Procurorul general Augustin Lazăr urmează să se întâlnească marți cu reprezentanții DNA, în condițiile în care interimatul Ancăi Jurma la conducerea instituției se încheie, aceasta anunțând că nu mai dorește prelungirea mandatului de șase luni. Procurorul general a declarat pentru HotNews că nu se grăbește însă cu desemnarea unui nou interimar.

Augustin LazarFoto: Agerpres

Ședința procurorului general Augustin Lazăr cu conducerea DNA este programată de la ora 11.00, au declarat pentru HotNews reprezentanți ai instituției.

Întâlnirea procurorului general cu conducerea DNA are loc în condițiile în care interimatul de șase luni al Ancăi Jurma în funcția de procuror-șef se încheie miercuri. Una dintre variante este ca interimatul să fie preluat de unul dintre procurorii șefi adjuncți ai DNA - Marius Iacob sau Călin Nistor.

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat marți pentru HotNews că nu se grăbește însă cu desemnarea unui nou interimar.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuia să dezbată luni propunerea de prelungire a delegării Ancăi Jurma la conducerea Direcției Naționale Anticorupție, însă aceasta a anunțat, printr-o scrisoare transmisă CSM, că nu mai dorește încă un mandat interimar la conducerea DNA. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

În iulie 2018, Anca Jurma a fost delegată de către procurorul general Augustin Lazăr pentru interimatul la şefia DNA.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a propus-o pentru funcția de procuror-șef DNA pe Adina Florea, refuzată deja o dată de către președintele Klaus Iohannis. Șeful statului anunța vineri că propunerile ministrului Justiției de numire a celor cinci procurori în funcții de conducere în Parchetul General, printre care și Adina Florea la DNA, sunt în analiza departamentului de resort al Administrației Prezidențiale.

În 21 noiembrie, președintele Iohannis a respins propunerea ministrului Justiției de a o numi pe Adina Florea la conducerea DNA. De asemenea, șeful statului a respins și celelalte propuneri ale lui Tudorel Toader pentru funcții de conducere din Parchetul instanței supreme și DIICOT. Potrivit Administrației Prezidențiale, președintele a respins propunerile înaintate de către ministrul Justiției întrucât "nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004".

Cele două alineate invocate de șeful statului vizează colaborarea cu serviciile de informaţii şi existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

Sulfina Barbu, membru în Colegiul CNSAS, a declarat luni, pentru Mediafax, că ședința din data de 21 decembrie nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, astfel că procedura de verificare în cazul Adinei Florea, propusă pentru șefia DNA, nu a fost îndeplinită. Întrebată dacă în acest context retrimiterea propunerii privind Adina Florea la șefia DNA, pe 27 decembrie, de către ministrul Justiției către Klaus Iohannis, a fost făcută în deplină legalitate, Sulfina Barbu a răspuns: „Din punctul de vedere al verificărilor întocmite de CNSAS așa cum prevede legea 303/2004, nu este îndeplinită procedura de reverificare din partea CNSAS”.