Secţiune susţinută de MedLife

Studenții avertizează Guvernul că nu își respectă angajamentele luate în campania electorală

de MH     HotNews.ro
Marţi, 8 ianuarie 2019, 13:23 Actualitate | Esenţial


studenti
Foto: Facebook
Reprezentanții studenților avertizează Guvernul că nu și-a respectat angajamentele luate față de ei în timpul campaniei electorale din 2016 și spun că educația continuă să sufere de o subfinanțare cronică, iar problemele din universitățile românești capătă amploare anual.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) afirmă, într-un comunicat de presă transmis marți, că "multe dintre asumările, atât financiare, cât și principiale, luate oficial de cele două partide aflate la guvernare" sunt deja depășite, deși nici măcar nu au fost îndeplinite.

Reprezentanții studenților spun că, deși au fost câteva asumări îndeplinite până în momentul de față, nu se poate vorbi despre o creștere semnificativă a calității învățământului superior, "efectele creșterilor bugetare ameliorând doar anumite aspecte urgente și atingând aproape normalitatea realității socio-economice actuale".

În ceea ce privește fondul de burse, studenții spun că, în ciuda faptului că au existat diverse majorări, atât în urma creșterii alocației bugetare pe student echivalent, cât și acordării burselor studențești pe tot parcursul anului, suma alocată în acest sens ar trebui să aibă în vedere o creștere a fondului de burse acordat studenților bursieri ai statului român (etnicii români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia). Ei afirmă că nu s-a mai înregistrat o creștere a acestor burse din anul 2008, acestea fiind doar de 65 de euro pentru ciclul licență, 75 de euro pentru ciclul de master, respectiv 85 de euro pentru studenții doctoranzi.

"Având în vedere că România tocmai a sărbătorit centenarul de la constituirea statului național unitar, Guvernul României ar trebui să își asume o responsabilitate mai mare și, în acest sens, să ia în considerare adoptarea unor măsuri care să aibă în vedere educația românilor de pretutindeni. Conform legislației în vigoare, nicio bursă oferită studenților din România nu poate fi mai mică de 578 lei. Astfel, pentru a elimina orice situație discriminatorie, dar și pentru a crește gradul de incluziune și echitate față de această categorie de studenți, ANOSR solicită creșterea cuantumului burselor specifice la valoarea bursei minime propuse de CNFIS, și anume 578 lei, pentru studenții care urmează programe de studii de licență și 1.156 lei pentru studenții care urmează programe de studii de masterat. De asemenea, considerăm că este absolut necesară modificarea situației actuale, astfel încât studenților doctoranzi români de pretutindeni să le fie alocate burse în același cuantum ca în cazul studenților doctoranzi români, impactul bugetar pe care măsurile menționate le-ar avea, fiind de 104.294.320 lei pentru anul 2019", arată studenții.

Ei afirmă că au existat rezultate și în ceea ce privește Programul Național „Tabere Studențești”, implementându-se o suplimentare cu 4.000 de locuri alocate studenților, fapt care a conturat o creștere cu 66,6% față de anii trecuți (de la 6.000 la 10.000 de locuri). Pentru acestea, MTS alocă 100 lei pentru fiecare dintre cele cinci zile de tabără, efortul bugetar total ajungând la 5.000.000 de lei. Creșterea bugetară reprezintă strict o suplimentare a numărului de locuri alocate, în niciun caz îmbunătățirea condițiilor de cazare și masă ale studenților. Astfel, propunerea ANOSR este de creștere a subvenției alocate pentru masă de la 40 lei/ zi/ student la 70 lei/ zi/ student, creșterea subvenției de cazare de la 60 lei/ zi/ student la 80 lei/ zi/ student, așadar, ajungând la o subvenție de 150 lei/ zi/ student. De asemenea, prelungirea sejurului de tabără de la 5 la 7 zile ar duce la un cost total al programului de tabără de 10.500.000 lei, în creștere cu 5.500.000 lei față de suma alocată în prezent.

"Subvenția cămine-cantine reflectă situația extrem de dificilă a studenților din România atunci când vine vorba despre serviciile studențești pe care universitățile le oferă. Deși în anul 2016, coaliția de guvernare și-a asumat dublarea acestui fond, necesitățile din zilele noastre atrag după sine nevoia de recalculare a fondului după o formulă care să reflecte realitatea actuală. Astfel, considerăm ca fiind relevant în vederea actualizării subvenției cămine-cantine să se țină cont de trei factori importanți: factorul inflaționist, creșterea economică, precum și creșterile salariale. Prin urmare, pentru anul 2019, subvenția acordată per student căminizat, indiferent de forma de învățământ, ar trebui să fie de minimum 6.029 lei. Astfel, luând în calcul ultimele date disponibile referitoare la numărul de studenți căminizați, alocația bugetară pentru subvenția cămine-cantine pentru anul 2019 ar trebui să constituie cel puțin 589.413.127 de lei", mai spun studenții.

ANOSR cere Guvernului să își îndeplinească toate angajamentele luate la începutul mandatului, arătând că un învățământ superior de calitate are la bază și necesitățile studenților.

"Din păcate, în prezent, educația continuă să sufere de o subfinanțare cronică, iar problemele din universitățile românești capătă amploare anual. Spre exemplu, numărul locurilor de cazare este în scădere, iar condițiile întâlnite în cămine sau în unitățile de servire a mesei au suferit degradări constante și nu îndeplinesc necesitățile studenților. De aceea, solicităm coaliției de guvernare să implementeze toate mecanismele necesare ca finanțarea învățământului superior să fie corelată cu realitățile zilelor noastre și să se focuseze pe nevoile studenților", afirmă președintele ANOSR, Petrișor-Laurențiu Țucă.

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

881 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  vise umede... (Marţi, 8 ianuarie 2019, 13:30)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... astia si pensionarii ce inca mai asteapta pomana electorala :))
 • 0 (2 voturi)    
  corect! pe vremea lui Boc era mai bine! (Marţi, 8 ianuarie 2019, 13:30)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  si de aceea nu protesta nimeni, logic!
 • 0 (0 voturi)    
  POATE... (Marţi, 8 ianuarie 2019, 13:33)

  sim18 [utilizator]

  Iesiti in strada!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by