Organizația Națiunilor Unite (ONU) investighează intervenția Jandarmeriei de la mitingul din 10 august și cere explicații Guvernului României pentru folosirea forței împotriva demonstranților pașnici, spune comunitatea Declic, care în urma protestului diasporei a lansat o petiție prin care cerea investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei la mitingul din Piața Victoriei. Petiția a adunat peste 80.000 de semnături.

Gaze lacrimogene la protestul din 10 augustFoto: AGERPRES

Comunitatea Declic anunță, pe Facebook, că a fost informată de ONU cu privire la corespondența purtată cu Ministerul Afacerilor Externe din România pe tema încălcării drepturilor omului la protestul diasporei și vorbește și despre o scrisoare trimisă de Organizația Națiunilor Unite ministrului Teodor Meleșcanu.

"Într-o scrisoare trimisă ministrului Teodor Meleșcanu, acesta ar fi înștiințat că ONU a primit informații care indică încălcări grave ale drepturilor omului la protestele din 10 august. Termenii scrisorii sunt extrem de duri la adresa Guvernului și a modalităților în care autoritățile au ales să se raporteze la manifestanții pașnici. Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, este somat de ONU să răspundă acuzațiilor și i se cer informații suplimentare despre investigațiile derulate în România cu privire la acțiunile Jandarmeriei. Nu în ultimul rând, ONU solicită dovezi că s-au luat măsuri pentru ca <>, spune Declic.

Comunitatea face publice și pasaje din scrisoarea care ar fi fost trimisă ministrului Meleșcanu de către David Kaye, raportor special ONU pentru promovarea și protecția libertății de opinie și exprimare: "[...]Excelența dumneavoastră, dorim să aducem la cunoștința Guvernului din care faceți parte că am primit informații cu privire la folosirea forței împotriva protestatarilor, informații care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. [...] În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declarații surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acțiunilor Jandarmeriei”.

Raportul ONU privind încălcările drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 ar urma să fie finalizat și făcut public în luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului.

După mitingul diasporei, comunitatea Declic a inițiat o petițiecătre Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului prin care cerea ajutorul Organizației Națiunilor Unite ”pentru investigarea și sancționarea abuzurilor Jandarmeriei Române, comise în data de 10 august”. Petiția a strâns peste 80.000 de semnături.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului diasporei din 10 august, din Piaţa Victoriei. La Secția Parchetelor Militare au fost înregistrate aproape 800 de plângeri penale din partea unor persoane care au avut de suferit după ce jandarmii au intervenit în forță pentru dispersarea manifestanților.