Ce conține plângerea lui Dragnea la Tribunalul UE de la Luxemburg: Șeful PSD ar fi vrut ca OLAF să fie anchetat de Comisia Europeană

de Red Știri     HotNews.ro
Marţi, 8 ianuarie 2019, 16:53 Actualitate | Esenţial


Liviu Dragnea
Foto: Facebook
Șeful PSD, Liviu Dragnea, ar fi vrut ca Oficiul European de Luptă Antifraudă să fie, la rândul său, supus unei anchete de către Comisia Europeană, după ce OLAF a făcut investigațiile folosite ulterior de procurorii români de la DNA în așa-numitul dosar Tel Drum. Informația apare în acțiunea depusă de liderul PSD la Tribunalul UE prin care Dragnea a dat în judecată, recent, Comisia Europeană - au declarat pentru HotNews.ro surse de la Luxemburg, care au avut acces la document.

Reamintim că Liviu Dragnea a dat în judecată, la Tribunalul UE, Comisia Europeană, în 11 decembrie 2018, pentru că nu i-a acceptat o contestație din 1 iunie 2018 față de două rapoarte OLAF din 2016, în care Oficiul European de Luptă Antifraudă a constatat un prejudiciu de 21 de milioane de euro în urma unor presupuse fraude cu fonduri europene. Acestea fac obiectul așa-numitului dosar Tel Drum, deschis de Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România, în anul 2017.

Potrivit site-ului Tribunalului UE, dosarul „Dragnea v Commission Case T 738/18” a fost înregistrat pe data de 11.12.2018. Informațiile referitoare la acest dosar nu sunt însă publice.

Surse care au avut acces la dosarul de la Luxemburg au declarat însă pentru HotNews.ro că în sesizarea sa împotriva Comisiei Europene, depusă în 11 decembrie 2018 la Tribunalul de la Luxemburg, liderul PSD, Liviu Dragnea, se plânge, prin avocații săi, de următoarele aspecte:
 • Comisia Europeană a refuzat să deschidă o anchetă împotriva OLAF (instituție aflată în subordinea sa). Astfel, cred avocații lui Dragnea, Comisia ar fi încălcat dreptul general la apărare, conform noului regulament OLAF și al principiului bunei administrații în timpul investigațiilor OLAF din România. Avocații lui Dragnea consideră aici că executivul UE ar fi trebuit să ancheteze la rândul său OLAF-ul privind cele două investigații care au condus la dosarul Tel Drum.
 • Avocații lui Dragnea se mai plâng că OLAF l-ar fi lipsit pe Liviu Dragnea de dreptul de a fi ascultat și de prezumția de nevinovăție.
 • Șeful PSD, prin avocații săi, contestă faptul că OLAF, în rapoartele sale, a făcut referire la președintele CJ Teleorman de atunci, Liviu Dragnea. Apoi, în 2017, când DNA a anunțat deschiderea investigațiilor față de Dragnea în dosarul Tel Drum, OLAF a dat un comunicat de presă în care a arătat că investigația DNA are la bază rapoartele OLAF. Dragnea se plânge că, deși numele său nu apare în comunicatul OLAF din 2017, s-ar face automat o legătura cu numele său, prin referirea la investigația DNA.
 • Astfel, Dragnea consideră că el ar fi trebuit să fi fost intervievat de OLAF în cadrul investigațiilor sau, dacă nu l-a intervievat, nu ar fi trebuit să-l includă în rapoartele sale în urma investigațiilor.

 • Totodată, Liviu Dragnea spune că OLAF a inclus în rapoartele sale, ca persoane în cauză, oficiali ai Consiliului Județean Teleorman de atunci, precum directorul executiv Mugur Bătăuș, inspectorul Iuliana Ghibirdic, și directorul de dezvoltare locală Victor Pipera. Aici, avocații sunt nemulțumiți că OLAF nu a precizat oficial dacă și Dragnea, ca președinte al CJ Teleorman, face sau nu obiectul rapoartelor, ca persoană în cauză, adică persoană suspectată de ilegalități sau fraude. Între timp, Mugur Bătăuș și Victor Pipera au încetat să mai fie angajații CJ Teleorman, după o decizie a Consiliului, din noiembrie 2017, după cum a relatat ziarul Liber în Teleorman.

