceiasi lungime de unda (il criticati amandoi pe Slugarel) si ca sa ajung la aceasta concluzie nu am avut nevoie sa mi se explice de catre niciunul dintre voi "in legatura cu ce aberati" !

    PS. Vezi, asta-i si nenorocirea care macina actuala opozitie : e impotriva PSD-ALDE dar nu reuseste sa explice foarte clar nici in interiorul ei si nici in exterior,"in legatura cu ce" e impotriva lor ? :)))
    • +4 (4 voturi)    
     @upon (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 15:56)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     ...ti am aruncat manusha acolo
     • +4 (4 voturi)    
      Am vazut, dar nu stiu ce sa zic ! (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 16:49)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Daca o sa vin, o sa fiu imbracat cum stii ca ma imbrac (ma refer la culoare). In rest ma recunosti tot dupa cum ai aflat deja ca arat. Nu cred ca o sa fie o problema pt tine.
      Astazi insa sansele ca sa vin maine sunt de sub 50%.

      PS. O seara buna !
      • +3 (3 voturi)    
       la cate mesaje am schimbat (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 17:09)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

       sincer nu am retinut ( in topicul cu sugetsia pentru text de pancarta ai acolo "omu cu pancarta" cu fes, pozat din spate, ei bine la EXACT acea tinuta atasez un drapel pe spate, ca o capa )
 • +24 (26 voturi)    
  obedienta (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 12:21)

  Ilidia [utilizator]

  In cadrul interviului cucoana si-a dat in petic afirmandu-si public obedienta fata de Gargamel. Aceasta este singura "calitate" a individei care conteaza in fata acestuia.
 • -17 (23 voturi)    
  Johanis asteapta pe Kovesi sa castige procesul (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 12:32)

  Je__ [utilizator]

  la CEDO

  Is curios daca ce e pe la DNA Ploiesti si Oradea era practica in DNA sau exceptia?

  Zicem ca 2 locatii inca nu confirma regula...dar oare daca mai apare una?
  • +9 (13 voturi)    
   10>9 (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 14:10)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Deci a ajuns si la voi informatia ca o sa castige la CEDO?
   Ieri nu pareati convinsi niciunul dintre postacii rusi.
   • 0 (0 voturi)    
    tu crezi ca intamplator (Vineri, 11 ianuarie 2019, 9:06)

    Je__ [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    a acceptat Iohanis sa o revoce?
    Adica inregistrarea de la Oradea a ajuns dupa un an in presa, UN AN in care pana la jumate Kovesi era in functie si nu a ridicat un deget sa investigheze, si nici dupa s-a asteptat musamalizarea

    Si ca inregistrarea asta, ce te face sa crezi ca nu mai sunt si altele?

    Iohanis din orgoliu si calcule electorale rezist ar fi pastrat-o pe Kovesi, doar ca pierderile de imagine ar fi fost si mai mari in urma unui scandal, adica ar fi fost si el tras in joc asa ca a decis sa o revoce.
    Problema pt Iohanis este ca lulutza e nemultumita sa stea pe margine
 • +14 (18 voturi)    
  Nu puteai si cu Kovesi la fel ??? (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 12:55)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...
 • +18 (22 voturi)    
  Dacă cucoana obraznică este fiica (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 13:21)

  Rescator [utilizator]

  unui cosilier bolșevic din Constanța nu putea să
  scape de atenția securității.In plus individa și-a
  arătat măsura obedienței față de Dictatorul Liv Jong
  Unu și față de nefericitul malefic numit Gargamel
  Beria.
  • 0 (0 voturi)    
   argumentul cu "bolsevicii"? (Duminică, 13 ianuarie 2019, 16:09)

   kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator] i-a raspuns lui Rescator

   slabut.
   Nu mai zic de argumentul cu "porecla". Asta e irefutabil, TT a lesinat deja.
 • +7 (7 voturi)    
  Iata "statu' paralel"! (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 14:09)

  soundtrack [utilizator]

  .
 • +9 (9 voturi)    
  florea (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 15:32)

  ------ [utilizator]

  O masura buna si felicitari Domnule Presedinte pentru rezistenta d-voastra la atacurile constante ale infractorilor asupra statului de drept.
 • -5 (7 voturi)    
  Legea e proastă (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 18:56)

  Nyk1 [utilizator]

  Și cel care a făcut-o nu are habar de logică.

  Nu poți să demonstrezi un negativ. Mă gândesc că Iohannis știe acest lucru, profesor de fizică fiind, dar e clar că e dreptul lui să folosească această lege prentru a bloca numirea.

  E la fel de absurd ca și cum lui Iohannis i-ar cere cineva o hârtie prin care să demonstreze că nu e nazist înainte de a fi învestit președinte. În plus, încalcă prezumția de nevinovăție.
 • +3 (3 voturi)    
  @cucuveaua (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 20:03)

  Geneme [utilizator]

  Ai furat culoarea violet de la Base sa ti mearga bine, dar de fapt esti prost sau te prefaci... ai uitat ce a declarat a voastra im fata CSM ? Iti spun eu : procurorii nu sunt independenti, sunt supusi ministrului justitiei... nu cred ca trebuie explicata afirmatia de mai sus nici pt tine care esti slab rau l cap... in concluzie, mai bine ai lupta pt libertate si democratie si nu pt sclavie si supunere cum faci azi..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by