Magistrații instanței supreme au stabilit pentru 29 ianuarie pronunțarea unei soluții definitive în dosarul retrocedării plajelor, în care sunt implicați Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și alți zeci de funcționari din Primăria Constanța, relatează Mediafax. DNA a cerut închisoare cu executare pentru Mazăre și Constantinescu.

Radu Mazare (foto arhiva)Foto: Agerpres

Luni seară, un complet de judecată format din președintele Ionuț Matei și magistrații Ioana Bogdan și Alina Ioana Ilie a decis să continue marți la ora 12:00 dezbaterile pe apel în acest dosar, după o ședință de peste 11 ore. Marți seară, judecătorii au stabilit ca soluția definitivă să fie pronunțată pe 29 ianuarie.

Avocatul lui Radu Mazăre, Ioana Focșa, a cerut instanței achitarea clientului ei, pe motiv că instanța de fond, care a pronunțat o decizie de condamnare cu suspendare în cazul fostului primar al Constanței, nu și-a motivat decizia.

„Curtea de apel București nu a răspuns în niciun mod argumentelor invocate de noi. Nu rezultă din motivare de ce instanța nu a luat act de argumentele noastre și, mai mult, de ce le-a respins”, a arătat apărătorul lui Mazăre.

La rândul său, avocatul lui Nicușor Constantinescu a cerut achitarea clientului său pe motiv că fapta nu e prevăzută de legea penală, la fel și apărătorii lui Cristian Borcea.

La sedința de luni, un procuror de ședință al DNA a cerut condamnarea lui Radu Mazăre la o pedeapsă „orientată spre maximum de 15 ani” de închisoare în acest dosar. DNA a cerut închisoare cu executare şi pentru Nicuşor Constantinescu, inculpat şi el în dosar.

„Solicităm condamnarea inculpatului Radu Mazăre la o pedeapsă orientată spre maxim. (...) Nu vom cere o pedeapsă de 15 ani, ci una orientată spre cea de 15 ani”, a spus procurorul la ultimul termen al procesului.

DNA a cerut închisoare orientată spre maximum şi pentru Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte CJ Constanţa.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat de Curtea de Apel București, în acest dosar, în iulie 2017, la patru ani de închisoare cu suspendare. El este acuzat, alături de alţi funcţionari, de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA ridicându-se la 114 milioane de euro. Decizia instanţei a venit după nouă ani de procese şi alte opt amânări consecutive de pronunţare a unei sentinţe. În acelaşi dosar a fost condamnat şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, el primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare.

Alţi şapte funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Este vorba despre Constantin Racu, Ramona Daniela Dospinescu, Ion Marica, Cristian Talpău, Nora Alina Chircă, Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu.

Ceilalţi 24 de acuzaţi din acest dosar au fost achitaţi de Curtea de Apel Bucureşti. Între aceştia se numără şi Cristian Borcea. Pentru fostul acționar de la Dinamo, procurorul DNA a cerut instanței încetarea procesului penal pentru faptele care s-au prescris în cursul procesului, dar și condamnarea pentru faptele pentru care nu s-a prescris răspunderea penală.