 • Pe de altă parte, în plângerea sa de la Luxemburg, Dragnea spune că este clar că el este ceea ce se numește o persoană în cauză în rapoartele OLAF, motiv pentru care ar fi trebuit ca Oficiul Antifraudă să-l intervieveze și pe el.

În schimb, în octombrie 2018, unul din avocații români ai lui Dragnea, Maria Vasii, a spus că anchetele OLAF nu l-au vizat pe șeful PSD.

„Întreaga anchetă a DNA se fundamentează, potrivit actelor, pe cele două anchete OLAF. Or, zilele acestea am primit un răspuns oficial din partea OLAF, care spune că niciodată nu l-a investigat pe domnul Dragnea”, a declarat Maria Vasii, citată de Mediafax.

Acțiunea lui Liviu Dragnea la Tribunalul Uniunii Europene a fost redactată de doi avocați străini, Bernard O'Connor și Sebastien Gubel.
Juriști consultați de HotNews.ro au apreciat că această acțiune îi va putea aduce lui Dragnea, cel mult, o nouă adresă oficială de la Comisia Europeană, prin care să i se explice din nou, reformulat, că rapoartele OLAF sunt corecte. „Un motiv de tergiversare, mai poate cumpăra timp în dosarul Tel Drum”, ne-a declarat un jurist, sub protecția anonimatului.

Comisia Europeană a anunțat, luni, 7 ianuarie, într-un răspuns pentru Mediafax, că a fost notificată cu privire la acțiunea liderului PSD Liviu Dragnea, care contestă în instanță raportul OLAF ce a dus la deschiderea dosarului Tel Drum, și precizează că va depune observațiile într-un timp adecvat, menționând că respectă independența OLAF și a instanțelor europene.

Penalizarea lui Dragnea - șef al CJ Teleorman, plătită de Guvern cu Dragnea - ministru al Dezvoltării


Pe de altă parte, deși Dragnea se plânge acum că acuzațiile OLAF privind fraude cu fonduri europene în dosarul Tel Drum nu sunt fondate, în anul 2014, Guvernul României, cu Dragnea ministru al Dezvoltării Regionale, a acceptat să plătească din fonduri naționale corecțiile financiare impuse de Comisia Europeană pentru o parte din lucrările investigate apoi și de OLAF. Informația a fost conformată oficial de Ministerul Dezvoltării, dar și de CJ Teleorman, în 2017, la solicitarea HotNews.

Lucrările în cauză, pe fonduri UE, au fost comandate în 2009 de Consiliul Judetean Teleorman, condus de Dragnea la acea vreme:
 • Reabilitarea DJ701, limita jud. Dambovita - Gratia - Poieni - Silistea - Scurtu Mare - Slavesti - Ciolanesti - Zambreasca - Dobrotesti, km 44+240 - 104+890 (55,450km). Valoare totala 118.783.998,68 lei, din care buget eligibil de 92.102.341,02 lei.
 • Reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita-km 17+400-km 58+000 cod SMIS 1124, al caror beneficiar este Consiliul Judetean Teleorman. Valoare totala: 65.100.594,91 lei, din care buget eligibil 52.105.690,38 lei.
În anul 2012, Comisia Europeană a făcut un audit și a constatat nereguli în cazul reabilitării DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita. Cei de la Bruxelles au aplicat o corecție financiara de 25%, adică in jur de 2,8 milioane de euro. Ministerul Dezvoltării trebuia să recupereze pierderea de la CJ Teleorman, dar cazul a ajuns în instanță.
CJ Teleorman, reprezentat de președintele său, Liviu Dragnea, avea calitate de reclamant, iar pârâți erau Ministerul Dezvoltării (Comisia de soluționare a contestațiilor la fondurile europene) și Curtea de Conturi.
Judecata a ajuns la Curtea de Apel Bucuresti, până în anul 2013, cand deja Liviu Dragnea nu mai era reclamant ci ajunsese deja de partea pârâților, fiind ministru al Dezvoltării, în guvernarea Ponta, iar Eugen Teodorovici, actualul ministru de Finanțe, era ministrul Fondurilor Europene.

