Bucureştenii au aşteptat luni în frig să cumpere monedele lansate de Banca Naţională şi dedicate preluării de catre România, la 1 ianuarie, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Modele de aur s-au terminat în câteva ore. Mai sunt monede de argint şi de alamă.

Coada la BNRFoto: Hotnews

Oamenii s-au aşezat la coadă încă de la primele ore ale dimineţii pentru a cumpăra una dintre monedele puse în vânzare. Este vorba de un set de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), o monedă din argint şi o monedă din alamă, pentru colecţionare, dedicate preluării de către Romania, la 1 ianuarie 2019, a Președinției Consiliului Uniunii Euro. Tirajul este de 250 de seturi de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat); 250 monede din argint; 5.000 monede din alamă, pentru colecţionare.

Preţurile de vânzare sunt: 1.965 de lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint şi tombac cuprat), inclusiv broşura de prezentare; 325 de lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare; 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alama, pentru colecţionare. Monedele din aur, argint, tombac cuprat şi monedele din alamă, dedicate preluării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Monedele sunt puse în vânzare de sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.