Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR) și Asociația Magistraților din România (AMR) își exprimă "consternarea" și "condamnă ferm practicile abuzive" ce reies din conținutul înregistrărilor recent apărute în spațiul public de la DNA Oradea și solicită să fie verificată activitatea din ultimii opt ani a acestei unități de parchet.

Stema DNAFoto: Wikipedia

"Din conținutul discuțiilor transpare faptul că procurorii DNA Oradea, folosindu-se de autoritatea publică cu care au fost investiți, acționând într-un mod planificat și concertat, au deschis dosare penale judecătorilor din zonă cu scopul timorării acestora, pentru a obține soluții care să le fie favorabile. Astfel de acțiuni, dacă se dovedesc a fi reale, sunt de natură să deturneze brutal actul de justiție, fiind inadmisibile într-un stat de drept. Ele trebuie, de aceea, investigate cu celeritate și profesionalism, urmând că, în cazul în care faptele infracționale relatate sunt reale, cei vinovați să fie deferiți justiției", spun reprezentanții judecătorilor.

Ei afirmă că scopul declarat al procurorilor de la DNA Oradea, de a “liniști” judecătorii și de a-i face să le fie frică este o "încălcare samavolnică și concretă a independenței judecătorilor, de o gravitate fără precedent, cu efectul vădit al încălcării drepturilor omului și disprețuirii dreptului persoanelor la un proces echitabil și la o judecată dreaptă".

UNJR și AMR susțin că "este imperativ ca, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, să fie cercetate în mod real, cu profesionalism și celeritate, plângerile privind abuzurile din justiție, reclamate atât de judecători, cât și de persoane din afară sistemului de justiție".

“Deși vorbim de ani de zile despre derapajele din justiție, deși au apărut numeroase informații în spațiul public despre sute de dosare ce vizau judecători și procurori, ținute deschise ani în șir, despre interceptarea judecătorilor în timpul în care aceștia judecau dosare DNA, despre încălcarea secretului deliberării și anchete făcute cu încălcarea flagrantă a dreptului la apărare, este totuși șocant să auzi procurori DNA vorbind în 2018 despre “liniștirea” judecătorilor și faptul că trimiterea în judecată a unor judecători va «băga frica» și în ceilalți judecători. Dacă faptele din discuție se confirmă, o astfel de presiune este cea mai gravă formă de încălcare a independenței justiției, venită din interior și prin folosirea abuzivă și distorsionată a legii chiar de către cei chemați să o apere, fapt ce nu poate rămâne nesancționat“, a declarat judecătorul Dana Girbovan, președinte UNJR.

Cele două organizații ale magistraților mai arată că DNA are obligația de a explica public modul în care a anchetat judecători în toți acești ani.

Avocatul Răzvan Doseanu a publicat o înregistrare audio a unei şedinţe a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune că nu știe dacă e autentică. În înregistrare se vorbește despre urmărirea penală a unor judecători ca să intre "frica în ei". Avocatul susține, pe site-ul casei de avocatură pe care o reprezintă, că a primit înregistrarea anonim și dă numele celor care ar fi participat la ședința DNA Oradea, spunând că le recunoaște vocile personal. Astfel, el îi nominalizează pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin și Rus Lucian, de la DNA Oradea.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, referitor la înregistrarea de la DNA Oradea, că probabil vor fi luate măsuri, precizând că partea rea a apariției unor astfel de înregistrări este că "actul de justiție se abordează în acest fel, în mod absolut contrar legii".

Conducerea DNA a anunțat, sâmbătă, că se delimitează de orice act al personalului care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților și a precizat că a solicitat note explicative DNA Oradea în urma publicării unei înregistrări în care se vorbește de "liniștirea" judecătorilor.