Așa se face ca în anul 2013 Guvernul Ponta a emis Ordonanța 14/2013, privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecțiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislația din domeniul achizițiilor publice. OG 14/2013 a fost inițiată de Ministerul Dezvoltării sub conducerea lui Dragnea și adoptată de Guvern sub semnătura premierului Ponta, însă de contrasemnat a contrasemnat Sevil Shhaideh, secretar de stat în minister, la vremea respectivă. Sevil avea să fie propusă premier de Dragnea în 2016, dupa alegerile parlamentare câștigate de PSD. În cele din urmă președintele Iohannis a respins-o, iar Dragnea a propulsat-o pe mai vechiul lui post, de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. În cele din urmă, Sevil a demisionat, în urma unor investigații ale DNA în dosarul insulei Belina, în care a fost implicat tot Dragnea.

Prin acest act, Guvernul a decis practic să plătească de la bugetul de stat inclusiv corecția financiară de 2,8 milioane de euro din proiectul european realizat prin contractul dintre CJ Teleorman și firma Tel Drum.

CJ Teleorman a explicat, pentru HotNews, în 2017, că nu a mai fost nevoie să se recupereze pierderile din proiect, pentru ca acestea au fost plătite de Guvern din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor.

''Vă aducem la cunoștință că prin Sentința nr. 2824 din data de 22.10.2014, acțiunea Unității Administrativ Teritoriale Județul Teleorman prin Consiliul Județean Teleorman, a fost respinsă ca lipsită de interes, prin aplicarea OG 14/2013. Prin OG 14/2013 s-a reglementat suportarea de la bugetul de stat, la nivel național, a sumelor aferente corecțiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislația din domeniul achizițiilor publice. În consecință, suma aferentă corecției nu a fost plătită de la bugetul județului, ci de către MDRAP'' - a răspuns CJ Teleorman.

În celălalt caz, al Reabilitării DJ701, CE a cerut corecții financiare tot de 25% din valoarea lucrărilor. Corecțiile au fost contestate în instanță, numai că de data aceasta CJ Teleorman a avut câștig de cauză, nota de constatare fiind anulată de instanță, definitiv.

Astfel, Ministerul Dezvoltării a fost nevoit să anuleze corecția financiară aplicată Consiliului Județean Teleorman.

În schimb, în urma investigațiilor OLAF din anul 2016, care au privit tot aceste două lucrări cu fonduri UE, Comisia Europeană a cerut Guvernului Român să aplice din nou corecții financiare, pentru presupuse nereguli.

"Comisia a primit recomandările OLAF cu privire la cazurile pe care le menționați în 2016. În conformitate cu aceste recomandări, serviciile Comisiei au solicitat României să efectueze corecțiile necesare pentru ca bugetul UE să nu fie afectat. România a fost de acord să aplice aceste corecții. Avem un sistem solid de combatere a fraudei, în strânsă colaborare cu statele membre. Acest caz arată că sistemul funcționează", a răspuns un purtător de cuvânt al CE, la solicitarea HotNews, în anul 2017.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2894 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  dracnea (Marţi, 8 ianuarie 2019, 17:04)

  liviu_ [utilizator]

  ar fi vrut ca OLAF sa fie in subordinea lui slugarel, nu?!

  apropos de subordine...
  dar CCR d c nu raspunde in fata nimanui?!
  acolo nu mai vezi o problema penalule!?
 • +3 (5 voturi)    
  Teleormanistan attitude (Marţi, 8 ianuarie 2019, 17:06)

  JustinCase [utilizator]

  Sau macar sa fie ievaluat de Slugarel Gargamel, sau macar sa fie anchetati de Flocea.
  Sigur i-a platit si p-astia Soros cu bitcoini.
 • +5 (7 voturi)    
  ...acest individ... (Marţi, 8 ianuarie 2019, 17:17)

  mitocanu [utilizator]

  ...este inamicul public nr.1 al romaniei...subminarea economiei nationale este putin spus...crime impotriva umanitatii, asta este realitatea....
 • +6 (8 voturi)    
  Un infractor (Marţi, 8 ianuarie 2019, 18:00)

  ciuma.rosie [utilizator]

  . (Punct)
 • +5 (7 voturi)    
  nesimtire (Marţi, 8 ianuarie 2019, 18:00)

  traiang [utilizator]

  Ce golanie Aici e matematic nu interpretari ca nu ti s-au respectat drepturile Nu ai facturi sa dovedesti ca ai facut lucrari de 2,8 mil E si tot tu le platest cand esti prins cu furatul dar de data asta cand esti in guvern la dezvoltare adica statul Pana cand o sa tot suportam ca albul e negru si invers doar asa ''ca putem''Nici nu poti spune ca este tupeu e o nesimtire fara margini
 • +6 (8 voturi)    
  WOW (Marţi, 8 ianuarie 2019, 18:10)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Trebuie sa ii acord meritul juristilor/avocatilor lui. Sunt foarte creativi si isi merita banii. Cat despre Mustacios, iti doresc sedere placuta la restaurantul din faimosul beci.

  P.S. sfat de la Udrea: nu uita sa-ti aduci feonul d-acasa.
 • +5 (7 voturi)    
  Era o zicala: "ori esti prost ori esti prost!!" (Marţi, 8 ianuarie 2019, 18:13)

  LiviuX [utilizator]

  Dovada e in sesizarea depusa:
  1: Ce drept la aparare a fost incalcat? Era o ancheta, nu un proces ca sa necesite aparare. Apararea se va face la proces, in Romania, daca va fi cazul.
  2: Fiind vorba doar de o ancheta, este condusa asa cum considera ca trebuie organul de ancheta. Aceasta audiaza (daca considera necesar) sau studiaza acte. Deci nici pe departe sa i se spuna pe cine sa audieze, sa fie vorba de o prezumtie de nevinovatie, ancheta nu stabileste vinovati sau nevinovati ci fapte pe baza de acte. Daca la o firma vine o inspectie financiar-contabila, ce, asta inseamna ca toti contabilii sunt considerati vinovati? Trebuie audiati si interogati TOTI?
  3, 4: Pai ori era in rapoartele OLAF ori nu? In ce priveste interogarea sa, vezi mai sus. Daca era in acte si a semnat ceva (de ex) pot spune asta in raport, dar de ce sa insemne ca trebuie NEAPARAT sa-l interoghez??
  5: Obiectul raportului nu il constituie persoane (ca asta nu e proces in care sa fie judecat cineva) ci fapte. Deci persoanele sunt mentionate sau nu doar daca e necesar in mod explicit. Nu si daca se subinteleg (de ex. daca cineva a semnat un act, de ce sa-l mai mentionez suplimentar daca e clar ca acel cineva a semnt actul?).
  6: Vezi 2.
  Si ca o concluzie, chiar avocata lui spune ca anchetele nu l-au vizat pe el. Daca insa din actele prezentate reiese ca el a facut ceva in neregula, e altceva. Iar DNA a actionat in consecinta.
 • +5 (7 voturi)    
  hamsterul e (Marţi, 8 ianuarie 2019, 19:29)

  nahir [utilizator]

  cu creierii varză. El crede că e tot în Teleorman la el, unde făcea ce vroia. Ce-o fi crezând? Dacă România asigură președinția UE că poate să-și facă de cap cum vrea el. că d-aia a plasat acțiunea juridică împotriva OLAF acum.
 • +4 (6 voturi)    
  Hahaa (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 4:28)

  europeanul2 [utilizator]

  Hopaaa!
  S-a luat Greuceanu la tranta cu Europa!
  In momentul asta e in rahat pana la gat.
  Sa vedem continuarea! E asa funny !
 • +1 (3 voturi)    
  Tovarase militian din Gratia, (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 8:58)

  John M. [utilizator]

  tu si gasca ta de incompetenti trageti Romania inapoi in groapa sapata de comunisti.
  Degeaba va impotriviti istoriei: vei face puscarie si odata cu tine vor disparea si "vaduvele vesele din Videle".


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by